Ga naar content

Zuid-Afrika

Een natuurreis in Zuid-Afrika in het vooruitzicht? Fantastisch idee! Slechts een handvol landen in de wereld biedt zo’n grote diversiteit aan landschappen. De natuur in Zuid-Afrika staat bekend om de vredige stranden, torenhoge rotsmassieven, dorre vlaktes en woeste kusten. En vergeet de vele nationale parken niet, met een ongekende hoeveelheid aan wilde dieren en vogels.

Mooie gebieden in Zuid-Afrika

Wat zijn de mooiste plekken in Zuid-Afrika en welke natuurgebieden moet je zien tijdens een safari of natuurreis? Er zijn honderden mooie gebieden, het is net die verscheidenheid aan natuur die een rondreis in Zuid-Afrika zo bijzonder maakt. Wie voor het eerst naar het land reist, kan dus best beginnen met de bekende hoogtepunten, die zijn sowieso echt de moeite waard. Vaak kiest men voor een reis van Kaapstad naar Johannesburg of omgekeerd.

Ook kan je één bepaalde streek uitkiezen en van daaruit alle nabijgelegen natuur ontdekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een vakantie nabij Kaapstad, waarvandaan je de Tafelberg en het West Coast National Park kunt bezoeken, walvissen kunt spotten in Hermanus of kan wandelen langs de Tuinroute. In het oosten van Zuid-Afrika kan je enkele dagen safari combineren met de Panoramaroute of minder bekende natuurreservaten. Je kunt het land ieder jaar bezoeken en steeds een totaal andere reis maken.

Tips voor groepsreizen:

Natuur in Zuid-Afrika

De natuur in Zuid-Afrika is op veel plaatsen nog echt ongerept, het kent de grootste diversiteit aan landschappen in Afrika. Het land telt 19 nationale parken en talrijke wildparken, het ene gebied nog spectaculairder dan het andere. Daarnaast zijn er steeds meer privéparken die je kan bezoeken tijdens een natuurvakantie in Zuid-Afrika. Eens wat anders dan een safari? Om de ongerepte natuur optimaal te beleven, is een meerdaagse wandelsafari een aanrader: lees meer over wandelen in Zuid-Afrika. Hou je van actieve reizen, bekijk dan ook onze tips over wat te doen in Zuid-Afrika.

Top 10 mooiste plekken in Zuid-Afrika

Welke hoogtepunten in Zuid-Afrika mag je niet missen tijdens een rondreis? Op NatureScanner vind je informatie over de 10 mooiste gebieden in Zuid-Afrika. Bekijk per streek uitgebreide informatie over wildparken en reistips en bepaal op die manier welke regio in Zuid-Afrika jij wilt verkennen. Dit is onze top 10 mooiste plekken in Zuid-Afrika:

1. Kruger Nationaal Park

Kruger Nationaal Park is het bekendste wildpark en grootste park van Zuid-Afrika; een must-see bij een bezoek aan dit prachtige land. Gelukkig is het park zo groot dat je niet bang hoeft te zijn voor massatoerisme, het is er nog steeds relatief rustig. Het meest noordelijke deel van het park is zelfs weg van de gebaande paden en je komt er weinig andere toeristen tegen. 

Opvallend is de prachtige Limpoporivier die haar weg baant door het park en een trekpleister is voor wildlife. Naast de Big Five zie je in Kruger honderden dier- en vogelsoorten, unieke planten en bomen en biedt het park een keur aan wandelmogelijkheden. Overnachten kan er in verschillende soorten rest camps, en extra spannend wordt het wanneer je dit bij een wildkijkplaats doet.

Tips voor individuele reizen:

2. Panoramaroute

De mooiste route in Zuid-Afrika is voor velen de Panoramaroute. Op die route ligt Blyde River Canyon, een van de meest indrukwekkende kloven in Afrika. Kenmerkend zijn de loodrechte oranje rotswanden die fel contrasteren met de groene begroeiing van de Canyon. Maar er valt nog veel meer te zien op de Panoramaroute, zoals watervallen, rivieren en beekjes. Een van de hoogtepunten is het schitterende uitzicht op de Three Rondavels, vernoemd naar de Afrikaanse rondavelhutjes.

Op het punt waar de Blyde rivier en de Treur samenkomen, hebben draaikolken enorme gaten geslagen in de rotsen. Deze kommen, Bourke’s Luck Potholes, zijn daarmee een fraaie bezienswaardigheid geworden.

Mooiste plekken Zuid-Afrika
Deel op Pinterest

3. Drakensbergen

Drakensbergen Nationaal Park is een fenomenaal mooi gebergte en biedt uitstekende wandelmogelijkheden. De Mont-aux-Sources berg die hier deel van uitmaakt, is dan ook een van de meeste bewandelde bergen in Zuid-Afrika.  

Drakensbergen in Zuid-Afrika
Deel op Pinterest

Breng ook een bezoek aan het Royal Natal National Park, waar je de hoogste waterval van Zuid-Afrika vindt: de Tugelawaterval. Vergeet tenslotte niet te genieten van de goudkleurige kliffen van de Golden Gate Highlands die bij zonsondergang hun naam eer aan doen.

4. Kwazulu Natal

Kwazulu Natal is een prachtig gebied. Zo kan je In Ithala genieten van de aanwezigheid van de giraf en de zebra, waar deze voorheen volledig verdwenen waren. Een ander bijzonder gebied is St. Lucia wetlands, waar bij uitstek de vogelspotter zijn hart op kan halen. Naast meer dan 400 vogelsoorten, waaronder roze flamingo's en vele watervogels komen er ook nijlpaarden en krokodillen voor. 

Natuurparken Zuid-Afrika
© Erwin Vissers
Deel op Pinterest

Iets ten zuiden van de wetlands kan je de mooie Umfolozi Wilderness trail lopen. Nog even verder naar het zuiden ligt de Wild Coast. Doorlopend naar de Oost-Kaap bevinden zich hier vele idyllische kustplaatjes en zijn er volop mogelijkheden om te surfen. 

5. Camdeboo National Park

Bij de plaats Graaff-Reinet vind je Camdeboo National Park. Dit park kenmerkt zich door zeer mooie landschappen, en je kan er veel wildlife zien, zoals antilopen, struisvogels en andere prachtige vogels, de witstaart-gnoe en de Kaapse buffel. Ook komt in dit wildpark de zeldzame bergzebra voor, een klein soort zebra. 

Een van de mooiste uitkijkpunten bevindt zich bij de Valley of Desolation. Volg de steile bergweg en geniet van een van de mooiste uitzichtpunten van Zuid-Afrika: dit is met recht een van de mooiste toeristische trekpleisters van het gebied.

6. Noordkaap

In de Noordkaap vind je het Augrabies Falls National Park. Vooral bekend om een van de mooiste watervallen in Zuid-Afrika, de Augrabies, in een droog landschap dat wordt gedomineerd door weelderige flora en fauna, nog meer watervallen en de Oranje rivier. De woeste Oranje rivier is een van de beste spots in Afrika om te raften

Bij het Richtersveld, op de grens met Namibië, vind je op het eerste gezicht een dor en droog gebied, maar hier moet je zijn als je unieke planten en dieren wilt bewonderen, zoals de halfmens plant die zich in groepen tussen de rotsen schuilhouden. Aan de noordoostelijke kust van Zuid-Afrika ligt het Namaqua National Park, wat bekend staat om haar vele bloemen en daarmee een uniek beeld oplevert in de zuidelijke lente.

7. Oostkaap en Tuinroute

Oost-Kaap in Zuid-Afrika staat bekend als dé provincie voor avontuurlijke reizen en de big five. De Tuinroute is een van de highlights van Zuid-Afrika en staat vaak op het reisprogramma van een rondreis. Tussen Mosselbaai en de Plettenberg ligt een schilderachtige kuststreek met diepe inhammen, rivieren en mooie stranden, omringd door kliffen.

Tips natuurreis Zuid-Afrika
Deel op Pinterest

Langs de Tuinroute zijn er lagunes en meren, bergen, regenwouden en duinen te vinden. Met een 800 km lange kustlijn zijn er stranden voor iedereen: van rotsachtige stranden tot tropische baaien. De lange stranden vind je in de Cacadu regio en de Wild Coast. Langs de Wild Coast bevinden zich pittoreske kustplaatsjes en mooie stranden waar je kan relaxen en zwemmen. De Wild Coast staat bekend als hotspot om te surfen.

8. Addo Elephant Park

Addo Elephant national park werd oorspronkelijk opgericht om bedreigde olifanten te redden van uitsterven, maar vandaag de dag biedt het natuurpark een bijna compleet beeld van de rijke natuur in de Oostkaap. Een rondreis langs Addo is dus een absolute aanrader geworden voor wie Zuid-Afrika bezoekt. Sinds Addo enige jaren geleden werd doorgetrokken tot aan de kust, kan men er de zogenaamde "Big Seven van Afrika" zien, d.w.z. The Big Five plus de walvis en de witte haai! 

Natuur in Zuid-Afrika
Deel op Pinterest

Zuid-Afrikanen zijn er ontzettend trots op, omdat geen enkel ander land ter wereld dit te bieden heeft. Hou er echter wel rekening mee dat Addo National Park vooral langgerekt is en niet heel breed. Dit heeft tot gevolg dat je op sommige plekken in Addo de hekken rond het park kunt zien. Je krijgt dus nog niet hetzelfde eindeloze gevoel als in Kruger National Park.

9. Natuur bij Kaapstad

Een aantal van de bekendste bezienswaardigheden van Zuid-Afrika bevinden zich bij Kaapstad. Kaap de Goede Hoop en Cape Point in het Table Mountain National Park, de Tafelberg, Muizenberg Beach, Robbeneiland, Kirstenbosch en Cederberg. Bekijk onze tips voor een rondreis vanaf Kaapstad.

10. Natuur bij Johannesburg

In de omgeving van Johannesburg vind je verscheidene mooie natuurgebieden. Natuurlijk ligt Kruger binnen bereik. Vanaf Jo'burg kan je echter ook een leuke rondreis maken naar het "onbekende Zuid-Afrika", via Pilanesberg, Madikwe en Marakele naar het Noorden.

Marakele
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Op de grens met Botswana en Zimbabwe ligt een van de mooiste bestemmingen in Zuid-Afrika, Mapungubwe. Een ander reservaat is het Rhino and Lion Nature Reserve, een privépark dat onderdeel uitmaakt van de Cradle of Mankind (wieg van de mensheid).

Rondreis in Zuid-Afrika

Er zijn tal van mogelijkheden om een rondreis in Zuid-Afrika te organiseren. Op eigen houtje tijdens een self drive rondreis, als georganiseerde fly-drive of individuele rondreis of met onbekend gezelschap tijdens een groepsreis. Wil je samen met anderen de hoogtepunten van Zuid-Afrika ontdekken, vraag dan nu de nieuwe gratis Djoser brochure aan. Reis je met het gezin, bekijk dan tips voor een reis naar Zuid-Afrika met kinderen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!