Ga naar content

Henschotermeer

Mooiste plekken Utrechtse Heuvelrug - In de zomer een populaire recreatieplek, in de herfst en winter een oase van rust. Een plek waar elke wandelaar, fietser of fotograaf zijn of haar hart op kan halen. We hebben het over het Henschotermeer, een van de mooiste plekjes op de Utrechtse Heuvelrug. Toen wij op een zonnige herfstochtend in alle vroegte en rust bij het meer aankwamen was het betoverend mooi. We vertellen je graag over de leukste dingen om te doen en handige informatie over je bezoek.

Henschotermeer Woudenberg

Het Henschotermeer is gelegen in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug, ten oosten van de stad Utrecht vlakbij het plaatsje Woudenberg. Ooit was het niet meer dan een zandvlakte, maar in de jaren 40 werd zand gedolven voor de stellingbouw in de Grebbelinie. Het gevolg hiervan was een plas van zo'n 30 centimeter diep.

Op één plek was het meer 80 centimeter diep waardoor er een beetje gezwommen kon worden. In de jaren vijftig heeft het meer zich ontwikkeld tot een populaire plek om lekker pootje te baden en in de winter te schaatsen. Waar het vroeger vooral heel plaatselijk bekend was, weten mensen uit de ruime omgeving de plas vandaag de dag te vinden.

Overnachten rond het Henschotermeer

Misschien wil jij jouw bezoek aan het Henschotermeer wel uitbreiden met een paar nachtjes weg om de rest van de Heuvelrug te verkennen. Waar slapen rond het Henschotermeer? Er zijn opties genoeg!

  • Vakantieparken Henschotermeer: EuroParcs Resort Utrechtse Heuvelrug en RCN het Grote Bos (blokhut en safaritent) zijn aanraders.
  • Vakantiehuisje Henschotermeer: bekijk het natuurhuisje op 200 meter van het meer.
  • Camping Henschotermeer: aanrader is Camping de Heigraaf op minder dan tien minuten wandelen van het meer. Zoek een plekje voor je camper, caravan of tent of huur een ingerichte safaritent.

Activiteiten bij het Henschotermeer

Wellicht ken je het Henschotermeer als een lekkere plek om in de zomer af te koelen. En dat kan hier zeker, maar ook buiten het hoogseizoen is het er mooi. Voor natuurliefhebbers zelfs nog mooier. Dan wordt de drukte ingewisseld door een verstild landschap, ideaal om te wandelen, fietsen, fotograferen en in strenge winters ook schaatsen.

1. Zwemmen

Zwemmen bij ‘het Hens’ zoals het in de volksmond wordt genoemd is een van de meest populaire bezigheden. Op de warme zomerdagen is dit voor velen in regio Utrecht een populaire plek om lekker te zwemmen en te relaxen. Je hebt alles bij de hand dankzij diverse eetkraampjes en toiletten. Ook met de kinderen is dit een fijne plek dankzij de speeltoestellen op het strand en de geleidelijk aflopende bodem. Hoewel het er in de zomer erg druk kan zijn, is het alsnog een geweldige plek om te zonnebaden. Door het lichte zand en het eilandje in het midden waan je je bijna op een tropische bestemming, zeker met een graadje of 30 en een ijsje in je hand.

zwemmen henschotermeer
Deel op Pinterest

2. Wandelen bij het Henschotermeer

Het Henschotermeer ligt midden op de Utrechtse Heuvelrug in een omgeving die erom vraagt om verkend te worden. Trek daarom je wandelschoenen aan en loop lekker een rondje. Rond het meer is een wandelpad van 2,5 kilometer aangelegd. Dit heb je in drie kwartier wel gelopen. Je kunt daarna nog verder wandelen of rijden naar de Pyramide van Austerlitz of naar het Treekerpunt.

Allen gelegen in een straal van drie kwartier wandelen (of minder 10 minuten autorijden). Bij Austerlitz wandel je door de bossen en beklim je de piramide voor prachtig uitzicht op de omgeving. Vooral in de herfst is dit een aanrader. De vurige kleuren maken je warm van binnen. Den Treek is dan weer interessant in de zomer, wanneer de heide paars kleurt.

3. Fotograferen

Op rustige dagen is het Henschotermeer ook een ontzettend fotogenieke plek. Wij bezochten het meer op een windstille, zonnige herfstochtend. We waren vrijwel alleen op deze prachtige plek. Het zachte zonlicht lichtte de herfstbladeren op en de reflectie van het eiland in het water was haarscherp. 

Een magisch moment. Voor fotografen is dit dan ook een geweldige plek om te bezoeken op een mooie dag. In alle vroegte en rust heb je zelfs kans dat er een ree voor je lens staat.

Henschotermeer
© NatureScanner
Deel op Pinterest

4. Schaatsen

Ook in de winter is het Henschotermeer vaak prachtig om te zien. Maak een mooie rondwandeling bij het bevroren meer en geniet van de stilte in de natuur.

In de echt strenge winters wanneer het ijs minstens 10 centimeter dik is, mag er op het Henschotermeer geschaatst worden. Het is dan ook geweldig om hier lekker een dagje de ijzers om te binden. Mooi meegenomen: in de winter hoef je alleen parkeergeld te betalen, een entreeticket is niet nodig.

5. Fietsen rond het meer

Op de Utrechtse Heuvelrug kun je heerlijk fietsen. Op de website van opdeheuvelrug.nl vind je de top 10 fietsroutes. Hoewel deze routes niet direct langs het meer komen, kun je zelf natuurlijk een stop inlassen bij het meer. Het pad rond het Henschotermeer is wel echt een wandelpad, je zal dus je fiets even bij de ingang moeten parkeren.

Handig voor onderweg is deze fietsgids bij De Zwerver met diverse routes over de Heuvelrug.

Praktische informatie Henschotermeer

Tot slot nog wat praktische informatie voor jouw bezoek aan het meer. Hoe koop je tickets, waar kun je parkeren en mag de hond mee? 

Toegangskaartjes
Van 1 april tot en met 30 september kun je alleen naar binnen met een geldig toegangsbewijs. Deze zijn vooraf online te reserveren. De entree kost je maar een paar euro. Kom je in de herfst- of winterperiode dan heb je vrije toegang tot het gebied.

Parkeren
Parkeren bij het Henschotermeer is mogelijk op een van de 3 parkeerplaatsen rond het meer. Het handigste is om van tevoren je parkeertickets online te reserveren. Kom je op de fiets, dan kun je deze gratis stallen.

Honden mee

Het zou zo leuk zijn om je viervoeter mee te nemen naar het meer, maar helaas. Honden (en ook paarden) zijn verboden rond het meer. Op andere plekken op de Utrechtse Heuvelrug mag de hond wel mee dus kijk vooral even op onze inspiratiepagina voor mooie wandelgebieden.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!