Ga naar content

Machu Picchu

Machu Picchu staat op het programma van de meeste rondreizen, zowel individueel als in groep. Vrijwel altijd wordt dit hoogtepunt van de rondreis gecombineerd met een bezoek aan Cusco. Waarom mag je dit niet missen?

Machu Picchu in Peru

Wanneer je naar Peru reist, spreekt het voor zich dat je ook het wereldberoemde Machu Picchu gaat bezoeken, voor velen is dit de mooiste plek van Zuid-Amerika. De mystieke oude Incastad bevindt zich op 120 km ten noordwesten van de stad Cusco, op ongeveer 2.400 meter hoogte.

Machu Picchu in Peru
© Naturescanner Mirre
Deel op Pinterest

De beroemde "stad in de wolken" werd pas in 1911 ontdekt door Hirham Bingham. Eigenlijk moeten we "herontdekt" zeggen, want recent bleek dat een andere man de stad al eind 19de eeuw ontdekte, veel kostbaarheden roofde en verkocht aan musea. Voor die tijd lag Machu Picchu als een diep geheim verscholen in de jungle van Peru.

Gave groepsreizen:

Geschiedenis Machu Picchu

Uit welk jaar dateert Machu Picchu? Weinig is bekend over de Incastad, maar men denkt dat het rijk dateert uit de 15de eeuw. Waarschijnlijk hebben de Inca's er gewoond tot de komst van de Spanjaarden in de regio, rond 1530. De stad was dus mogelijk nog geen eeuw bewoond. 

Geschiedenis Machu Picchu
© Naturescanner Mirre
Deel op Pinterest

Machu Picchu was waarschijnlijk een verblijfplaats voor hooggeplaatste Inca’s, maar er is ook een zonnetempel gevonden, er zijn terrassen te zien waar ze gewassen op verbouwden zoals aardappelen en quinoa, en in de stad staan ook fabrieken waar ze voedsel en kleding in verwerkten. Nadat de Spaanse veroveraars in 1532 naar het gebied kwamen en allerlei ziektes meenamen, is de stad verlaten. Niemand weet precies waarom deze stad verlaten werd, aangezien het pas rond het jaar 1900 ontdekt werd.

Reis naar Machu Picchu

Vandaag de dag is het monument vooral een van 's werelds mooiste bezienswaardigheden en belangrijk cultureel erfgoed. Machu Picchu in Peru moet je daarom ooit gezien hebben in je leven. Om bij Machu Picchu te komen, neem je de trein vanaf Ollantaytambo naar Aguas Calientes. Van daaruit kun je zowel met de bus als lopend naar de ingang van Machu Picchu. Met de bus is het een kwartiertje rijden, lopend doe je er 1,5 uur over en het is een flinke klim. 

Het beste moment om bij de ruïnes aan te komen is vroeg in de ochtend, wanneer mist en wolken de stad omhullen met een sprookjesachtige sfeer.

Beste tijd Machu Picchu
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

Het is interessant om met een gids naar binnen te gaan, maar weet wel dat er zeer weinig bekend is over de stad en dat je de verhalen van de gids soms met een korrel zout kunt nemen. Er zijn tal van mogelijkheden voor een rondreis in Peru langs dit wereldwonder, bekijk alle reistips en lees ook informatie over de natuur in Peru.

De mooiste individuele reizen

Machu Picchu bezoeken

Machu Picchu is een spectaculair mystiek aangezicht midden in de bergen. De prachtige ruïnes werden gebouwd tegen de steile hellingen van imposante groene bergen, het waarom is nog steeds een raadsel voor historici. Je geniet van een zicht op de Urubambarivier en de omringende vallei. Verscheidene tours en excursies worden georganiseerd vanuit Cusco, maar kunnen ook geboekt worden bij Nederlandse Latijns-Amerika specialisten (zie onze reistips).

Er worden per dag slechts 2.500 bezoekers toegelaten tot de ruïnes, dus boek je ticket op tijd. Voor de bergen Huayna Picchu en Machu Picchu, waarvandaan je mooi uitzicht hebt op de stad, heb je een apart ticket nodig.

Hiken en wandelen

De Inca's hebben meer dan 60.000 km aan paden nagelaten, waarvan het 160 kilometer lange deel van Cusco naar Machu Picchu een wereldberoemd wandelpad is geworden, de Inca Trail. Volgens sommigen zou dit ten tijde van de Inca's de enige verbindingsroute geweest zijn tussen Cusco en de stad in de bergen.

Hiken Machu Picchu
Deel op Pinterest

Maar de Inca Trail is niet de enige mogelijkheid om te wandelen naar Machu Picchu. De Lares Trail en de Salkantay Trail zijn goede alternatieve wandelroutes. Na een dag hiken overnacht je in tenten, overdag voert de omgeving je mee in het verre verleden van de Inca's. Vaak word je begeleid door lokale gidsen die je laten kennismaken met hun gezin en de geschiedenis van zijn voorvaders.

1. Inca Trail

Het wandelen van de Inca Trail staat voor reizigers van over de hele wereld op de bucket list. Deze wereldberoemde trekking neemt ongeveer vier dagen in beslag, vier onvergetelijke dagen wandelen naar Machu Picchu. Bekijk onze tips om de Inca trail te boeken

Wandelen Machu Picchu
Wandelen Machu Picchu
Deel op Pinterest

2. Lares Trail

De Lares Trail is een 3-daagse trektocht met overnachtingen in tenten. De trekking is minder zwaar dan de Inca Trail en laat je eveneens kennismaken met de natuur en de cultuur van de lokale bevolking.

3. Salkantay Trail

De Salkantay Trail is een 4-daagse trektocht, eveneens met overnachting in tenten. De Salkantay route is de populairste wandeling na de Inca Trail en eindigt bij Aguas Calientes. Het grote verschil met de Inca Trail is dat je weinig ruïnes ziet op je pad en dat je niet wandelend bij Machu Picchu aankomt. De Salkantay is een 6.271 meter hoge bergtop.

Salkantay Trail
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

De natuur is echter bijzonder mooi: prachtige witte bergen prijken boven groene dalen vol kleurrijke bloemen en planten. En wat dacht je van dit schitterende azuurblauwe meer? Humantay is betoverend mooi!

Vertrekpunt: Mollepata, Soraypampa of Marcocasa.
Eindpunt
: Aguas Calientes, aan de voet van Machu Picchu. Hiervandaan kun je de volgende dag een bezoek brengen aan Machu Picchu.
Duur
: 3-5 dagen
Moeilijkheid: de route via de Salkantay Trail is zwaarder dan de Inca Trail en vereist dus een zeer goede conditie.

Benieuwd naar meer? Lees meer over wandelen in Peru.

Cusco

Cusco is de oude Inca hoofdstad, waar vele gevechten plaatsvonden tussen Inca’s en Spaanse veroveraars. Toen de stad veroverd werd, is deze geplunderd en afgebroken, de koloniale bouw van de Spanjaarden is daarna direct op de fundamenten van de Incastad gebouwd, met de stenen van oude Inca-bouwwerken. Lokale schilders hebben in de kerken Katholieke schilderingen gemaakt. 

Cusco Peru
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

Op 12 minuten rijden van het centrum van Cusco ligt een prachtige Incaruïne, Sacsayhuamán (de locals zeggen maar al te graag Sexy Woman), één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in de buurt van Cusco. Hier kun je zien hoe de Inca’s in staat waren om enorme stenen over kilometers te verplaatsen, ze naadloos op elkaar aan te laten sluiten en zo aardbevingsbestendige gebouwen neer te zetten.

Sacsayhuamán
© Naturescanner Mirre
Deel op Pinterest

Sacsayhuamán is waarschijnlijk een tempel geweest, aangezien er graven van priesters zijn gevonden. Helaas is dit voor een groot deel afgebroken door de Spanjaarden, die de stenen gebruikten om er in Cusco kerken van te bouwen. Lokale bewoners komen graag naar deze plek en jaarlijks wordt er een groots zonnewendefeest gehouden.

Het is mogelijk om te gaan paardrijden en de prachtige natuur en ruïnes rondom de stad te bekijken. Mocht je op zoek zijn naar meer spanning, dan zijn er ook excursies en tours die je meenemen om te mountainbiken, hiken en te raften. De meeste excursies kan je reserveren via Get Your Guide.

Cusco is toeristisch vanwege de vele backpackers en reizigers, het is een geweldige uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Buiten Machu Picchu zijn er namelijk nog vele andere onbekende Incavestingen in de buurt, die een bezoekje waard zijn. De Heilige Vallei (met Pisac en Ollantaytambo) is een mooie vallei die naast de Cusco vallei ligt.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!