Duurzaam overnachten
Als je kiest voor een verblijf tijdens je reis, dan is het niet alleen belangrijk om te letten op de omgeving en comfort, maar ook op hoe milieubewust de accommodatie is. Bij Naturescanner vinden wij het belangrijk om op een verantwoorde manier om te gaan met de natuur. Daarom zijn wij voorstander van duurzaam overnachten, duurzaam reizen en waardevol toerisme.
Kenmerken duurzaam verblijf
Wanneer je slaapt in een hotel, appartement of vakantiehuisje dat zich actief inzet voor klimaat en natuur, geef jij jouw geld rechtstreeks aan een goed doel. Maar hoe kies je nu een duurzaam verblijf uit? Wij leggen graag uit waar je op moet letten. Want samen dragen we bij aan een schonere wereld. Ga bijvoorbeeld eens na hoe het met onderstaande zaken is gesteld als je op zoek bent naar een accommodatie.
1. Ligging van de accommodatie
Allereerst is de ligging van het hotel of vakantiehuisje belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat er bomen zijn gekapt om ruimte te maken voor de accommodatie. Of dat het gebouw torenhoog uitsteekt boven de bomen. Laagbouw springt minder snel in het oog in de omgeving en hetzelfde geldt voor het gebruik van natuurlijke kleuren.
2. Gebruik van duurzame materialen
Let er ook op van welke materialen het verblijf gebruikmaakt, en waar deze vandaan komen. Milieuvriendelijk meubilair is gemaakt van hout uit bossen met verantwoord beheer. Ook hergebruikt of duurzaam materiaal, zoals steigerhout of bamboe, is een goede keuze. Hoe zit het met het katoen in beddengoed en handdoeken, is dat van biologische oorsprong? Wordt er gebruik gemaakt van gerecyclede materialen? En een groen dak, zoals met mos of sedumplanten, zorgt voor meer biodiversiteit in de omgeving en trekt ook insecten en vlinders aan.
3. Energiebesparing
Energiebesparing is één van de basisprincipes van duurzaamheid. Kiest de accommodatie voor spaarlampen of ledverlichting met sensors, zodat lampen niet onnodig lang blijven aanstaan? Is er dubbel glas, isolatie en liggen er zonnepanelen op het dak om groene energie op te wekken?
Let ook op de aanwezigheid van een airco of ventilatiesysteem in elke kamer, dit leidt vaak tot een hoop verspilde energie! Wat kan helpen is het koppelen van de sleutelkaart aan de verlichting, airco en televisie. Verlaat de gast de kamer? Dan schakelen deze automatisch uit.
4. Waterbesparing
Een waterbesparend toilet en douchekop schelen een hoop gebruik in water. Een simpele sticker in de badkamer met de vraag om kranen goed te sluiten, maakt gasten bewust van hun waterverbruik. En heeft het hotel of vakantiewoning een tuin? Check dan of er een regenton aanwezig is.
5. Afvalbeleid
Best leuk, die kleine flesjes shampoo, douchegel en bodylotion die je vaak aantreft in de badkamer. Maar vaak gebruiken gasten maar een deel ervan en daarna worden de flesjes weggegooid, wat bijdraagt aan de enorme afvalberg. Beter zijn hervulbare grote verpakkingen, waaruit je maar een klein beetje van het product gebruikt. Ook plastic bekers, bestek en rietjes zijn natuurlijk uit den boze.
6. Hergebruik handdoeken
Elke dag een schone handdoek? Dat is luxe, maar niet per se nodig. Gelukkig hebben steeds meer hotels het beleid dat ze alleen handdoeken vervangen die op de grond of in het bad liggen. Hang je je handdoek op, dan gaat de schoonmaker ervan uit dat je 'm nog een keer gebruikt. Vaak word je als gast hieraan herinnerd door een sticker op de spiegel of kaartje op de muur. En in eco hotels is dit altijd wel aan de orde.
7. Verantwoorde producten
De schoonmakers in een hotel maken het beste gebruik van ecologische schoonmaakmiddelen, die beter zijn voor het milieu dan normale schoonmaakmiddelen. Hierdoor komen er geen schadelijke stoffen in het grondwater terecht. Verder kun je letten op de keuzes van het restaurant. Kiezen ze voor streekproducten? Koop je voedingsmiddelen dichtbij, dan scheelt dat weer veel CO2-uitstoot.
Onze tips voor duurzaam overnachten
Je weet nu waar een duurzame accommodatie aan moet voldoen, maar waar vind je een leuk eco hotel, appartement of vakantiehuisje? Bekijk inspiratie voor een duurzame vakantie in Nederland. Verder geven we je tips waar je een groen verblijf kunt vinden.
- Landal GreenParks
6 keer op een rij verkozen tot meest duurzame vakantieparken aanbieder! Groen is goed voor iedereen, en dat weten ze bij Landal. Het duurzaamheidsprogramma op de parken zelf richt zich op energie, biodiversiteit, afval en educatie. Zo wordt het energieverbruik op ieder park gemeten en werken ze samen met Natuurmonumenten om gasten bewust te maken van natuurbehoud. Alle parken van Landal hebben een GreenKey duurzaamheidscertificering.
Wat ook belangrijk is; Landal wil, in tegenstelling tot veel andere vakantieparken, mensen niet op het park houden, maar juist de natuur om het park heen laten ontdekken. Ze sturen aan op het kopen van lokale producten in de omgeving. Hiervoor voorzien zij in allerlei faciliteiten, zoals fietsverhuur en wandelroutes en samenwerkingen met lokale producenten.
- Natuurhuisje
Natuurhuisje heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Bij elk vakantiehuisje zie je wat de eigenaren doen voor het milieu. En per boeking doneren ze een bijdrage aan natuurprojecten. Wij hebben vast een selectie gemaakt van de leukste natuurhuisjes in Nederland.
- Ecolodges
Wil je dan toch ver reizen, doe het dan goed! Wij hebben ecolodges over de hele wereld onder de loep genomen op het gebied van groen en duurzaam beleid. Van luxe resorts tot afgelegen lodges middenin de jungle, kijk welke ecolodges en ecohotels wij aanbevelen.
- Centerparcs
Centerparcs heeft groene doelen opgesteld voor 2025, zoals 70% van de afvalstroom scheiden, 16% minder waterconsumptie en 12% minder energieverbruik. Kies je een vakantiepark uit in Nederland, België, Duitsland of Frankrijk, dan maak je dus een bewuste keuze om duurzaam te overnachten.
- TUI
Met hun label Fair Travel doet TUI veel aan duurzaam reizen en zo weinig mogelijk negatieve impact. Boek je een Fair Travel reis, dan doe je zelf een bijdrage van 2 euro én TUI legt 2 euro bij. Dit bedrag wordt bijvoorbeeld gebruik voor de verduurzaming van mobiliteit, zoals de aanschaf van meer laadpalen voor elektrische auto's. Ook kies je met Fair Travel voor accommodaties met een eco-label. Bekijk de mooiste Fair Travel reizen van TUI.