Ga naar content

Lesotho

Hou je van natuur en heb je een rondreis door Zuid-Afrika in gedachten, overweeg dan ook eens een bezoek aan het hoog gelegen landje Lesotho, waar je prachtig kunt wandelen. Een reis naar dit koninkrijk is een waardevolle reistip.

Reis Lesotho

Lesotho is een mooi land, volledig omsloten door Zuid-Afrika. Het wordt bijgevolg ook vaak aangeboden als combi rondreis Zuid-Afrika - Lesotho. Je kan zelf een route uitstippelen langs de Nationale Parken en natuurgebieden van Zuid-Afrika en Lesotho hierin meenemen. Net zo handig is het om te kiezen voor een reeds georganiseerde rondreis: reisorganisaties weten waar de mooiste plekken van Lesotho zich bevinden. Tijdens een vakantie kan je veel buitenactiviteiten doen, zoals paardrijden, wandelen of met een jeep over de plateaus rijden.

Natuur Lesotho

Hoe is de natuur in Lesotho? Het laagste punt van Lesotho ligt op ruim 1.400 meter en de bergen reiken tot hoogtes van bijna 4.000 meter. Het land ligt dus zeer hoog en het landschap is daardoor over het algemeen tamelijk droog. Op de plateaus en berghellingen zijn mooie wandelingen te maken. 

Mohale Dam
Deel op Pinterest

Mooiste plekjes in Lesotho

Wat zijn de mooiste gebieden en plekken in Lesotho? Vooral de bergen behoren tot de populairste bezienswaardigheden. In de zomer van Lesotho, van december t/m maart, zijn de bergen in Lesotho weelderig groen. Er zijn vele wandelroutes, voor ervaren en minder ervaren wandelaars.

1. Sani Pass

De bergpas Sanipas is de enige route om van Zuid-Afrika naar Lesotho te rijden aan de oostelijke kant van het landje. Tevens is het de hoogste bergpas in Zuidelijk Afrika waar auto's overheen kunnen. Reken op hobbelige onverharde wegen, haarspeldbochten, majestueuze rotsformaties en waanzinnige vergezichten op meer dan 2.800 meter hoogte.

2. Qiloane

De bekendste berg is de Qiloane berg: niet zozeer omwille van de hoogte, maar vanwege de specifieke vorm. De Qiloane heeft de vorm van een hoed. In de souvernirshops word je werkelijk doodgegooid met hoedjes. Daarmee bekronen we de Qiloane tot top bezienswaardigheid in Lesotho!

3. Thaba-Bosiu

Ten oosten van Maseru bevindt zich de berg Thaba-Bosiu, met platte bergtop. Vanaf Maseru is er voldoende openbaar vervoer naar de berg en je vindt er goede toeristische informatie over de natuur en wandelroutes in deze omgeving. De berg heeft een hoge symbolische waarde voor de inwoners van Lesotho, de Sotho, omdat Lesotho hier gesticht werd. Op de bergtop vind je dan ook verscheidene historische restanten. Bij de Thaba-Bosiu kun je een mooie, niet al te moeilijke trektocht maken langs de Rafuthu's Pass.

Stel zelf samen met bouwstenen

4. Sehlabathebe Nationaal Park

Lesotho heeft slechts een officieel herkend nationaal park, namelijk het Sehlabathebe National Park. Sehlabathebe bevindt zich in het zuidoosten van Lesotho. Het is een fraai natuurgebied, met mooie watervallen, bergen en tal van paden om te wandelen. Vaak wordt een gids aangeraden, omdat verdwalen in het park snel mogelijk is. Bovendien ziet en weet een gids meer. Het nationaal park is ook te paard te verkennen.

5. Maletsunyane Falls

Trek je het binnenland van Lesotho in, breng dan zeker een bezoek aan het plaatsje Semonkong, het "dorp in de mist". De plaats dankt haar naam aan het waanzinnig mooie natuurfenomeen dat zich vlakbij bevindt, de Maletsunyane Falls. De waterval valt met 192 meter loodrecht van de basalten rotswand naar beneden. 

Maletsunyane vallei
Deel op Pinterest

6. Ts'ehlanyane

Het grootste natuurgebied in het noorden van Lesotho. Het bevindt zich in de Maloti Mountains (ook Maluti) in Butha-Buthe District en maakt deel uit van de Maloti-Drakensberg Transfrontier Conservation Area. Bergen met hoogtes tot 5.600 meter, bossen en tal van bijzondere bloemen, planten- en diersoorten, waaronder vele vogelsoorten.

7. Katse Dam

De Katse Dam moet je ook gezien hebben tijdens een rondreis in Lesotho: de gigantische dam bevindt zich bij de Malibamatso rivier. Helaas moest heel wat natuur in Lesotho wijken voor dit reusachtig bouwproject, maar het toerisme nam hierdoor wel toe. De Dam is 180 meter hoog en kilometers lang. Er zijn diverse tours in de omgeving: over en onder de dam. De Katse Lodge is het enige hotel in de omgeving en hierdoor duur, maar het biedt wel het mooiste zicht op de dam. Om de Katse Dam te bezoeken is een four wheel drive bijna een noodzaak, want de weg ernaartoe is onverhard en moeilijk berijdbaar: je doorkruist mooie stukken natuur op je weg erheen.

8. Pony rijden in Lesotho

De Basotho pony is bijna net zo beroemd als de toeristische hoedjes van Lesotho. De pony overleeft al eeuwen de koude winters en hete zomers op de hoogten van Lesotho. Slechts weinig andere dieren weten de droogte te overleven, behalve dan de Nooitgedachter, een speciaal gefokt paardenras. Op de meeste plaatsen in Lesotho kun je een tocht maken met de Basotho Pony, zo ook bij het Trekking Centre tussen Maseru en Thaba Tseka.

Paarden
Deel op Pinterest

De tochten variëren van enkele uren tot een week en je hoeft geen ervaren ruiter te zijn om met een Basotho pony te rijden. Sommige trektochten bieden uitstekende gelegenheden om afgelegen dorpjes en ongerepte natuur te verkennen. De bekendste paardrijroutes zijn de route naar de Ribaneng en Ketane waterfalls. Riksja Zuid-Afrika biedt een bouwsteen Lesotho waarbij je een prachtige tocht op de pony maakt.

9. Skiën in Lesotho

Ooit gedacht dat je in zomer zou gaan skiën? In Lesotho is het mogelijk. Van juni tot half september is het wintersport seizoen in het noorden van het land, in de Malutibergen. Het gebied is wel pittig en dus vooral aanbevolen voor de meer ervaren wintersporter. 

Beste reistijd Lesotho: de zomer van Lesotho is onze winter, van december tot april.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!