Ga naar content

Vogelreizen

Ben jij een vogelreizen liefhebber? Het oerwoud, de kust, moerasgebieden... waar je ook bent, in Zuid-Amerika, op Sri Lanka, in Zuid-Afrika, in Gambia, in Extremadura, op Lesbos of op Texel, vogels observeren tijdens een vogelreis is rustgevend en inspirerend.

Mooie vogelreizen

Op de juiste plek op de uitkijk liggen, afwachten, kijken, observeren en op het juiste moment fotograferen, vogelaars kennen het gevoel van voldoening maar al te goed. Verscheidene organisaties bieden prachtige vogelreizen en natuurreizen overal in de wereld, bestemd voor de echte liefhebbers. Een gids begeleidt de reis en leert je alles over de vogels in het gebied.

Meestal worden vogelreizen aangeboden als groepsreis maar ook komen er steeds meer individuele opties. Op Naturescanner.nl vind je leuke tips voor bijzondere vogelbestemmingen, met veel informatie over welke vogelsoorten waar voorkomen en de beste aanbieders van gespecialiseerde vogelreizen.

Onze tips

Vogelcursussen in Nederland

Je hoeft niet ver te reizen om bijzondere vogels te observeren. Ook in Nederland zijn er tal van mooie vogelgebieden. Tijdens een vogelworkshop van SNP Natuurreizen verken je, onder begeleiding van een deskundige gids, de beste gebieden. De cursussen zijn geschikt voor ervaren en beginnende vogelaars.

Bekijk ook onze tips voor beste plekken om vogels in Nederland te zien. Wist je bijvoorbeeld dat er in de Oostvaardersplassen verschillende zeearenden dagelijks gezien worden?

Koekoek
© Ivan Dalen
Koekoek
Deel op Pinterest

Vogelreizen in Europa

Mooie vogelbestemmingen en leuke vogeltips voor Europese landen:
1. Zeearenden in Noorwegen
2. Vogels in Finland
3. Vogels in Schotland
4. Lauwersmeer
5. Zwin
6. Extremadura en meer vogelgebieden in Spanje
7. IJsland
8. Lofoten
9. Duitse Oostzee
10. Vogels op Lesbos

Vogelreizen buiten Europa

Verre bestemmingen met veel vogels? Een overzicht van de beste bestemmingen om vogels te zien in Amerika, Afrika en Azië:
1. Brazilië vogels
2. Tanzania vogels
3. Oeganda vogels
4. Suriname vogels
5. Panama vogels
6. Gambia vogels
7. Sri Lanka vogels
8. India vogels
9. Costa Rica vogels
10. Thailand vogels

Wat is de beste tijd voor een vogelreis?

Per bestemming is de beste reistijd verschillend. Het hangt bijvoorbeeld af van wanneer trekvogels op welke plaats aanwezig zijn. Bekijk dus welke standvogels je in een land kunt verwachten en in welke periode welke trekvogels langskomen. 

Vogelreizen tips
Deel op Pinterest

De periode waarin vogels baltsen is vaak wel de periode waarin je hen het makkelijkst kunt benaderen om foto's te maken. De vogels letten dan meer op elkaar dan op de mensen. Hou echter altijd respect voor vogels. Als je merkt dat ze onrustig worden of je gezien hebben, neem dan weer afstand.

Vogeltrek

Allerlei vogelsoorten zijn tegenwoordig digitaal te volgen tijdens hun lange reis van broedgebied naar de plaats waar het goed is om de winter door te brengen. Maar er gaat niets boven de beleving van de vogeltrek in het veld. Honderden ruigpootbuizerds die vanaf Falsterbo (Zweden) de Oostzee oversteken, duizenden ooievaars boven de Bosporus (Turkije) of zelfs tienduizenden kraanvogels die via Rügen en Diepholz (Duitsland) naar het Lac du Dèr in Frankrijk trekken.  

Vogeltrek kijken
Deel op Pinterest

Minder massaal maar even spectaculair is de voorjaars– en najaarstrek langs het Griekse eiland Lesbos, de meren bij het Turkse Dalyan of de slikvlakten bij het Australische Cairns.

Zeevogels

De kliffen van Moher (Ierland), Skomer en Skokholm (Wales), IJsland en de Lofoten. Op grens van land en zee, onbereikbaar maar wel zichtbaar, vinden ontelbare aantallen zeevogels een excellente en vooral veilige broedplaats. Na drie maanden vertrekken ze weer en lang was het onmogelijk om ze te volgen. Nu worden er vanuit allerlei havens, ook in Nederland, één of meerdaagse excursies aangeboden om zeevogels te volgen. Niet alleen in Europa maar ook op de Zuidelijke IJszee waar reuzenalbatrossen en Wilson’s stormvogeltjes vanaf de boot uitstekend te fotograferen zijn.

Vogels tijdens verre reizen

De meest bijzondere vogels zie je meestal buiten Europa. Elk continent heeft zijn eigen vogelfauna. Soms in naam verwarrend, veel op onze vogels gelijkend, een Amerikaanse "Robin" is geen roodborst, maar een lijster met een rode borst. En in Australië hebben de robins een gele borst. 

Specht in Ecuador
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Groepsreizen met deskundige begeleiding bieden niet alleen de mogelijkheid om de verwarrende hoeveelheid soorten op naam te brengen, maar brengt je ook op plaatsen waar je anders niet komt. Oog in oog met een Kuifcaracar op de hoogvlaktes van Chili die zich te goed doet aan de resten van een alpaca. Zwarte Gieren zweven hoog in de lucht op zoek naar andere kadavers.

Zuid-Afrika is het land van de Secretarisvogel. Ze rennen met gemak met je mee als je met een jeep over de savanne rijdt. De nationale vogel van Zuid-Afrika is de jufferkraan, een bedreigde soort, die net als de struisvogel een prachtige rituele dans opvoert om het vrouwtje te imponeren. 

Vogel in Afrika
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In Daintree National Park (Queensland, Cairns) is het uitkijken naar Helmcasuarissen op zoek naar afgevallen tropische vruchten. Minder ver weg en toch eens kennis maken met bijvoorbeeld Afrikaanse vogels? Kies dan voor Gambia, slechts zes uur vliegen en je staat oog in oog met Toks (neushoornvogels), blauwfazantjes en glansspreeuwen.

Top 25 vogelbestemmingen

Welke vogels kan je verwachten per land, wat zijn de beste vogelgebieden ter wereld en wat zijn de mooiste landen voor een vogelreis? Bekijk meer bestemmingen in onze TOP 25 tips voor vogelreizen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!