Ga naar content

Titicacameer

Het Titicacameer, in het zuiden van Peru, op de grens met Bolivia, is het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Het Lago Titicaca of Titicacameer staat meestal op het programma van een rondreis door het land en dat is zeker terecht.

Reis naar het Titicacameer in Peru

Titicaca is qua volume het grootste meer van Zuid-Amerika en ligt op ruim 3800 meter hoogte. De naam wordt tegenwoordig vertaald als Steen van de Puma. Uitvalsbasis voor het Titicacameer is de stad Puno. Neem zeker 3 dagen om het meer, Puno en de omgeving te verkennen. Wil je een reis maken door Peru en het Titicacameer niet missen, vraag dan een offerte aan voor een reis op maat of bekijk de verschillende opties voor een groepsreis of volledig verzorgde individuele rondreis.

Leuke groepsreizen

Mooiste plekken Titicacameer

Het meer is uitgestrekt en prachtig blauw, maar vanwege de hoogte heerst er bijna het gehele jaar door een koud klimaat, rondom de 15 graden. De temperatuur van het water ligt het gehele jaar rond de 10 graden. Dit komt door de diepte en hoogte van het meer. Door de klimaatopwarming zakt de waterstand en neemt het zoutpercentage toe, wat zijn uitwerking heeft op het leven in en om het meer. Door de hoogte is een pet en de nodige zonnebescherming een vereiste. Deze mooie plekken bij het Titicacameer moet je gezien hebben:

1. Uros - drijvende eilanden

Mocht je nog niet van tevoren een reis geboekt hebben, sla dan ook in Puno de reisbureaus over en wandel direct naar de haven. Spreek met de havenmeesters en neem een losse ferry naar de drijvende Uros eilanden. De kunstmatige eilanden zijn beroemd, omdat ze volledig uit riet gemaakt zijn.

Uros eilanden Peru
© Naturescanner Mirre
Deel op Pinterest

De wortels van het riet worden gedroogd en daardoor blijven ze drijven. Door er met touw dikke pakketten van te maken, creëren ze een bodem, waar nog een laag riet op gaat. Zo maken ze een drijvende vloer van een paar meter dik. De meer dan 100 eilanden zitten met touwen vast aan een staak, zodat ze niet wegdrijven.

Op de Uros eilanden word je met open armen verwelkomd door de families die daar wonen. Ze laten je zien hoe ze leven, hoe de eilanden gemaakt worden, welke gewoontes ze hebben en ze kunnen je meenemen op een tochtje met een traditionele rieten boot. Ze spreken er Aymara en sommigen ook Spaans, een gids kan eventueel voor je vertalen.

Totora Titicaca
© Naturescanner Mirre
Deel op Pinterest

Voor toegang tot de eilanden betaal je een kleine bijdrage, en het wordt op prijs gesteld als je handgemaakte voorwerpen van ze koopt, zoals wandkleden, tasjes of sleutelhangers. Met deze inkomsten kunnen ze de eilanden onderhouden, die toch zeker elke 20-25 jaar opnieuw gemaakt moeten worden omdat ze anders zinken!

2. Zonne-eiland en Maaneiland

Het Zonne-eiland (Isla del Sol) en het Maaneiland (Isla de la Luna) zijn prachtige plekken om te wandelen. Het Maaneiland is een zeer klein eiland en wordt voornamelijk bezocht om de oude Incaruïnes. Volgens de Inca’s zijn de Zon en Maan hier geboren en voor hen waren de eilanden dan ook van grote betekenis. 

Het Zonne-eiland is veel groter dan het Maaneiland en ook een stuk drukker wat toeristen betreft. Het zuiden van het eiland is het minst toeristisch. Een wandeling over het Zonne-eiland, langs ruïnes en cocavelden, is zeker de moeite waard, maar je moet wel een aardige klim maken om wat van het eiland te zien. Er is een korte route (een zeer steile trap) of een lange route: een mooie wandeling bergopwaarts waar je toch zeker 2-3 uur mee bezig bent.

Deel op Pinterest

Door de hoogte kost het allemaal net wat meer energie, maar eenmaal boven word je beloond met een prachtig uitzicht. Zorg wel dat je niet te laat vertrekt, want om 18 uur wordt het donker en er is geen verlichting op de lange wandelroute. De voorzieningen op de eilanden zijn schaars. Om ze te bezoeken moet je de grens met Bolivia over. Dit is vanuit Puno geen probleem en kost 2 uur tijd. Vanuit het dorp Copacabana in Bolivia kun je dan per ferry vertrekken naar de eilanden. Er zijn uiteraard ook georganiseerde rondreizen met de eilanden op het reisprogramma.
Reistip: bouw zelf je reis naar Peru met bouwstenen. Bekijk en boek de excursie naar het Titicacameer op Riksja Travel.

3. Kleurrijke bevolking

Wanneer je geen excursie neemt naar de eilanden en je gaat op eigen gelegenheid, dan wordt dit zeer gewaardeerd door de families die op de eilanden van de zon en de maan wonen. Bij aankomst op de eilanden staat vaak iemand van een familie klaar om je mee te nemen naar hun huis, waar je kunt blijven slapen en er voor een kleine vergoeding ook voor je gekookt wordt. Er is geen elektriciteit op het eiland van de Maan, dit weerhoudt de locals er niet van om je mee te nemen naar de lokale disco om met je te gaan dansen op traditionele muziek.
Een ding is zeker; het Titicacameer in Peru is een niet te missen stop tijdens je rondreis door Peru. 

Peruviaanse vrouw
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Mirre Oost
Geschreven door
Mirre Oost
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!