Ga naar content

Machu Picchu

Mooiste plekken Peru - Machu Picchu staat op het programma van de meeste rondreizen, zowel individueel als in groep. Vrijwel altijd wordt dit hoogtepunt van de rondreis gecombineerd met een bezoek aan Cuzco. Waarom mag je dit niet missen?

Machu Picchu in Peru

Wanneer je naar Peru reist, spreekt het voor zich dat je ook het wereldberoemde Machu Picchu gaat bezoeken, voor velen is dit de mooiste plek van Zuid-Amerika. De mystieke oude Incastad bevindt zich op 120 km ten noordwesten van de stad Cuzco, op ongeveer 2.400 meter hoogte.

De beroemde "stad in de wolken" werd pas in 1911 ontdekt door Hirham Bingham. Eigenlijk moeten we "herontdekt" zeggen, want recent bleek dat een andere man de stad al eind 19de eeuw ontdekte, veel kostbaarheden roofde en verkocht aan musea. Voor die tijd lag Machu Picchu als een diep geheim verscholen in de jungle van Peru.

Gave groepsreizen:

Geschiedenis Machu Picchu

Uit welk jaar dateert Machu Picchu? Weinig is bekend over de Incastad, maar men denkt dat het rijk dateert uit de 15de eeuw. Waarschijnlijk hebben de Inca's er gewoond tot de komst van de Spanjaarden in de regio, rond 1530. De stad was dus mogelijk nog geen eeuw bewoond. Het is niet geweten waarom Machu Picchu achtergelaten werd en ook over de hoge ligging zijn veel vragen.

Machu Picchu bezoeken
Deel op Pinterest

Het was hoogstwaarschijnlijk geen gewone stad, maar een verblijfplaats voor hooggeplaatste Inca's. Sommigen menen dat het een plek was om Goden te vereren, anderen denken dat het een verblijfplaats was van coca plukkers en nog anderen beweren dat het de Gouden Stad is waar veel legendes naar verwijzen. Mysterie is dan waar de rijkdom gebleven is.

Reis naar Machu Picchu

Vandaag de dag is het monument vooral een van 's werelds mooiste bezienswaardigheden en belangrijk cultureel erfgoed. Het beste moment om bij de ruïnes aan te komen is vroeg in de ochtend, wanneer mist en wolken de stad omhullen met een sprookjesachtige sfeer.

Er is zeer weinig bekend over de stad en wat de gidsen vertellen kan je soms beter met een korrel zout nemen. Maar een ding is wel pure waarheid: Machu Picchu in Peru moet je gezien hebben in je leven. Er zijn tal van mogelijkheden voor een rondreis in Peru langs dit wereldwonder, bekijk alle reistips en lees ook informatie over de natuur in Peru.

De mooiste individuele reizen

Machu Picchu bezoeken

Het is een spectaculair mystiek aangezicht midden in de bergen. De prachtige ruïnes werden gebouwd tegen de steile hellingen van imposante groene bergen, het waarom is nog steeds een raadsel voor historici. Je geniet van een zicht op de Urubambarivier en de omliggende vallei. Verscheidene tours en excursies worden georganiseerd vanuit Cuzco, maar kunnen ook geboekt worden bij Nederlandse Latijns-Amerika specialisten (zie onze reistips).

Normaliter worden er per dag slechts maximaal 3.800 bezoekers toegelaten tot de ruïnes. De lokale overheid heeft echter aangekondigd dat het vanaf 1 januari 2024 maar liefst 4.500 gasten per dag zal toelaten. En volgens het Peruaanse Ministerie van Cultuur zal men op bepaalde dagen zelfs 5.600 bezoekers verwelkomen.

Hiken en wandelen

De Inca's hebben meer dan 20.000 km aan paden nagelaten, waarvan het 160 kilometer lange deel van Cuzco naar Machu Picchu een wereldberoemd wandelpad is geworden, de Inca Trail. Volgens sommigen zou dit ten tijde van de Inca's de enige verbindingsroute geweest zijn tussen Cuzco en de stad in de bergen.

Machu Picchu met ezel
Deel op Pinterest

Maar de Inca Trail is niet de enige mogelijkheid om te wandelen naar Machu Picchu. De Lares Trail en de Salkantay Trail zijn goede alternatieve wandelroutes. Na een dag hiken overnacht je in tenten, overdag voert de omgeving je mee in het verre verleden van de Inca's. Vaak word je begeleid door lokale gidsen die je laten kennismaken met hun gezin en de geschiedenis van zijn voorvaders.

1. Inca Trail

Het wandelen van de Inca Trail staat voor reizigers van over de hele wereld op de bucket list. Deze wereldberoemde trekking neemt ongeveer vier dagen in beslag, vier onvergetelijke dagen wandelen naar Machu Picchu. Bekijk onze tips om de Inca trail te boeken

Fruit langs Inca Trail
Peruviaans fruit
Deel op Pinterest

2. Lares Trail

De Lares Trail is een 3-daagse trektocht met overnachtingen in tenten. De trekking is minder zwaar dan de Inca Trail en laat je eveneens kennismaken met de natuur en de cultuur van de lokale bevolking.

3. Salkantay Trail

De Salkantay Trail is een 4-daagse trektocht, eveneens met overnachting in tenten. De Salkantay route is de populairste wandeling na de Inca Trail en eindigt bij Aguas Calientes. Het grote verschil met de Inca Trail is dat je weinig ruïnes ziet op je pad en dat je niet wandelend bij Machu Picchu aankomt.

Humantay Lake
Deel op Pinterest

De natuur is echter bijzonder mooi: prachtige witte bergen prijken boven groene dalen vol kleurrijke bloemen en planten. En wat dacht je van dit schitterende azuurblauwe meer? Humantay is betoverend mooi!
De Salkantay is een 6.271 meter hoge bergtop.

Vertrekpunt: Mollepata, Soraypampa of Marcocasa.
Eindpunt
: Aguas Calientes, aan de voet van Machu Picchu. Hiervandaan kun je de volgende dag een bezoek brengen aan Machu Picchu.
Duur
: 3-5 dagen
Moeilijkheid: de route via de Salkantay Trail is zwaarder dan de Inca Trail en vereist dus een zeer goede conditie.

Benieuwd naar meer? Lees meer over wandelen in Peru.

Cuzco

Cuzco is de oude Inca hoofdstad, waar vele gevechten plaatsvonden tussen Inca’s en Spaanse veroveraars. Toen de stad veroverd werd is deze geplunderd en afgebroken, de koloniale bouw van de Spanjaarden is daarna direct op de fundamenten van de Incastad gebouwd. Op 45 min. loopafstand van het centrum van Cuzco ligt een prachtige Incaruïne, Sachsaywaman (de locals zeggen maar al te graag Sexy Woman), die door de bevolking op vrije dagen gebruikt wordt als een soort park.

Het is mogelijk om te gaan paardrijden en de prachtige natuur en ruïnes rondom de stad te bekijken. Mocht je op zoek zijn naar meer spanning, dan zijn er ook excursies en tours die je meenemen om te mountainbiken, hiken en te raften. De meeste excursies kan je reserveren via Get Your Guide.

Cuzco is toeristisch vanwege de vele backpackers en reizigers, het is een geweldige uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Buiten Machu Picchu zijn er namelijk nog vele andere onbekende Incavestingen in de buurt, die een bezoekje waard zijn. De Heilige Vallei (met Pisac en Ollantaytambo) is een mooie vallei die naast de Cuzco vallei ligt.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!