Ga naar content

Bergen in Peru

Na de Himalaya is de Andes het hoogste gebergte op onze planeet en biedt hiermee fantastische mogelijkheden voor een trektocht en bergbeklimmen. Het gebergte loopt ook dwars door Peru, zodoende dat het land een grote variëteit biedt aan prachtige berglandschappen. Op de hoogvlakten van Peru leven vele diersoorten, waaronder alpaca's, vicuña's en lama's en met een beetje geluk zie je tussen de bergen in Peru condors door de lucht zweven.

Mooiste bergen in Peru

Het Andesgebied in Peru wordt gevormd door twee grote bergketens, de Cordillera Occidental en de Cordillera Oriental, die zich uitstrekken van het noorden naar het zuiden van het land. In het noorden lopen ze naar elkaar toe, maar in het zuiden lopen ze uiteen, met daartussen de Altiplano hoogvlakte.

De mooiste en hoogste bergen van Peru bevinden zich in de Cordillera Blanca en de Cordillera Huayhuash. Ten noordwesten van Arequipa bevindt zich een van de diepste kloven ter wereld, de Colca Canyon. In het zuiden van Peru bevinden zich enkele actieve vulkanen, waaronder El Misti.

1. Cordillera Blanca

De Cordillera Blanca is een 180 km lange ononderbroken bergketen in de Peruaanse Andes en valt grotendeels onder het Huascaran National Park. Hier vind je maar liefst 33 bergtoppen hoger dan 6.000 meter, waaronder de hoogste berg van Peru, de Huascaran Sur, met een hoogte van 6.768 meter!

Cordillera Blanca
Deel op Pinterest

Ook de tweede hoogste berg van Peru, de Huascaran Norte (6.655 meter) en drie andere bergen uit de top 10 van hoogste bergen in Peru liggen in de Cordillera Blanca: de Huantsan (6.395 m), de Huandoy Norte (6.395 m) en de Huanday Oeste (6.356 m). Tussen de bergreuzen kronkelen smalle valleien, de zogenaamde quebradas. Het gebergte is een trekpleister voor bergbeklimmers en wandelaars.

De beste periode om het gebergte te bezoeken is mei - september. Ten westen van de Cordillera Blanca ligt de Cordillera Negra, beiden verbonden door de groene Callejon de Huaylas vallei. Reisboekhandel De Zwerver beschikt over goede wandelkaarten van de Cordillera Blanca. Het is mogelijk om een trektocht in de Cordillera Blanca als losse bouwsteen te boeken bij Riksja Peru

2. Cordillera Huayhuash

Verder naar het zuiden ligt een ander adembenemend gebergte, de Cordillera Huayhuash, bekend vanwege de 10-14 daagse trektocht, het Huayhuash Circuit. De trekking gaat grotendeels over hoogtes boven de 4.000 meter en is daarmee erg pittig. Het is er ook minder druk dan in de Cordillera Blanca.

Cordillera Huayhuash
Deel op Pinterest

Het landschap waarmee je beloond wordt is een van de mooiste ter wereld: zicht op torenhoge bergen en prachtige gletsjermeren. Enkele van de hoogste bergen in Peru bevinden zich in de Cordillera Huayhuash: de Yerupajá Grande (6.634 m), de Yerupajá Sur (6.515 m) en de Siula Grande (6.356 m).

Beste tijd voor een trekking
: mei tot september. Uitvalsbasis is de stad Huaraz, vertrekpunt Chiquián. Reisboekhandel De Zwerver beschikt over goede wandelkaarten voor de Cordillera Huayhuash.

3. Bergen bij Cusco

Een rondreis door Peru is haast niet mogelijk zonder een bezoek te brengen aan het wereldberoemde Machu Picchu. De bergen in dit deel van Peru zijn bijzonder mooi en zeer groen. Wil je volop genieten van dit berglandschap, trek dan te voet naar dit wereldwonder en bewandel de Inca Trail in Peru

Ruines op flanken van berg
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

Ook het Vicabamba gebergte is zeker het ontdekken waard. Hier vind je prachtige bergmeren tegen besneeuwde toppen. Verschillende bergen reiken hier boven de 5.000 meter en de Salcantay zelfs boven de 6.200 meter.
Vanuit Cusco kan je deelnemen aan diverse excursies en bergritten langs de mooiste plekken. Populair uitstapje is bijvoorbeeld de rit naar Laguna Humantay, een turquoise bergmeer. 

Humantay
Deel op Pinterest

4. Vilcanota, Vinicunca en Ausangate trekking

Het Vilcanota gebergte (in het Engels ook Willkanuta gespeld) bevindt zich ten oosten van Cusco in de Cusco en Puno gebieden. In Vilcanota liggen maar liefst 469 gletsjers. De hoogste berg is de Ausangate, met een hoogte van 6.372 meter. De Vilcanota Trek is een populaire hike op grote hoogte.

Bijzonder is de verscheidenheid aan landschappen: gifgroene weiden, bergen, sneeuwtoppen en roodgekleurde aarde wisselen elkaar af. De trails in de bergen voeren over grote hoogtes en enkele dagen acclimatiseren is dus een vereiste. Een van de routes in de Vilcanota bergen, "de route van de Apu Ausangate", is een van de bekendste treks in Peru: de Ausangate trekking. De kleuren van de bergen onderweg en de verscheidenheid aan landschappen zijn zeer bijzonder. 

De Vinicunca wordt Rainbow mountain (regenboogberg) genoemd vanwege de verschillende aardkleuren. Voorheen was de berg alleen bereikbaar via een 6-daagse trekking, vandaag de dag kan je dagexcursies boeken vanaf Cuzco.

5. Colca Canyon

De Colca Canyon in de Andes is een van de niet te missen bezienswaardigheden in Peru. De kloof bevindt zich ten noordwesten van Arequipa. De Colca Canyon is maar liefst twee keer zo diep als de Grand Canyon in Noord-Amerika; op het diepste punt is hij zelfs bijna 3.200 meter diep (Cotahuasi canyon). Het aangezicht is daadwerkelijk adembenemend.

Er zijn excursies te boeken die je comfortabel meenemen naar 5000 meter hoogte om daar de lokale bewoners te ontmoeten. De Cruz del Condor is een van de beroemdste plaatsen waar de condor goed te zien is in zijn natuurlijke leefomgeving. Indrukwekkend en onvergetelijk om te zien! Na inspannende wandeltochten in de Colca Canyon is het heerlijk om te ontspannen in de thermale baden. SNP biedt wandelreizen en bouwstenen (overnachtingen in hostels of comfortabele pensions) in de Colca Canyon.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!