Ga naar content

Oosterschelde

NederlandZeeland vakantie
Nationaal Park de Oosterschelde
is een van de mooiste natuurgebieden in het zuidwesten van Nederland. Het is met name gevormd door de zee en de Zeeuwen. Na de watersnoodramp in 1953 is er een stormvloedkering aangelegd, maar de getijdenstromen zijn intact gelaten.

Hierdoor vind je in dit natuurgebied een unieke flora en fauna; tientallen diersoorten, vissen, schelpdieren en vogels zijn er te bewonderen. Vooral voor diegene die graag het water opgaan biedt de Oosterschelde veel mogelijkheden, maar ook wandelaars en fietsers kunnen uit de voeten.

Weekendje natuur

Om de natuur in de Oosterschelde te ervaren en te genieten van al het mooie van het Nationale Park, raden we aan om een weekendarrangement te boeken. Er zijn allerlei opties voor alle budgetten. Bekijk onze keuze van aanbieders van hotels, arrangementen en vakantieparken in Zeeland en kijk ook eens naar onze selectie van bijzondere overnachtingen in Zeeland.

Dieren Oosterschelde

De verscheidenheid aan land- en zeedieren is enorm. Voor vogelliefhebbers zijn er duizenden trek- en broedvogels te bewonderen zoals de scholekster, tureluur, kluut en verschillende soorten plevieren. De zeehond beschouwt de Oosterschelde als een van zijn belangrijke rustplaatsen. 

Dieren Oosterschelde
Deel op Pinterest

Onder water tekent zich een geheel andere wereld af. Hier siert de zeebodem de Oosterschelde met duizenden zeesterren, schelpdieren, kreeftjes, de bekende mosselen, maar ook zeepaardjes en sepia’s. Als je veel geluk hebt, kun je soms zelfs een glimp van een bruinvis opvangen.

De Oosterschelde is dan ook een van de meeste geliefde plekken om te duiken in Nederland.

Duiken bij de Oosterschelde
Deel op Pinterest

Landschap Oosterschelde Nationaal Park

Doordat het landschap, gevormd door zee en Zeeuwen, gevoed wordt door zout en zoetwaterstromen, vind je in dit natuurpark een grote verscheidenheid aan biotopen van zout en zoet water, van diep en ondiep water. En doordat in het gebied slikken en schorren voorkomen, zijn er veel verschillende ecosystemen te ontdekken.

Hierdoor is ook een grote verscheidenheid aan planten terug te vinden in dit gebied. Unieke planten die alleen in deze omstandigheden kunnen floreren, zoals de lamsoor en de zilte schijnspurrie, komen in dit gebied dan ook veelvuldig voor. Elk ecosysteem heeft hier zijn unieke planten- en diersoorten.

De natuur van de Oosterschelde ontdekken

De natuur ontdekken in en bij de Oosterschelde kan op veel verschillende manieren. Zo lenen de strandjes zich uitstekend om krabbetjes te vangen en schelpen te zoeken.

Snorkelen onder leiding van een gids geeft je een kijkje in de levendige waterwereld van de Oosterschelde.
Ga met de boot het water op om zeehonden te kijken, of om een avontuurlijke tocht met de kajak te maken. Duikers hebben langs de kustlijn unieke aquaria ingericht waar je een kijkje kan nemen in het ecosysteem van de Oosterschelde. Hier kun je verschillende zeedieren van dichtbij bewonderen. 

Voor wandelaars zijn er tochtjes over de dijken en uitstapjes naar de droogliggende slikken en schorren. Ook zijn op sommige plaatsen laarzentochten te maken.

Fietsers komen ook aan hun trekken in het natuurgebied rond de Oosterschelde. Er zijn een aantal educatieve tochten uitgezet, die eventueel te combineren zijn met een boottochtje. 

Kortom, een bezoekje aan de Oosterschelde en Zeeland is voor jong en oud de moeite waard.

Bezoekerscentrum Oosterschelde Nationaal Park

Het bezoekerscentrum van het Nationaal Park de Oosterschelde vind je op het voormalige werkeiland Neeltje Jans en is met de auto en het openbaar vervoer bereikbaar. (Adres: Dijkgraaf A.M. Gelukweg 1 eiland Neeltje Jans). Ook biedt het natuurpark voldoende horeca gelegenheden voor een kop koffie of een heerlijke lunch.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!