Ga naar content

Ecolodges en ecohotels

Groen reizen is geen mode, het is een noodzaak! Duurzaam toerisme krijgt eindelijk meer aandacht en wereldwijd zien we een groeiend aantal hotels en andere accommodaties die op een duurzame manier gasten verwelkomen. Maar hoeveel van de hotels en lodges die beweren eco te zijn, zijn dit ook daadwerkelijk?

Ecolodges

NatureScanner heeft onderzoek gedaan naar ecolodges over de hele wereld die een groen en duurzaam beleid voeren. Aan de hand van gewonnen prijzen, nominaties in boeken en andere vermeldingen, geven we hierbij enkele tips voor aanbevolen ecolodges over de hele wereld. Sommige lodges hebben wij zelf bezocht en verbaasden ons met hun inzet voor de natuur.

De ecolodges die wij groeperen lopen uiteen van luxe resorts tot afgelegen lodges in de jungle. Sommige hotels zijn gecertificeerd door de lokale autoriteiten, anderen trokken onze aandacht door het beleid van de managers.

1. Ecolodge in Friesland

Je hoeft niet ver te reizen om te overnachten in een ecolodge. Dit houten tiny house in Westergeest staat midden in de groene natuur, dicht bij het Lauwersmeer in het noorden van Friesland. Boeken kan via Natuurhuisje.

Deel op Pinterest

2. Svart hotel in Noorwegen

Svart zal naar eigen zeggen het meest energiezuinige hotel ter wereld worden. Het hotel ligt net boven de Noordpoolcirkel en zal haar deuren openen in 2021. Het cirkelvormige complex biedt een 360 graden zicht op de Svartisen gletsjer en belooft door het gebruik van zonne-energie haar jaarlijkse energieverbruik met 85% te beperken tegenover andere moderne hotels. 

© Svart Hotel - Snøhetta Plompmozes Miris
Deel op Pinterest

3. Duurzame droom op Bali - Bambu Indah

Op een kwartiertje van de Balinese plaats Ubud ligt ecohotel Bambu Indah. De bungalows zijn opgetrokken in traditionele stijl en gebouwd met natuurlijke materialen, zoals bamboe en antiek Javaans teakhout. Sommige accommodaties bieden het meest spectaculair uitzicht op de omgeving van Ubud aan.

Deel op Pinterest

Meer bijzondere ecolodges

Jouw bijdrage

De vraag is altijd maar hoe goed of slecht reizen in de natuur nu eigenlijk is. Door een van de aanbevolen ecolodges te boeken in plaats van een ander hotel, draag je toch een beetje bij aan een duurzame wereld en dat compenseert dan ook weer een klein beetje de CO2-uitstoot van je vlucht.

Boek een welverdiende natuurvakantie in een van deze ecolodges of laat ons weten welke ecovriendelijke hotels jij nog kent. Hoe meer ecohotels hoe beter. Laten we met zijn allen bijdragen aan duurzaam toerisme.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!