Ga naar content

Waardevol reizen

Reizen is meer dan alleen maar eigen plezier. Althans zo zien wij het. Als we willen dat er op lange termijn gereisd kan worden met behoud van de natuur en de tradities van een land, dan is het belangrijk om op een goede manier te reizen. Met onze waardevolle projecten willen we niet belerend zijn, maar een hand uitreiken naar mensen die op zoek zijn naar duurzame projecten tijdens hun reis. 

Elke week zetten wij een wAARDEvol project in de kijker. Een duurzaam initiatief waarmee jij tijdens je vakantie kunt bijdragen aan de natuur of de lokale community. Wil je alvast meer lezen over deze projecten en ecotoerisme in jouw favoriete land? Hieronder vind je een overzicht.

wAARDEvol reizen dicht bij huis

Ga eens in eigen land op bezoek bij een mooi project dat dieren en de natuur beschermt. Een greep uit de projecten in Nederland: 

 • Natuurpark Lelystad fokt bedreigde dierensoorten en herintroduceert deze in het wild.
 • De twee zeehonden-opvangen in ons land helpen verzwakte en zieke dieren weer aansterken.
 • Maar ook in jouw eigen tuin kun jij iets goeds doen voor de natuur.

Bekijk alle wAARDEvolle projecten in Nederland

Zeehondenopvang
Deel op Pinterest

wAARDEvol reizen in Europa

Wil je duurzaam reizen in Europa? Veel landen zijn prima bereikbaar per trein, wat de meest milieuvriendelijke manier is van reizen. Ook zijn veel bestemmingen al zeer geschikt voor het rijden met een elektrische auto, zoals Noorwegen, Zweden, SchotlandSlovenië, Denemarken en Bretagne. Toch liever met het vliegtuig? Compenseer dan de uitstoot met een tool als Regreener

Europese natuurbeschermingsprojecten 

Een natuurbeschermingsproject bezoeken verrijkt jouw vakantie in Europa. Je leert meer over het behoud van de lokale natuur en dieren en je kan in veel gevallen zelf een steentje bijdragen. 

Bekijk de wAARDEvolle projecten per Europees land/bestemming:

 • Het North York Moors National Park is een duurzame bestemming in Engeland. Je bereikt het eenvoudig met het openbaar vervoer en bovendien kun je helpen het park mooier te maken met micro-vrijwilligerswerk. Bekijk tips voor een waardevolle reis naar NYM.
 • In Duitsland hebben veel natuurgebieden te kampen met het verlies van (naald)bomen. In Winterberg (Sauerland) kun je een boom doneren én eventueel zelf planten. Bekijk alle projecten.
 • In Frankrijk heb je een ruime keuze uit duurzame accommodaties, maar kun je ook meehelpen tijdens beach clean-ups of een tuin- en plantenfestival voor inheemse soorten bijwonen. Lees meer over ecotoerisme in dit land. In de Franse Alpen worden wintersportgebieden ook steeds duurzamer, zoals in Morzine, Avoriaz en Les Gets.
 • Ook in Spanje kun je meehelpen met afval rapen op het strand. En met duurzame projecten op Formentera wordt hard gewerkt aan zeegrasherstel. Bekijk waardevolle projecten.
Beach clean-up
Deel op Pinterest
 • Boek je reis naar Finland bij een organisatie die lokale natuurbeschermingsprojecten steunt, zoals bescherming van de wildernis langs de Oulankajoki rivier. 
 • Portugal doet veel aan vergroening en rewilding. De Algarve werd in 2023 zelfs genomineerd voor de benoeming tot meest duurzame reisbestemming. Ben je een goede duiker? Doe dan mee aan een onderzoeksreis naar manta's op de Azoren. En wat denk je van een betekenisvolle reis naar Madeira? Het eiland maakt zich hard voor duurzaamheid en inclusiviteit.
 • In Griekenland kun je een bijdrage leveren aan bescherming van zee-ecosystemen. Kijk hoe je dit beschermingsproject kunt steunen. 
 • Roemenië is het thuis van wilde dieren als de lynx, bruine beer en wolf. Helaas is het nodig om deze dieren te beschermen en soms op te vangen. Bekijk de wildlifeprojecten en hoe jij kunt bijdragen.
 • Op het Kanaaleiland Jersey doet de plaatselijke zoo veel aan dierenbeschermingsprojecten
 • Meehelpen aan natuurbescherming op Spitsbergen? Kijk dan naar een mooie reis met clean-ups

wAARDEvol reizen in het Midden-Oosten

Wil jij als reiziger het verschil maken in het Midden-Oosten?

In Jordanië zijn er projecten die zich richten op de ontwikkeling van vrouwen en meisjes. Ze bieden hen werkgelegenheid, waarmee ook nog eens cultureel erfgoed wordt beschermd. 

wAARDEvol reizen in Afrika

Afrika barst van de natuur en wildlife, waar we zuinig mee om moeten gaan. Als reiziger kun jij beschermingsprojecten steunen, maar ook lokale community's om tradities en cultuur te helpen behouden.

Projecten in Afrika

Ben je op zoek naar een reiservaring die niet alleen jezelf, maar ook het land verrijkt? Per land hebben we mooie projecten op een rij gezet:

 • In Kenia en Tanzania kun je de Masai ontmoeten en verblijven in een eco-kamp. Leer alles over de tradities én draag bij aan bijvoorbeeld de ontwikkeling van een school. In dit deel van Afrika worden ook de oceaan en mangroves beschermd in mooie projecten in Kenia en waardevolle reizen in Tanzania
 • In Zimbabwe wordt de Afrikaanse wilde hond (painted dog) beschermd. Je kunt hier alles over dit bedreigde dier leren en meehelpen in het bewaken en observeren ervan. Ook zijn er beschermingsprojecten voor de leeuw. 
Painted Dog
© Henk Bothof
Deel op Pinterest
 • In Botswana kun jij onderzoekers meehelpen bij het beschermen van luipaarden. 
 • In Namibië staat natuurbescherming in de grondwet en kun jij inzicht krijgen in bescherming van dieren als de zwarte neushoorn en cheeta. 
 • Op Mauritius heb je deze keuze uit eco-accommodaties en kun je een bos bezoeken, waar je alles leert over bescherming van de natuur
 • In Oeganda kan je mee op een speciale Sisterhood Safari, dóór en vóór vrouwen. Lokale Oegandese vrouwen begeleiden de reis waardoor je bijdraagt aan een betere positie voor vrouwen in het land. Bekijk waardevolle reizen naar Oeganda.

wAARDEvol reizen in Azië

Ga je op reis naar een Aziatisch land? Hoe mooi is het dan om ook iets goeds hiervoor te doen?

Aziatische projecten

Kijk per land wat jij kunt betekenen voor de plaatselijke natuur, wildlife en bevolking.

 • Japan is het ideale land om per duurzame trein te verkennen. Lees meer over de pas waarmee je naar veel highlights kunt reizen. 
 • In Thailand kun je genieten van olifanten, maar wel door er vanaf te blijven! Bezoek de opvang, waar uitgelegd wordt waarom je deze dieren alleen van afstand moet bekijken
 • Steek in Indonesië, op het eiland Java, de handen uit te mouwen bij een opvangcentrum voor wildlife.
 • In de Filipijnen ligt de aandacht op het beschermen en herstellen van het zeeleven en de mangrove.
 • Ook op de Malediven kun je als toerist je steentje hieraan bijdragen.
 • Help in Vietnam mee met projecten als het schoonhouden van het strand. 
 • In Laos kun je de locals steunen: oefen met jongeren om beter Engels te leren praten. 
 • Ga in India op zoek naar het sneeuwluipaard en leer alles over de bescherming van dit dier. 
Sneeuwluipaard
Deel op Pinterest

wAARDEvol reizen in Latijns-Amerika

Verre reizen, zoals naar Latijns-Amerika, hebben impact op het milieu. Als je ook iets goeds wilt doen tijdens je vakantie, kijk dan eens naar de mogelijkheden tot ecotoerisme en het steunen van lokale projecten. 

Projecten Midden- en Zuid-Amerika

We helpen je alvast door per land te vertellen wat je als reiziger kunt doen!

 • Op de Antillen wordt het leven in zee en de mangroven beschermd, waar een grote rijkdom aan dieren leeft. Bekijk de projecten op Aruba en Bonaire. 
 • Op Barbados zijn er veel mogelijkheden tot vrijwilligerswerk en kun je als reiziger koraal adopteren. 
 • Boek je reis naar Costa Rica bij een reisorganisatie die lokale projecten steunt, zoals de bescherming van het regenwoud. 
 • In Nicaragua kun je een cacaoboerderij bezoeken, die het duurzaam aanpakt. 
 • Wil jij vrijwilligerswerk doen in Peru? Dan ben je bij wildlife opvang Esperanza Verde aan het juiste adres. Zij maken zich hard voor de bescherming van het regenwoud en alles wat daarin leeft.
Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!