Ga naar content

Het Zwin in België

Mooie plekken in België - Hou je van natuur en van vogels observeren, bezoek dan eens het Provinciaal Natuurpark het Zwin, het mooiste natuurgebied aan de Belgische Kust. Het reservaat bevindt zich in het westelijke Belgische gebied rond de gelijknamige zeearm die de grens vormt tussen Nederland en België.

Natuur in het Zwin

Het natuurreservaat het Zwingebied wordt gevormd door meertjes en eilanden, waarop vogels broeden. De rust en de stilte in het natuurgebied, de bijzondere fauna en flora dragen bij tot een natuurgebied waar het heerlijk ontspannen is tijdens een dagje erop uit of een weekend aan de Belgische zee. Ook voor Nederlandse natuurliefhebbers is het Zwin goed bereikbaar, het ligt letterlijk op de grens tussen Nederland en België.

Het natuurreservaat strekt zich uit over een lengte van 2 km langs de Belgische kust (Brugge, Damme, Knokke-Heist, Sluis-Aardenburg en Oostburg) en nog een klein stukje van ongeveer 300 meter over de Nederlandse kust. Achter de duinen liggen slikken en schorren. Deze laatste bepalen grotendeels de Zwinvlakte en zijn begroeid met zeekraal en lamsoor. Daartussenin bevindt zich een slufter om het water van de Noordzee bij vloed in het gebied te laten stromen.

1. Vogels in het Zwin

Vogels spotten in België? Tijdens een weekendje in het Zwin zit je goed! Hier zal je genieten van stilte, natuur en heel veel watervogels. Naast talrijke zeevogels trekt het natuurgebied lepelaars, purperreigers en is er een speciaal broedgebied voor ooievaars. Tientallen ooievaarsnesten bevinden zich in het Zwin!

Deel op Pinterest

Ook ganzen en eenden hebben hun leefgebied in het natuurreservaat, net als steltlopers, sternen en meeuwen. In een klein vogelpark worden gewonde vogels verzorgd. Elke dag om 15 uur krijgen de aalscholvers, meeuwen en ooievaars eten van de verzorgers. Het Zwin is tevens een rustplaats voor vele trekvogels. Het is eigenlijk een continue komen en gaan van vogelsoorten, die zich voeden met de wormen en slakken in de bodem.

2. Dieren in het Zwin

In het gebied komen ook grazers voor, waaronder Schotse hooglanders, konikpaarden, shetlandpony’s en schapen.

3. Wandelen in het Zwin Natuur Park

Vanaf het bezoekerscentrum Zwin Natuur Park op de Graaf Léon Lippensdreef 8B in Knokke-Heist voert een pad door de natuurrijke omgeving. Vanaf diverse observatiehutten heb je zicht op de vogels en prachtige natuur. Neem even pauze op een van de houten bankjes om te genieten van de rust. Pijltjes voeren de bezoekers langs de Kijkhutten, de Luisterduin en de Zwinvlakte. Een grote overdekte ruimte biedt een fraai uitzicht over deze vlakte, met heldere watertjes en begroeide duinen. Hier is ook een blauwe en groene wandellus. Loop jij het blotevoetenpad?
Tot slot kan je nog kijken bij de ooievaars. 

Deel op Pinterest

4. Zwinduinen en Zwinpolders

Wil je vrij wandelen, fietsen of paardrijden, breng dan ook een bezoek aan de Zwinpolders en de -duinen. Deze zijn direct verbonden met het Zwin Natuur Park en je kan hier heerlijk rondlopen. Bij zee ligt nog een kleinere struinzone waar je ook vrij kan bewegen. In het zuidelijke deel vormt de Kleyne vlakte nog een leuke plek voor vogelaars.

5. Met de kinderen naar het Zwin

Ook voor kinderen is een bezoek aan het Zwin in België een leerrijke en leuke ervaring. Bij een verblijf in een vakantiepark kan je een bezoek aan het natuurgebied combineren met pret op het strand en lekker eten in een strandrestaurant. Een leuk vakantiepark in Zeebrugge, in de directe omgeving van het Zwin is Holiday Suites Zeebrugge.

Bereikbaarheid en toegankelijkheid Zwin Natuur Park

Zwin Natuur Park
Graaf Léon Lippensdreef 8B
8300 Knokke-Heist
België
+32 50 60 70 86

Het Zwin Natuur Park heeft een parkeerplaats, die dagelijks open is van zonsopgang tot zonsondergang. Er zijn ook openbare parking langs de rand van het natuurgebied. 
Reis je met de trein, dan kan je vanaf het Station van Knokke buslijn 12 en 13 nemen naar het Zwin.
De Zwinvlakte is toegankelijk voor het publiek en kan bezocht worden onder begeleiding van een gids.

Het Zwin is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en er is een speciale wandelroute voor blinden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!