Ga naar content

Zeeland

Mooiste plekken Nederland - De wind wappert door je haar, de frisse zeelucht komt je neus binnen. Een surfer duikt de golven in en een zeehond steekt zijn kopje nieuwsgierig boven water. Boven je hoofd vliegen groepen vogels. Je bent in Zeeland. Welkom in deze veelzijdige provincie. Wij geven je tips om een vakantie in Zeeland in te richten met de mooiste natuur- en outdoorervaringen.

Vakantie in Zeeland

Gun jezelf een weekje weg naar de rust. Er zijn verschillende manieren om jouw Zeeland reis te plannen. Zo kun je bijvoorbeeld een georganiseerde fiets-, wandel- of vogelreis boeken of je kunt zelf een reisplan uitstippelen en een hotel uitzoeken. Onderstaand een aantal ideeën voor georganiseerde reizen, knusse hotels, fijne familieparken en hotelletjes dicht bij de natuur in Zeeland.

Tips voor jouw vakantie

Natuur Zeeland

Hoe is het landschap in Zeeland? Tijdens een vakantie in de provincie zal je merken hoe gevarieerd het Zeeuwse landschap is. Van duinen met daarachter een golvende zee tot bossen, polders, dijken, slikken en weidse uitzichten. Een roadtrip hier verveelt nooit. Je komt onderweg ongetwijfeld bijzondere vogelsoorten tegen die de delta een geweldige thuisbasis vinden. Ook heb je grote kans om zeehonden te spotten en met geluk zelfs een bruinvis. En wist je dat in de Zeeuwse onderwaterwereld ook nog van alles te ontdekken is? Onderstaand vertellen we je waar je de mooiste plekjes van Zeeland vindt.

Mooiste plekken en natuurgebieden Zeeland

Waar vind je de mooiste plekjes in Zeeland en wat zijn leuke dingen om te zien? Met onderstaande lijst kun je weken in Zeeland vullen. Veel plezier!

1. Mooiste stranden van Zeeland

Het kan niet anders dan dat je Zeeland associeert met strand. Wat het mooiste strand van de provincie is, daar valt natuurlijk over te twisten maar we noemen een aantal van onze favorieten.

 • Het strand bij Domburg is ontzettend schoon en wordt getypeerd door de paalhoofden op het strand. Het is een fijne plek als je watersporten en relaxen op je ligbedje wil combineren met terrasjes pakken en lekker eten. 
 • Voor hondenliefhebbers is strand Berkenbosch bij Oostkapelle een aanrader. Honden mogen hier op bepaalde plekken het hele jaar door aangelijnd mee het strand op. 
 • Breezand is zoals de naam doet vermoeden het breedste strand van Zeeland. Daardoor is er altijd wel een vrij plekje te vinden. Leuk is dat het grenst aan natuurgebied Oranjezon en het Veerse Meer. 
 • Ook bijzonder is de meest zuidelijke badplaats van ons land: Cadzand. Het strand is hier omzoomd door schitterende natuur en extra bijzonder is dat je hier haaientanden kunt vinden! Vanuit Cadzand is het ook maar een klein stukje fietsen naar natuurpark het Zwin, een leuke combinatie.

  strand ZeelandDeel op Pinterest
  ||Strand

2. Natuurpark het Zwin

Natuurgebied het Zwin ligt op de grens van Nederland en België en is vooral voor vogelliefhebbers een must see tijdens een vakantie Zeeland. Dit is een van de belangrijkste vogelhabitats van het land en je kunt er vele vogelsoorten spotten zoals de lepelaar, purperreiger en ooievaar. Lees meer over natuurpark het Zwin

Het Zwin
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Natuurgebied Oranjezon

Niet ver van Domburg ligt het natuurpark Oranjezon. Je wandelt hier door een afwisselend landschap van duinen, grasland en bossen waar je zomaar oog in oog kunt komen te staan met een ree, damhert, konikpaard of vos. Er voeren diverse wandelroutes van een aantal kilometer door het gebied en er is een uitkijktoren zodat je het indrukwekkende gebied goed in je op kunt nemen.

Er zijn verschillende campings waar je in alle rust kunt kamperen, waaronder ook een naturistencamping. Het strand bij Oranjezon is heel rustig.

4. Veerse Meer

Watersportwalhalla het Veerse Meer is een van de leukste plekken in Zeeland. Hier kunnen waterratten zich uitleven met kitesurfen, zeilen, suppen, kanoën en zwemmen. In het meer liggen 17 eilandjes waarvan er 12 open zijn voor recreatie en 5 afgesloten zijn zodat vogels er kunnen rusten en broeden. Soorten zoals smienten, nonnetjes en zaagbekken komen er in grote getale voorbij. Het Veerse Meer is een geweldige plek voor gezinnen dankzij de speelweides, bossen en het ondiepe water aan de oevers.

5. Brouwersdam

Het is allemaal begonnen als een verbinding tussen Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee, maar inmiddels is het een geliefde recreatiebestemming. Niet gek, want in Brouwersdam is volop mogelijkheid tot (extreme) sporten zoals kitesurfen, duiken, suppen of varen.

Watersport in Zeeland
Deel op Pinterest

Ook is er wildlife te zien zoals zeehonden en tal van vogels plus je hebt er gezellige strandtentjes en genoeg evenementen. Rustig is het er niet, wel gezellig.

6. Deltawerken & Neeltje Jans

Als je in Zeeland bent, kun je niet om de deltawerken heen. De bijzondere geschiedenis achter de bouwwerken is heel indrukwekkend. Leer er meer over in het deltapark Neeltje Jans. Je kunt hier binnen in de stormvloedkering kijken. Met warm weer is het waterpark bij Neeltje Jans ook interessant. Verder is er een aquarium en kun je rondvaarten maken.

7. Oosterschelde

Het nationale park van Zeeland, Oosterschelde, moet je als natuurliefhebber eigenlijk gezien hebben. Je vindt hier een gouden combinatie van zeehonden, vogels en bruinvissen spotten, oesters rapen en mogelijkheid tot tal van watersporten, waaronder duiken. Lees al onze tips voor Nationaal Park Oosterschelde.

8. Grevelingenmeer

Speciaal aan het Grevelingenmeer is dat het het grootste zoutwatermeer is van West-Europa. Je kunt dit meer al wandelend, varend of duikend ontdekken. Zowel boven als onder water is genoeg te zien. 

9. West-Zeeuws-Vlaanderen

Het zuidelijkste stukje Zeeland, tussen de Noordzee en de Westerschelde gelegen, is een walhalla voor vogelspotters en natuurliefhebbers. In West-Zeeuws-Vlaanderen vind je natuur met historie, maar ook een gloednieuw natuurgebied. Reporters Manou en Janneke verkenden de mooiste gebieden bij Cadzand, Sluis en Breskens en zetten deze op een rij. Een heerlijke regio voor wie van vogels, variatie en natuur houdt.

Fietsen West-Zeeuws-Vlaanderen
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

10. Vuurtorens

Door de hele provincie vind je mooie vuurtorens. Rijd zeker even langs de vuurtoren van Breskens in Zeeuws-Vlaanderen, naar Westerlicht in Burgh-Haamstede en sluit de dag af bij vuurtoren Noorderhoofd in Westkapelle voor een spectaculaire zonsondergang.

Vuurtorens in Zeeland
© Manou NatureScanner
Deel op Pinterest

11. Bonustip: Tiengemeten

Het ligt niet in Zeeland, maar is wel goed te combineren met een vakantie Zeeland, bijvoorbeeld tijdens de reis er naartoe. Tiengemeten is een schitterend natuurgebied op een eilandje in Zuid-Holland. Tiengemeten bereik je alleen met de pont. Het wemelt hier van de vogels maar ook de bever vindt hier zijn thuis. Aanrader is om op het eiland te blijven overnachten want wanneer de laatste veerboot vertrokken is ervaar je de rust pas echt en komen de dieren tevoorschijn. Meer info delen we op onze inspiratiepagina over natuureiland Tiengemeten.

Actief in Zeeland

Aan bijzondere activiteiten geen gebrek in de provincie. Voor iedereen is er genoeg te beleven.

12. Zeehonden spotten
Als je zeehonden wil zien, ben je in zeeland aan het goede adres. Zowel bij de Ooster- als Westerschelde, het Grevelingenmeer en vanaf de Brouwersdam kun je de dieren spotten. Ga zelf speuren met je verrekijker of boek een tour en ga per boot met een gids op zoek.

Zeehonden Zeeland
Deel op Pinterest

13. Duiken
Het Grevelingenmeer en de Oosterschelde zijn twee van de beste duikspots van Nederland. Het is meer voor getrainde duikers, omdat de condities vaak lastig zijn. Maar begeef je je onder water dan weet je niet wat je ziet. Zeesterren, sepia, kreeften, zeepaardjes en in de Oosterschelde misschien wel een bruinvis. Duiken in Zeeland is een unieke ervaring!

14. Windsurfen en kitesurfen

Veel wind en veel water maken Zeeland tot een perfecte bestemming voor kitesurfers en windsurfers. Er zijn dan ook veel goede spots te vinden in de provincie. Brouwersdam wordt vaak gezien als de beste plek van Zeeland. Ook het Veerse Meer verdient hier een vermelding.

15. Surfen
De Nederlandse golven zijn bij de juiste omstandigheden super om te leren surfen. Zo kun je surflessen nemen in Domburg of op eigen houtje de golven bedwingen bij bijvoorbeeld Brouwersdam en Vlissingen.

16. Wandelen

Is het water niet zo je ding? Dan heeft Zeeland uiteraard op het land ook zat om te ontdekken. Te voet kun je eindeloos wandelen langs de kust, door de duinen en de bossen. Een aantal mooie wandelroutes:

 • Door de duinen van Renesse, 12 km.
 • Struinen door bos en duin bij natuurgebied de Manteling en de stranden van Domburg, 9 km.
 • Route door het Zwin, 13 km.
 • Wandelroute Schotsman, 3,1 km langs het Veerse Meer.
 • Wandelroute Kreek Schelpenhoek, 4 km langs een vogelrijk gebied aan de Oosterschelde.
 • Familiepad Westerschouwen, 8 km, veel picknick gelegenheid onderweg.

17. Fietsen
Als je meer wil weten over de watersnoodramp kun je de Watersnoodroute van 61 kilometer volgen. Deze leidt je langs allerlei plekken die geraakt zijn in 1953. Liever vogels zien? Fiets dan 39 kilometer door het Zwin en omgeving.

Ook schitterend is de Panoramaroute waarbij je het kustfietspad volgt. Je hebt tijdens het trappen geweldige uitzichten over de Noordzee en de Westerschelde. Voor de mountainbikers is Boswachterij Westerschouwen een fantastische bestemming. Hier vind je duinen waar je doorheen kunt razen. Dit is wel een route voor de gevorderden, het kan best pittig zijn.

18. Oesters zoeken
Een leuke activiteit, ook met kinderen, is oesters rapen in de Oosterschelde. Door een oestertour te boeken ga je met een gids op pad op zoek naar oesters en kun je ze vers uit de zee eten, bijzonder! Tijdens een tour leer je veelal waar de oesters te vinden zijn, hoe je ze openmaakt en hoe je ze kunt bereiden. Vaak wordt het afgesloten met een oesterlunch.

19. Vogels spotten
Ook als vogelliefhebber kun je in Zeeland je hart ophalen. In de Zeeuwse Delta, rondom de Oosterscheldekering en de Brouwersdam zijn vele soorten te spotten, zoals de zeearend, zilverplevier, goudplevier, keep, aalscholver, blauwe kiekendief en diverse soorten ganzen en eenden. Naturescanner Wil ging een dag naar Zeeland en maakte prachtige foto's. Bekijk zijn tips voor vogelspotten in Zeeland

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!