Ga naar content

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

Utrechtse Heuvelrug - De natuurstrook die zich uitstrekt in het midden van Nederland is een veelzijdig gebied om te wandelen. De vele hoogteverschillen voelen on-Nederlands aan. Tegelijkertijd biedt de regio een inkijkje in een rijke historie, van landgoederen en grafheuvels, tot zelfs tabaksteelt die er vroeger plaatsvond. Korte wandelingetjes, dagtochten en meerdaagse tochten die het gebied doorkruisen; we nemen je mee op een wandelvakantie op en rond de Utrechtse Heuvelrug!

Mooiste wandelgebieden op de Heuvelrug

Tijdens een wandeling zal je vele mooie bloemen zien. De klokjesgentiaan en zonnedauw gedijen op de Utrechtse Heuvelrug. Geniet van het getjirp van vogels (zwarte specht, raaf en blauwborst broeden in dit gebied) en misschien zie je zelfs bijzondere diersoorten als das of boommarter op het pad. Wat zijn de mooiste plekken om te voet te verkennen? Trek de wandelschoenen al maar vast aan, want eens je een van deze plaatsen hebt bezocht, wil je meer zien!

1. Wandelen bij de Pyramide van Austerlitz

De Pyramide van Austerlitz (vroeger de Marmontberg) is een 17 meter hoge piramide op de Botterstop, een van de hoogst gelegen punten op de Utrechtse Heuvelrug. Het 81 treden tellende Rijksmonument werd opgericht in 1804 door soldaten van Napoleon, en in het begin van de 21ste eeuw gerestaureerd. Voor wandelaars is de bosrijke omgeving een eldorado. Café-Restaurant de Pyramide is een goede uitvalsbasis om hier te hiken. 5 wandelroutes starten en eindigen hier: Pyramide (¾ uur), Franse Put (1¼ uur), Marmontberg (1¼ uur), Noordhout (2 uur) en Quatre Bras (3¾ uur). Lees meer over wandelen in Austerlitz.

Austerlitz
Deel op Pinterest

2. Wandelen bij Doorn

In de Kaapse Bossen vind je wandelroutes voor alle niveaus. Zowel korte paden, die je prima kunt wandelen met kinderen, als wat langere en uitdagende routes.

Doorn Helenaheuvel
Deel op Pinterest

Bij Chalet Helenaheuvel kan je een korte wandeling maken van 1,8 km om kennis te maken met de natuur in dit gebied. Parkeerplaats het Doornse Gat is een goed vertrekpunt om het bosgebied rond Doorn uitgebreider te verkennen. Een ander vertrekpunt voor wandelingen is de Parkeerplaats Groene Entree Kaapse Bossen aan de Maarsbergseweg. Ben je fit genoeg, beklim dan zeker de Kaap, een 25 meter hoge uitkijktoren, met schitterend uitzicht op de verre omgeving!

3. Wandelen bij het Henschotermeer

Het Henschotermeer is een schitterend gebied om te zwemmen en zonnebaden. Je kunt er echter ook heerlijk wandelen. Diverse routes leiden door de bosrijke omgeving, waaronder een 2,5 km lang verhard pad rond het meer. Een houten voetbrug voert naar het eiland midden in het meer.

Henschotermeer
Deel op Pinterest

Startpunt: parkeerplaats Henschotermeer - De Heygraeff 2, 3931 MK Woudenberg.

4. Wandelen bij Leersum

Een van de populairste wandelroutes bij Leersum is de 19 km lange Trage Tocht van Leersum naar Doorn. De route heeft enkele pittige stukken bij de Kaapse Bossen en de Donderberg, waarbij aardig geklommen moet worden, maar waarbij je ook beloond wordt met fraaie vergezichten.

Leersumse Plassen
Leersum
Deel op Pinterest

Een mooi afwisselend landschap komt voorbij: van koele bossen en het open Langbroekerweteringgebied, tot landgoederen met statige oprijlanen. Deze kan ook opgesplitst worden in 2 kortere routes. Ook de Wandelroute op het Leersumse Veld is een aanrader. Je wandelt hier langs de plassen, waar je tal van watervogels kunt spotten, maar ook door bos en open veld. De route biedt veel leuke uitkijkjes. 
Startpunt
: parkeerplaats Leersumse Veld - Maarsbergseweg 18a- Leersum.

5. Wandelen bij Amerongen

Amerongen is een mooi historisch dorp, met prachtige landhuizen en boerderijen. De wandelingen hier zijn zeer afwisselend door de combinatie van enerzijds de bosrijke Amerongse Berg en anderzijds de uiterwaarden van de Nederrijn en de Amerongse bovenpolder.

Amerongen
Deel op Pinterest

Ook cultureel gezien is dit een interessante plaats, met diverse Rijksmonumenten, historische gebouwen en als kers op de taart uiteraard ook Kasteel Amerongen
Startpunt
: Informatiecentrum Tabaksschuur Amerongen. Parkeren Sportcomplex De Burgwal of Kasteel Amerongen.

6. Van Elst naar Veenendaal

Aan de zuidkant van de Utrechtse Heuvelrug ligt het plaatsje Elst, waar ooit de tabaksindustrie floreerde. Vandaag de dag is Plantage Willem iii een prachtig natuurgebied. Hiervandaan kan je wandelen naar de noordkant van de heuvelrug, naar het landgoed van Kasteel Prattenburg bij Veenendaal

Plantage Willem iii bij Elst
Elst
Deel op Pinterest

Startpunt en parkeren: Rijksstraatweg (N225) t.h.v. 265 in Elst (Utrecht).

7. Wandelen bij Den Treek

Het gebied rond Den Treek is een geweldige plek voor een afwisselende wandeling. Zo kun je vanaf de parkeerplaats net voor Landgoed Den Treek een wandelroute van 9 kilometer volgen. Deze neemt je mee over de landweggetjes bij Heetveld, door de bossen, langs boerderijen en landhuizen, langs de schaapskooi, grafheuvels en in augustus over een bloeiende heide. Als je interesse hebt in heide dan kunnen we deze route erg aanraden. Bij het Treekermeertje en het Treekerpunt geniet je in augustus van een paarse heidedeken.

8. Wandelen bij Zeist

Op een koude winterochtend gingen wij op pad naar Heidestein en Landgoed Bornia bij Zeist. Via de bossen wandel je zo naar de zandverstuivingen en de indrukwekkende heidevlakte, waar je misschien de schaapskudde wel ziet grazen. Toen wij 's ochtends vroeg in de mist op de heide stonden, brak net de zon door. Betoverend mooi! 

Wandelen heidestein
De heide bij Heidestein
Deel op Pinterest

Twee wandelingen leiden door het gebied: een rode van 4,5 kilometer en een blauwe van 5,5 kilometer. Het is ook mogelijk de routes te combineren en daarmee een ronde van 10 kilometer te lopen. De rode route start op de parkeerplaats aan de Prinses Margrietlaan in Zeist, de blauwe route start bij de parkeerplaats op de Traay in Driebergen. Wil je de 10 kilometer lopen, dan is de handigste startplek in Driebergen. Wij liepen hem andersom en misten af en toe een bordje.

Lange afstandswandelingen

1. Heuvelrughike 

   De Heuvelrughike is een nieuwe langeafstandswandeling. Je loopt in vijf dagen van het Gooimeer tot aan de Grebbeberg. De route is daarmee uniek; het is de enige wandeltocht die over de hele Heuvelrug loopt. Want wist je dat een derde van de Heuvelrug in de provincie Noord Holland ligt en twee derde in Utrecht? 

   De Soesterduinen
   Deel op Pinterest

   Tijdens de 92 kilometer lange hike geniet je van het weidse uitzicht over de voormalige Zuiderzee, loop je over kronkelende Gooise heidepaadjes, stuwwallen en landgoederen, struin je door de Soesterduinen en beklim je uitkijktoren De Kaap, de Amerongse berg en de Grebbeberg. 

   2. Trekvogelpad

   De meerdaagse trektocht het Trekvogelpad gaat dwars door het nationale park. De hele route voert van Bergen aan Zee tot Enschede, maar enkele van de mooiste etappes kan je hier lopen. Bijvoorbeeld etappes van Austerlitz naar Langbroek, van Langbroek naar Amerongen en van Amerongen naar Rhenen. De indeling van de etappes wil wel verschillen naar gelang de kaart die je volgt.

   Veelgestelde vragen

   Afbeelding van Cindy Theunissen
   Geschreven door
   Cindy Theunissen
   Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!