Ga naar content

Het Zwin in België

Mooie plekken in België - Waar kan je vogels spotten in België? Hou je van natuur en van vogels observeren, bezoek dan eens het Provinciaal Natuurpark het Zwin, het mooiste natuurgebied aan de Belgische Kust. Het reservaat bevindt zich in het westelijke Belgische gebied rond de gelijknamige zeearm die de grens vormt tussen Nederland en België.

Natuur in het Zwin

Het gebied van natuurreservaat het Zwin wordt gevormd door meertjes en eilanden, waarop vogels broeden. De rust en de stilte in het natuurgebied, de fauna en flora dragen allen bij tot een natuurgebied waar het heerlijk ontspannen is tijdens een dagje erop uit of een weekend aan de Belgische zee. Ook voor Nederlandse natuurliefhebbers is het Zwin goed bereikbaar, het ligt letterlijk op de grens tussen Nederland en België.

Het natuurreservaat strekt zich uit over een lengte van 2 km langs de Belgische kust en nog een klein stukje van ongeveer 300 meter over de Nederlandse kust. Achter de duinen liggen slikken en schorren. Deze laatste bepalen grotendeels de Zwinvlakte en zijn begroeid met zeekraal en lamsoor. Daartussenin bevindt zich een slufter om het water van de Noordzee bij vloed in het gebied te laten stromen.

Vogels in het Zwin

Vogels spotten in België? Tijdens een weekendje in het Zwin zit je goed! Hier zal je genieten van stilte, natuur en heel veel watervogels.

Naast talrijke zeevogels trekt het natuurgebied lepelaars, purperreigers en is er een speciaal broedgebied voor ooievaars. Tientallen ooievaarsnesten bevinden zich in het Zwin!

Ook ganzen en eenden hebben hun leefgebied in het natuurreservaat, net als steltlopers, sternen en meeuwen. In een klein vogelpark worden gewonde vogels verzorgd. Elke dag om 15 uur krijgen de aalscholvers, meeuwen en ooievaars eten van de verzorgers. Het Zwin is tevens een rustplaats voor vele trekvogels. Het is eigenlijk een continue komen en gaan van vogelsoorten, die zich voeden met de wormen en slakken in de bodem.

Met de kinderen naar het Zwin

Ook voor kinderen is een bezoek aan het Zwin in België een leerrijke en leuke ervaring. Bij een verblijf in een vakantiepark kan je een bezoek aan het natuurgebied combineren met pret op het strand en lekker eten in een strandrestaurant. Een leuk vakantiepark in Zeebrugge, in de directe omgeving van het Zwin is Holiday Suites Zeebrugge.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!