Ga naar content

Het Zwin in België

Hou je van natuur en van vogels observeren, bezoek dan eens het Provinciaal Natuurpark het Zwin, het mooiste natuurgebied aan de Belgische Kust. Het reservaat bevindt zich in het Belgische gebied rond de gelijknamige zeearm die de grens vormt tussen Nederland en België en is goed bereikbaar vanaf West-Vlaanderen en West-Zeeuws Vlaanderen.

Natuur in het Zwin

Het natuurreservaat het Zwingebied wordt gevormd door meertjes en eilanden, waarop vogels broeden. De rust en de stilte in het natuurgebied, de bijzondere fauna en flora dragen bij tot een natuurgebied waar het heerlijk ontspannen is tijdens een dagje erop uit of een weekend aan de Belgische zee. Ook voor Nederlandse natuurliefhebbers is het Zwin goed bereikbaar via Zeeuws-Vlaanderen, het ligt letterlijk op de grens tussen Nederland en België.

Het natuurreservaat strekt zich uit over een lengte van 2 km langs de Belgische kust (Brugge, Damme, Knokke-Heist, Sluis-Aardenburg en Oostburg) en nog een klein stukje van ongeveer 300 meter over de Nederlandse kust. Achter de duinen liggen slikken en schorren. Deze bepalen grotendeels de Zwinvlakte en zijn begroeid met zeekraal en lamsoor. Daartussenin bevindt zich een slufter om het water van de Noordzee bij vloed in het gebied te laten stromen. 

Lepelaars, ooievaar en eenden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wat te zien in het Zwin? In de eerste plaats is het een vogelparadijs, maar er is nog veel meer te doen en te zien. We vertellen je graag meer.

1. Vogels in het Zwin

Vogels spotten in België? Tijdens een weekendje in het Zwin zit je goed! Hier zal je genieten van stilte, natuur en heel veel watervogels. Naast talrijke zeevogels trekt het natuurgebied lepelaars, purperreigers en is er een speciaal broedgebied voor ooievaars. Tientallen ooievaarsnesten bevinden zich in het Zwin!

Ooievaar in het Zwin
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook ganzen en eenden hebben hun leefgebied in het natuurreservaat, net als steltlopers, sternen en meeuwen. In een klein vogelpark worden gewonde vogels verzorgd. Elke dag om 15 uur krijgen de aalscholvers, meeuwen en ooievaars eten van de verzorgers.

Het Zwin is tevens een rustplaats voor vele trekvogels. Het is eigenlijk een continue komen en gaan van vogelsoorten, die zich voeden met de wormen en slakken in de bodem. Op de website van Het Zwin kan je per maand zien welke vogelsoorten het meest voorkomen.

2. Dieren in het Zwin

In het gebied komen ook grazers voor, waaronder Schotse hooglanders, konikpaarden, shetlandpony’s en schapen. Bij een van de kijkhutten zagen we een vosje. Ook de boomkikker is terug van bijna weggeweest. Het meest kans om deze kikkersoort te zien heb je tussen de bramenstruiken in de nabijheid van poeltjes. In bepaalde periodes worden er speciale boomkikkeravonden georganiseerd. 

Boomkikker Zwin
Deel op Pinterest

3. Wandelen in het Zwin Natuur Park

Vanaf het bezoekerscentrum Zwin Natuur Park op de Graaf Léon Lippensdreef 8B in Knokke-Heist voeren diverse wandelpaden door de natuurrijke omgeving.

Er is een blauwe, relatief korte hoofdroute langs observatiehutten. Vanaf de kijkhutten heb je zicht op de vogels en prachtige natuur en een Zwingids deelt zijn kennis met de bezoekers. In de Labohut kan je de kleinste zoetwaterdieren onder een microscoop bekijken, terwijl de Ringhut inzage geeft in het ringen van vogels.

Neem even pauze op een van de houten bankjes om te genieten van de vogels om je heen. Pijltjes voeren langs de hutten, de Luisterduin en de Zwinvlakte. Een grote overdekte ruimte biedt een fraai uitzicht over de vlakte, met heldere watertjes en begroeide duinen. 

Er is ook een zwarte wandellus langs de randen van de Zwinvlakte. Nog een andere blauwe rondwandeling voert door de duinen en langs de kust. Tot slot is er een oranje wandel- en fietspad, die duinen, zwinpolders en zwinvlakte combineert. Telkens weer met een ander perspectief wandel je door het en langs het natuurgebied. 

Blotenvoetenpad Zwin
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Heel leuk voor gezinnen met kinderen is de route, waarbij je op blote voeten door de modder kan ploeteren. Loop jij het blotevoetenpad?

4. Fietsen vanaf het Zwin

Van juli 2021 tot oktober 2023 kan je een prachtige route fietsen langs de Verdwenen Zwinhavens. Deze voorhavens van Brugge lagen langs de nu verzandde Zwingeul, die in de middeleeuwen de Noordzee met Brugge verbond. Tijdens de route krijg je met indrukwekkende VR-beelden een kijkje in de bloeiperiode van de regio. 

Fietsen langs het Zwin
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In het bezoekerscentrum van het Zwin is er tot 7 november 2021 een bijhorende expo te bezichtigen. 

5. Zwinduinen en Zwinpolders

Wil je vrij wandelen, fietsen of paardrijden, check dan ook de Zwinpolders en de -duinen. Deze zijn direct verbonden met het Zwin Natuur Park en je kan hier heerlijk rondlopen. Bij zee ligt nog een kleinere struinzone waar je ook vrij kan bewegen. In het zuidelijke deel vormt de Kleyne vlakte een leuke plek voor vogelaars. Wij zagen hier zelf een grote groep lepelaars.

Paardrijden bij het Zwin
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Met de kinderen naar het Zwin

Ook voor kinderen is een bezoek aan het Zwin in België een leerrijke en leuke ervaring. Bij een verblijf in een vakantiepark kan je een bezoek aan het natuurgebied combineren met pret op het strand en lekker eten in een strandrestaurant.

In het Zwin vertellen gidsen alles over de dieren in het park, en er zijn ook leuke luisterverhalen. Met spelletjes, workshops en zoektochten leren de kinderen alles over de natuur in het gebied.

Bereikbaarheid en toegankelijkheid Zwin Natuur Park

Zwin Natuur Park
Graaf Léon Lippensdreef 8B
8300 Knokke-Heist
België
+32 50 60 70 86

Het Zwin Natuur Park heeft een parkeerplaats, die dagelijks open is van zonsopgang tot zonsondergang. Er zijn ook openbare parking langs de rand van het natuurgebied. 
Reis je met de trein, dan kan je vanaf het Station van Knokke buslijn 12 en 13 nemen naar het Zwin.
De Zwinvlakte is toegankelijk voor het publiek en kan bezocht worden onder begeleiding van een gids.

Het Zwin is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en er is een speciale wandelroute voor blinden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!