Ga naar content

Roadtrip Nederland

Vakantietips Nederland - Ben je klaar voor een epische roadtrip in eigen land? Verlaat dan de snelweg en verken Nederland via de kleine weggetjes. Door het autoraam zie je duinen, bossen, heide en andere prachtige Nederlandse natuur aan je voorbij trekken. Ons land heeft zoveel mooie wegen die je zeker eens moet rijden. Daarom zetten we de leukste autoroutes in Nederland op een rij en delen we leuke overnachtingen onderweg. Alles bij de hand om jouw ultieme roadtrip uit te stippelen.

Mooie autoroutes in Nederland

Aan wat voor rondreisroutes moet je dan denken? We hebben roadtrips verzameld die door en langs de mooiste natuurgebieden van Nederland gaan. Daardoor kan je het rijden makkelijk combineren met een dagje wandelen of fietsen. Kies een van de al uitgezette routes van bijvoorbeeld de ANWB of stippel je eigen route uit. Tip: kies voor het rijden met een elektrische auto, dan ben je ook nog eens duurzaam bezig!

Onderweg moet je natuurlijk ook ergens slapen, kijk daarom eens bij onderstaande aanbieders voor een leuke slaapplek.

Toeristische autoroutes Nederland

Bekijk je eigen land eens door de ogen van een toerist door een van de toeristische wegen in Nederland te rijden. De toeristische routes leiden je langs dé iconen van het land. Wordt het de Hunebed Highway of de Elfstedentocht met de auto? Of liever een tocht langs de Deltawerken? Onderstaand meerdere ideeën voor autoritjes langs typisch Nederlandse natuur en wereldberoemde menselijke creaties.

1. Hunebed Highway N34

60 kilometer
Volg de N34 van Zuidlaren naar Coevorden

De N34 die door Drenthe loopt is gedoopt tot de Route 66 van Nederland! Je vindt langs deze route zelfs routebordjes in typisch Amerikaanse stijl. Oké, Hunebed Highway is misschien niet zó episch als de Amerikaanse variant maar toch zeer de moeite waard. De route loopt van Zuidlaren naar Coevorden en is 60 kilometer lang. Onderweg is van alles te doen en te zien. Zo liggen 47 van de 53 Drentse hunebedden langs deze weg. Je duikt de geschiedenis van oer-provincie Drenthe in en leert meer over deze fascinerende bouwwerken. 

Hunebed Highway
Deel op Pinterest

We kunnen ons voorstellen dat je na een aantal hunebedden wel genoeg stenen gezien hebt. Gelukkig is er ook voldoende natuur onderweg. De Hunebed Highway ligt namelijk op Geopark de Hondsrug waarvan de landschappen in de ijstijd zijn gevormd. Een heerlijke plek om een stuk te wandelen of fietsen. Pak bijvoorbeeld de afslag naar het Drouwenerzand, het Balloërveld of het Boomkroonpad. Op warme dagen is het leuk om te gaan zwemmen bij recreatieplas 't Nije Hemelriek die dankzij het witte zand en heldere water doet denken aan een tropische bestemming!

2. Mergellandroute

112 kilometer
Volg de bruin-witte zeshoekige Mergelland bordjes vanaf Station Maastricht

 
Ontdek Zuid-Limburg met de auto! Start- en eindpunt van deze roadtrip is het gezellige Maastricht. Daar vandaan maak je een ronde van 112 kilometer langs de mooiste plekken in Zuid-Limburg. Je volgt de route eenvoudig via de zeshoekige borden langs de weg. Enkele highlights op de route zijn het drielandenpunt, het mooie klooster Wittum en misschien zie je de oude Miljoenenlijn wel voorbij tuffen.

Roadtrip Zuid-Limburg
Deel op Pinterest

Sla ook de uitkijktoren van Mesch niet over, die je goed uitzicht geeft over het landschap. Maar het allermooiste van de autoroute is toch wel het typische Limburgse heuvellandschap, waar je de hele weg van geniet.

3. Roadtrip langs de Deltawerken

390 kilometer
Route grofweg: Volkeraksluizen in Noord-Brabant - Philipsdam - Oesterdam - Zandkreeksluis - via Middelburg naar Deltapark Neeltje Jans - Zeelandbrug - Brouwersdam - A Seal Zeehondenopvang - Maeslantkering - Rotterdam - Terug naar het beginpunt. Zorg ervoor dat je navigatie op snelweg vermijden staat, wel zo leuk!

De strijd tegen het water staat altijd centraal in de geschiedenis van Nederland. Deze roadtrip staat dan ook volledig in het teken van de Deltawerken, die ons helpen het land droog te houden. Je rijdt een route van bijna 400 kilometer door Zeeland en Zuid-Holland. Onderweg zie je hoe na de watersnoodramp van 1953 alles is gedaan om een toekomstige ramp te voorkomen.

Roadtrip deltawerken
Deel op Pinterest

Je rijdt langs 13 Deltawerken waaronder de Oosterscheldekering en Deltapark Neeltje Jans in Nationaal Park Oosterschelde. Hier heb je ook de kans om vogels, zeehonden en bruinvissen te spotten en om te gaan duiken. Onderweg pak je de mooie stranden en natuurgebieden in Zeeland mee en geniet je van knusse dorpjes. En wie het leuk vindt kan stad en natuur combineren bij Rotterdam. Via een kleine omweg kan je ook Kinderdijk meenemen in je route. Moet je eens gezien hebben! Aan het begin of het einde van de route is het ook leuk een uitstapje te maken naar Natuureiland Tiengemeten.

4. Elfstedentocht met de auto

216 kilometer
Rijd vanuit Sneek het rondje langs alle elf steden, met de klok mee.

Wanneer de Elfstedentocht weer eens op schaatsen gereden kan worden, dat bepaalt de natuur. Wanneer je hem met de auto gaat rijden, dat bepaal je zelf! Stap in de auto en treed in de voetsporen van dappere schaatsers. Op naar de elf steden Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en Leeuwarden. In totaal 216 kilometer lang. De elf steden zijn het uitgangspunt van de route maar tussendoor geniet je stiekem ook van het Friese natuurschoon. Van de weidse uitzichten op het platteland tot de dichte bossen en natuurlijk de Friese Meren.

Mooie wegen Friesland
Deel op Pinterest

Neem onderweg de tijd om te genieten van al dit moois en ga zeker het water op. Wat denk je van een rondje kanoën of suppen over een van de meren? Ook om de Waddenzee kan je tijdens deze autoroute niet heen. Je rijdt regelmatig over dijken waarvandaan je de getijden in werking ziet. Neem de tijd om uit te stappen en de frisse zeelucht op te snuiven. Misschien pak je bij Harlingen wel de boot voor een uitstapje naar Waddeneiland Vlieland (let op: autovrij!) of Terschelling?

5. Sallandroute

110 kilometer
Start bij Natuurmuseum Holterberg en volg de bruin-witte zeshoekige bordjes

Salland is een regio waar wij graag komen. Het heeft namelijk het beste van Overijssel. Zowel de heuvels van het Oosten als de beekdalen van het rivierenlandschap. Midden in de prachtige landschappen staan historische bouwwerken verstopt. Kastelen, boerderijen en molens geven de rijke geschiedenis van de streek weer. Je kan je voorstellen dat rijden door Salland een groot feest is! 

Autoroute Salland
Deel op Pinterest

De Sallandroute is 110 kilometer lang en slingert door de Sallandse Heuvelrug, langs het Vecht- en Reggegebied en langs de uiterwaarden van de IJssel. Stap regelmatig uit voor een wandeling door de bossen, langs de rivieren of door de heidegebieden. Fan van vogels? Bezoek dan zeker het Reggedal waar de ijsvogel regelmatig gezien wordt.

6. Zeebodemroute

168 kilometer
Je verkent de Noordoostpolder en het Oostelijk deel van Flevoland. Bekijk de uitgebreide routebeschrijving.

Waar nu Flevoland ligt, lag tot een eeuw geleden nog de zee. Ontdek tijdens deze rondreis hoe Flevoland is ontstaan. Je bezoekt de man-made landschappen die langzaam door de natuur overgenomen worden. 168 kilometer cross je door de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland, de twee gebieden die als eerste zijn ingepolderd. Je rijdt een mooie route via Lelystad, Dronten, Urk en Emmeloord en de Flevolandse polders, bollenvelden en bossen ertussenin.

Roadtrip door Flevoland
Deel op Pinterest

Onder meer het Urkerbos, Waterloopbos en Natuurpark Lelystad liggen op route. Aanrader is om de Zeebodemroute te combineren met een bezoek aan de Oostvaardersplassen of de gloednieuwe Marker Wadden. Deze natuurgebieden staan volledig in het teken van vogels.

7. Heuvelrugroute

91 kilometer
Het makkelijkst is om deze routebeschrijving te downloaden

De Utrechtse Heuvelrug is waanzinnig mooi! Verken hem vanuit de auto tijdens deze 91 kilometer lange rondroute. Je startpunt is in Bunnik waarna je van natuurgebied naar natuurgebied rijdt. Onder meer de Kaapse Bossen, Boswachterij Leersum, Den Treek Henschoten, de Soesterduinen, Lage Vuursche, Landgoed Bornia Heidestein en het Henschotermeer liggen op route. 

Mooie wegen Utrechtse Heuvelrug
Deel op Pinterest

Een roadtrip dwars door de Utrechtse Heuvelrug is in elk seizoen schitterend. Toch zijn er voor ons twee seizoenen die eruit springen. Half augustus tot begin september is bijzonder mooi vanwege de heide die op vele plekken bloeit. En in de herfst rijd je door een goudgloeiend landschap van herfstkleuren. De rode, gele en oranje bladeren aan de bomen maken je bezoek extra speciaal. Stap ook zeker eens uit en ga op pad door de mooiste bossen van de provincie, op zoek naar paddenstoelen.

8. Bollenstreekroute

62 kilometer
Je maakt een rondje vanaf Oegstgeest via onder andere Katwijk, Noordwijk, Hillegom en Lisse. Handig om voor vertrek deze routebeschrijving te downloaden

Hoe Hollands wil je het hebben? Je rijdt met de auto dwars door de Bollenstreek. Hier vind je tussen de steden van de randstad kleurrijke bollenvelden. Deze route is het mooist in het voorjaar, wanneer de bollen zijn uitgekomen. Wanneer dit precies is, wisselt per jaar. Maar over het algemeen zit je in half april goed. Dan staan zowel de narcissen, hyacinten als de tulpen in bloei. Je start de Bollenstreekroute in Oegstgeest en rijdt via steden als Katwijk, Noordwijk, Hillegom en Lisse. Tussendoor kom je onder meer langs de Keukenhof. 62 kilometer volop genieten van de kleurenpracht!

Autoroutes Bollenstreek
Deel op Pinterest

Je rijdt niet 62 kilometer lang langs bollenvelden, je wisselt het af met de mooie kustlijn. Je toert onder meer langs Nationaal Park Hollandse Duinen, een van Nederlands jongste nationale parken. Hier word je verrast door de indrukwekkende duinlandschappen. Heerlijke plek om uit te waaien! Maak ook zeker een uitstapje naar de Amsterdamse Waterleidingduinen om vossen, damherten en vele vogelsoorten te spotten. Mocht je de roadtrip nog iets uit willen breiden, dan is het een leuk idee om Zuid-Kennemerland mee te pakken, iets ten noorden van de route. Hier vind je een prachtig uitgestrekt duinlandschap waar je onder meer wisenten, Schotse hooglanders, vossen en konikpaarden kan spotten.

Pittoreske autoroutes Nederland

Je kan natuurlijk ook afwijken van de gebaande paden en je eigen weg uitstippelen. Door een van bovengenoemde streken of over de schitterende wegen in onderstaande gebieden.

9. Roadtrip Veluwe

De wegen op de Veluwe behoren wat ons betreft tot de mooiste wegen van het land. Zeker de kleine binnendoor weggetjes kunnen avontuurlijk zijn, met soms zandpaden en flinke gaten in de weg. Echt op avontuur! Wat zijn de mooiste autoroutes op de Veluwe? Je kan de uitgestippelde Noord-Veluweroute volgen die zich vooral focust op de natuur ten Noorden van Apeldoorn. Onder andere Kroondomein 't Loo, Boswachterij Nunspeet, prachtige heidegebieden en zandvlaktes komen voorbij.

Roadtrip Veluwe
Deel op Pinterest

Of volg de Zuid-Veluweroute die je alle gelegenheid geeft om NP Hoge Veluwe en NP Veluwezoom te verkennen. Ook rijd je langs de natuur van Ede, Lunteren, Otterlo, Hoenderloo, Beekbergen en andere groene plaatsen. Je kan natuurlijk ook zelf je weg over de Veluwe uitstippelen. Doe inspiratie op door de mooiste plekken op de Veluwe te bekijken.

10. Roadtrip langs de Nederlandse kust

Fan van duin, strand en zee? Stippel dan een roadtrip uit langs de Nederlandse kustlijn. Start bijvoorbeeld in het zuidelijkste puntje van Zeeland en volg dan de kust tot aan het oosten van Groningen, of andersom natuurlijk. Misschien met een uitstapje naar de ongerepte kustlijnen van de Waddeneilanden? Let op: sommige eilanden zijn autoluw of autovrij. Wij maakten zelf ook een roadtrip langs de Waddenkust op het vasteland, aanrader!

Mooie kustwegen Nederland
Deel op Pinterest

Enkele niet te missen stopplekken langs de Nederlandse kust van zuid naar noord zijn vogelgebied 't Zwin, de Deltawerken in Zeeland, Nationaal Park Hollandse Duinen, de AWD, Nationaal Park Zuid-Kennemerland, Noord-Hollands Duinreservaat, de Schoorlse Duinen, de Waddeneilanden, Nationaal Park Lauwersmeer en tot slot het Estuarium Eems-Dollard waar je van het voorjaar tot het najaar zeehonden kan spotten. De gehele Nederlandse kustlijn is zo'n 523 kilometer lang. Ga jij het avontuur aan?

Inspiratie nodig voor leuke slaapplekken onderweg? Bekijk dan onze tips voor bijzondere overnachtingen aan zee.

11. Roadtrip Betuwe 

De Betuwe staat ook wel bekend als de fruitstreek van Nederland. Hier vind je uitgestrekte boomgaarden met fruitbomen die in het voorjaar allemaal in bloei staan. Vooral de kersenbloesem is vanaf half april betoverend mooi. Een autorondreis in de Betuwe is dan ook op z'n mooist in de lente. Wat kan je verwachten? Je rijdt met de auto over landelijke weggetjes waar je omringd bent door kleurrijke bloemen en sprookjesachtige bloesem en soms staat er een eenzame molen langs de weg. 

Roadtrip door de Betuwe
Roadtrip door de Betuwe
Deel op Pinterest

De Betuwe is een fijne plek om doorheen te rijden en vervolgens te voet of per fiets verder te verkennen. Er zijn diverse mooie bloesemwandelingen uitgezet in de Betuwe. Wil je zeker weten dat de bloesem bloeit? Download dan de Bloesemalert app op je smartphone.

12. Roadtrip door heel Nederland

De next level roadtrip, waarbij je heel Nederland doorkruist. Hoe gaaf is dat? Wanneer je ruim de tijd hebt voor je roadtrip, kan je overwegen alle 12 provincies aan te tikken en een epische reis door het hele land te maken. Bezoek de nationale parken, maar ook de onbekende lokale bossen, stranden en natuurgebieden. Aan wat voor route moet je dan denken? Een uitgebreide voorbeeld autorondreis door Nederland:

Utrechtse Heuvelrug - Veluwe - Achterhoek - Twente - Vecht- en Reggedal - Hunebed Highway - natuur rond Groningen stad - Lauwersmeer - eilandhoppen Waddeneilanden - Friese Meren - IJsselmeer - Flevoland met Nationaal Park Nieuw Land - kustgebieden Noord-Holland - Groene Hart - Bollenstreek en Zuid-Hollandse kust - Tiengemeten - Zeeuwse eilanden - Biesbosch - Loonse en Drunense Duinen - Maashorst - NP Maasduinen - Zuid-Limburg - en als afsluiter het Drielandenpunt

Je kan van plek naar plek rijden en dan weer door. Maar het is natuurlijk veel leuker om overal ruim de tijd te nemen en de natuur te voet of te fiets volledig te ontdekken. Deel de roadtrip bijvoorbeeld op in Noord-, Oost-, Zuid-, West- en Centraal-Nederland en doe rustig aan.

Kijk ook eens bij de mooiste plekken in Nederland en teken zelf op kaart je eigen weg uit en ga ontdekken!

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!