Ga naar content

Rondreis in Peru

Peru is een prachtig land in Zuid-Amerika en beschikt over alle ingrediënten voor een mooie rondreis. Als je heel het land in één keer wilt ontdekken, dan heb je zeker meer dan 5 weken nodig. Maar je kunt er ook voor kiezen om eerst een gedeelte van Peru te ontdekken. Dat kan bijvoorbeeld tijdens een 17-daagse rondreis in het zuiden van Peru. Reporters Gina en Mirre maakte deze reis met TUI Nederland. Hieronder beschrijft Gina de highlights van deze fantastische trip.

Route rondreis Peru in 17 dagen

Net zoals elke reis door Peru begin je dit avontuur in Lima. Vanaf daar reis je langs de kust richting Paracas, een klein vissersdorpje. Vervolgens reis je door naar Nazca, waar je de beroemde Nazca-lijnen kunt bewonderen. Na Nazca is de sfeervolle stad Arequipa aan de beurt.

Bus groepsreis Peru
© Naturescanner Mirre
Deel op Pinterest

Vanuit daar trek je via het groene Cañon del Colca naar het hoogste bevaarbare meer ter wereld: het Titicacameer. De volgende stop is Cusco, het middelpunt van het voormalige Incarijk. Van Cusco maak je de trip naar Aguas Calientes en Machu Picchu. Nadat je bent teruggekeerd in Cusco, vlieg je met een binnenlandse vlucht weer naar Lima en is het rondje Zuid-Peru compleet!

1. Lima

Lima is de hoofdstad van Peru. Het is handig om hier twee dagen te verblijven om te wennen aan het tijdsverschil. Helemaal niet erg, want er is in Lima genoeg te doen en te zien. 

Lima in Peru
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

Het is een grote stad, met ruim 11 miljoen inwoners; een derde van het totale aantal inwoners in Peru. Een aanrader is om mee te gaan met een georganiseerde wandeltour door de stad. Zo ontdek je in één keer de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden. Leuke wijken om te bezoeken of te verblijven zijn Miraflores en Barranco. Beide wijken liggen aan zee en je vindt er talloze gezellige restaurants, cafés en winkelstraatjes. 

kunst in Lima
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

2. Paracas

De rit van Lima naar Paracas duurt ongeveer 4 uur. De kuststreek is een vrij droog gebied, maar toch kom je onderweg landbouw tegen. In de groene valleien rondom Paracas worden namelijk onder andere aardbeien, papaja, sinaasappels en druiven verbouwd. De druiven worden veel gebruikt voor het populaire pisco sour. Dit drankje mag je zeker niet overslaan als je in Peru bent! 

Paracas haven
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

In het kleine vissersdorpje zelf is niet zoveel te doen, dus langer dan anderhalve dag hoef je hier niet te verblijven. Maak als je hier bent wel een uitstapje naar het Paracas National Reserve en ga mee op een boottocht naar de Ballestas eilanden. De eerste boten naar de Ballestas eilanden vertrekken elke ochtend rond 8 uur. Je kunt de eilanden niet betreden, maar vaart er met een boot omheen. De eilanden zijn vooral bekend vanwege de grote populatie vogels. Ook kun je er pinguïns, zeeleeuwen en pelikanen spotten.

3. Huacachina

De volgende stop van deze rondreis door Peru is Nazca, maar vergeet onderweg niet een bezoek te brengen aan Huacachina. Huacachina is een oase midden in de woestijn. Wanneer je de hoge zandduinen beklimt, heb je een geweldig uitzicht over deze bijzondere plek. 

Huacachina
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

In het midden van de oase vind je een groene lagune, omringd door palmbomen. Hier kun je met een bootje of waterfiets doorheen varen. Verder vind je er vooral restaurantjes en hotels. Andere leuke activiteiten die je in Huacachina kunt doen zijn sandboarden en een buggy tour. Tijdens de buggy tour scheur je over de metershoge zandduinen, een supertoffe ervaring. Lees meer over Huacachina.

4. Nazca & de Nazca-lijnen

Nazca is de perfecte uitvalsbasis om de bijzondere Nazca-lijnen te bewonderen. Deze lijnen vind je op ongeveer 25 kilometer van het plaatsje. De lijnen in de grond vormen tekeningen van tot wel 300 meter groot en beelden dieren en geometrische figuren af. Je kunt een paar tekeningen bekijken vanaf de Torre Mirador de Las Lines de Nasca, maar je kunt er ook overheen vliegen met een vliegtuigje. Een andere bijzondere bezienswaardigheid vlakbij Nazca zijn de Cantalloc Aqueducts, een ondergronds tunnelsysteem voor water.

Nasca Cantalloc Aqueduct
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

5. Arequipa

Eén van mijn persoonlijke favorieten deze reis was de stad Arequipa. Eerst moet je even een flinke trip overleven, want van Nazca naar Arequipa is het ruim 11 uur rijden (inclusief tussenstops). Maar met wat lekkere snacks, goede muziek en frisse lucht tussendoor komt het helemaal goed. 

Arequipa Peru
© Naturescanner Mirre
Deel op Pinterest

Arequipa ligt op ongeveer 2.300 meter hoogte, perfect dus om alvast te acclimatiseren voor de hoger gelegen plekken. De stad wordt omringd door drie vulkanen, waaronder de vulkaan Misti. Veel gebouwen in de stad zijn gemaakt van het zilverwitte, vulkanische gesteente dat deze vulkaan ooit uitstootte. Vandaar dat Arequipa ook wel ‘de witte stad’ wordt genoemd.

Arequipa
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

In de stad vind je één van de grootste kloosters ter wereld: het Santa Catalina klooster. Dit moet absoluut op je lijstje als je hier bent, want je kunt er uren rondstruinen tussen de terracotta, blauwe en witte gebouwen. Op iedere hoek vind je weer een nieuw interessant straatje of sfeervol pleintje. Ook heeft Arequipa heel veel leuke koffietentjes, zoals Ristretto Coffee House, Casona Salen en Eco Brunch. Om de hoek van het Santa Catalina klooster is 13 MONJAS een aanrader. Hier kun je heerlijk in de zon zitten en mensen kijken op het terras.

Misti Peru
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

Het uitzicht op vulkaan Misti bewonderen? Dat doe je het beste bij Mirador de Yanahuara.

6. Cañon del Colca

De Cañon del Colca, of Colca Canyon, ligt op ongeveer 160 kilometer van Arequipa. Deze kloof is wel 2 keer zo diep als de Grand Canyon. Je kunt hier in verschillende dorpjes verblijven, wij sliepen in Chivay. Een leuk uitstapje als je hier bent zijn La Calera warmtebaden. Je bent tijdens deze rondreis veel onderweg en stiekem best moe van alle indrukken, dus persoonlijk vond ik dit een heel fijn relaxmomentje tussendoor.

Mirador Cruz del Cóndor
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

Toch bezoek je de Cañon del Colca vooral vanwege de prachtige natuur en de condors die je er kunt bewonderen. De beste plek om dat te doen is ‘s morgens bij Mirador Cruz del Cóndor. Wij waren er rond 8 uur en om half 9 spotten we de eerste condors. Condors kunnen een spanwijdte van wel 3 meter bereiken, dus het is een heel bijzonder gezicht om deze tegen de achtergrond van imposante bergen te zien vliegen.

7. Puno & Titicacameer

De volgende stop tijdens deze rondreis is Puno. De stad zelf is niet heel bijzonder, maar het meer waaraan de stad ligt des te meer. Op ruim 3.800 meter hoogte is het Titicacameer het hoogste bevaarbare meer ter wereld. Ook vind je op het meer de Uros eilanden.

Uros bewoners Peru
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

Deze eilandjes zijn door het Uros volk gemaakt, toen zij honderden jaren geleden moesten vluchten voor de Inca’s en Colla’s. De eilanden zijn met de hand gemaakt van (de wortels van) totorariet, wat een heel gek (en ietwat onstabiel) gevoel geeft als je eroverheen loopt. Doordat het riet uiteindelijk wegrot, moeten de bewoners de lagen riet om de zoveel weken vernieuwen. De bewoners van de Uros eilanden leven van visserij en toerisme. Ze verkopen handgemaakte kleden en andere souvenirs. Ook nemen ze je graag - tegen betaling - mee op een tochtje op hun traditionele boten. 

Uros eilanden
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

Goed om te weten: ondanks dat het ietwat toeristisch en gemaakt over kan komen, is dit echt het leven waar de Uros bevolking voor kiest. Ze kunnen gewoon naar het vasteland, maar willen graag hun cultuur en tradities behouden. Misschien spot je hier en daar zonnepanelen of een kooktoestel op gas, maar koken op gas is natuurlijk ook een stuk veiliger dan op open vuur als je op een rieten eiland woont!

8. Cusco

De laatste hooggelegen stad die je bezoekt is Cusco. Deze ligt op bijna 3.400 meter. Ook deze stad vond ik persoonlijk erg leuk. Je vindt er verschillende historische bouwwerken, tal van musea, leuke winkels en leuke horeca- en uitgaansgelegenheden.

Struin bijvoorbeeld door de hippe wijk San Blas, bezoek de Qurikancha ruïnes of wandel naar het Incacomplex Sacsayhuamán.

Sacsayhuaman Peru
Sacsayhuamán
Deel op Pinterest

Dit is wel een pittige klim en kan best zwaar aanvoelen vanwege de hoogte. Doe het vooral rustig aan en drink genoeg water. Fan van gezellige koffiezaakjes en smoothie bowls? Dan kun je onder andere terecht bij Organika, Qura en Café Dwasi. Ook is Cusco de perfecte uitvalsbasis voor allerlei outdooractiviteiten. Hieronder zet ik de meest populaire activiteiten in de buurt op een rijtje.

- Sacred Valley tour

De Sacred Valley, oftewel Heilige Vallei, ligt op 1,5 uur rijden van Cusco. Deze 100 km lange vallei loopt van het dorp Ollantaytambo tot Pisac. Je vindt er verschillende archeologische sites die je kunt bezoeken. De tours worden bij verschillende bedrijven aangeboden en je bent meestal ingedeeld in kleine groepjes. 

Sacred Valley Peru
© Naturescanner Mirre
Deel op Pinterest

- Laguna Humantay hike
Laguna Humantay is een gletsjermeer op 4200 meter hoogte. De rit naar het startpunt van de hike, op 3800 meter hoogte, duurt ongeveer 3 uur. Vervolgens wandel je omhoog in ruim 1,5 uur. De route is helemaal niet lang en moeilijk, maar door de hoogte kan het toch best pittig zijn. 

- Rainbow Mountain hike
Een hele populaire hike is die naar Rainbow Mountain. Deze berg bestaat uit zeven kleuren, door de verschillende mineralen die in de grond zitten. Ook deze bezienswaardigheid ligt op 3 uur rijden van Cusco. Je beklimt niet de Rainbow Mountain zelf, maar loopt naar een prachtig uitzichtpunt. Ook deze hike kan zwaar zijn vanwege de hoogte, want je gaat naar bijna 5.000 meter.

9. Aguas Calientes & Machu Picchu

Vanuit Cusco vertrokken we met de bus naar Ollantaytambo. Hier vertrekt de trein naar Aguas Calientes, ook wel Machu Picchu Town genoemd. Tijdens de treinreis geniet je van indrukwekkende uitzichten en eenmaal in Aguas Calientes aangekomen kun je je voorbereiden op ongetwijfeld het hoogtepunt van de reis: Machu Picchu

Hiking Aguas Calientes
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

Vanuit Aguas Calientes kun je op twee manieren naar de ingang van Machu Picchu: met een shuttlebusje of lopend. De wandelroute gaat eerst een stuk over de normale weg, dan door het bos naar boven. Je loopt voornamelijk op een soort trappen en het is flink steil. Reken op een wandeling van ongeveer 2 uur. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om op de heenweg de bus te nemen en terug te wandelen, dan doe je er ongeveer 1,5 uur over.

Machu Picchu
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

Eenmaal daar kun je kiezen uit meerdere wandelroutes. Je boekt een ticket voor een specifieke aankomsttijd en dan kun je er 4 uur besteden. Het is ook mogelijk om een ticket te boeken in combinatie met de beklimming van Huayna Picchu, de hoge berg achter Machu Picchu. Of kies voor de beklimming van Machu Picchu Mountain, die tegenover de Huanya Picchu ligt. Wat je ook kiest, het zien van Machu Picchu is een ervaring die je nooit meer vergeet.

10. Terug naar Lima via Cusco

Na het Machu Picchu avontuur reis je via twee extra dagen in Cusco met een binnenlandse vlucht terug naar Lima. Hier verblijf je nog één dag en dan zit het Peru avontuur er alweer op! Ik vond dit een ongelofelijk speciale reis, omdat je in korte tijd heel veel van het land ziet. Van cultuur en archeologie tot natuur, Peru biedt voor ieder wat wils. 

Video van de rondreis

In deze video laten we je zien wat je te wachten staat tijdens de rondreis van TUI.

Rondreis Peru boeken

Deze 17-daagse rondreis door Peru maakte ik in samenwerking met TUI Nederland. Naast groepsrondreizen hebben zij ook individuele reizen als fly-drive.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!