Ga naar content

Dieren in Peru

De meeste mensen reizen naar Peru vanuit een cultureel perspectief, maar een natuurreis in Peru is ook een aanrader: de grote verscheidenheid aan landschappen zorgt voor diverse biotopen en een veelzijdige fauna en flora.

Wildlife in Peru

Er komen uiteraard veel dieren voor in Peru. Lama's en condors, maar ook minder bekende dieren, zoals tapirs, miereneters, luiaards, wilde zwijnen, wasberen, stekelvarkens, konijnen, vleermuizen en gordeldieren. Tal van roofvogels zweven door de lucht: gieren, haviken, caracara's, arenden en uilen. De nationale vogel is de bijzondere Rode Rotshaan, met een rood kuifje. De meest voorkomende diersoorten kan je terugvinden in onze geplastificeerde Peru dierengidsen.

Welke dieren leven er in Peru?

Welke fauna kan je zien tijdens een wildlife reis in Peru? Waar leven bijzondere of zeldzame dieren: trekken we de jungle in of de bergen? Onze Top 5 tips voor het zien van wilde en bijzondere dieren in Peru:

Top wildlife reizen:

1. Condors in de Colca Canyon

De machtigste kloof van Peru is de Colcakloof: veel minder bekend dan zijn Amerikaanse tegenhanger, doch minstens zo indrukwekkend en interessant. De kloof is dieper dan de Grand Canyon en de kans om wildlife en met name Andescondors te zien is hier veel groter dan in Amerika. De beste plek om condors te zien is de Cruz del Condor, een kloof met een diepte van 1.200 meter. 

Peru Condors
Deel op Pinterest

Op sommige momenten vliegen de gieren hier op zeer korte afstand van mensen, soms zelfs maar 5 meter. De condors zijn vooral te zien in de ochtend- en de avonduren, overdag gaan ze op zoek naar voedsel in verder gelegen gebieden. Lees meer over de Colca Canyon in Peru.

De Colca Canyon staat vaak op het programma van een rondreis. Wil je geen georganiseerde rondreis boeken, dan is het mogelijk om een meerdaags verblijf als losse bouwsteen te boeken bij Riksja Peru.

2. Kameelachtigen op de hoogvlakte

Op de hoogvlakten van Peru kom je de alpaca, de lama, de guanaco en de vicuña tegen. Vicuñas zijn de enige van deze zoogdieren die niet gedomesticeerd kunnen worden, de andere dieren behoren vaak toe aan lokale boeren. Ze leven in de omgeving van het Titicacameer, bij Puno, maar ook op de hoogvlakten bij Cusco en Arequipa. Tijdens een trektocht over de Inca Trail in Peru zal je zeer veel van deze kameelachtigen zien.

3. Reuzenotters in de Amazone

De Amazone is, samen met de Pantanal in Brazilië, het leefgebied van de reuzenotter (giant otter). Dit zoogdier kan wel 170 cm lang worden (inclusief staart) en hij leeft vooral in visrijke rivieren met langzaam stromend water, moerassen, meertjes en poelen, meestal in een bosrijke omgeving.

Reuzenotters in de Amazone
Deel op Pinterest

Er zijn slechts weinig plekken waar je de reuzenotter zo goed kan spotten als in de Amazone. Vanaf Cusco worden er excursies georganiseerd naar het regenwoud van Manú National Park, een uniek biosfeerreservaat. Naast reuzenotters kan je er ook andere jungledieren van Peru zien, zoals kaaimannen, apen, papegaaien, toekans en met heel veel geluk jaguars.

4. Vogels in de jungle

In het regenwoud van Peru kan je de meest bontgekleurde vogels zien. Een spektakel waar toeristen van houden is het kleipikken van de papegaaien. Uitstekende plek om dit kleurrijke fenomeen te zien is het Tambopata National Reserve. Je kan er zien hoe honderden papegaaien en parkieten in allerlei kleuren en soorten komen pikken aan een 50 meter hoge kleimuur of salt lick.

Papegaaien in Tambopata National Reserve
Deel op Pinterest

Reuzenotters en papegaaien kan je zien tijdens de "Jungle Peru bouwsteen" van Riksja Peru.

Overigens leven er in de vele habitats van Peru allerlei soorten vogels. Een volledig overzicht van de meest voorkomende vogels in Peru vind je in onze handige pocket veldgids.

5. Zeeleeuwen en dolfijnen bij de Ballestaseilanden

De Ballestas eilanden vormen een alternatief in Peru voor de Galapagos eilanden. De eilandjes voor de kust van Peru zijn het leefgebied van zeer veel vogels, zeeleeuwen, schildpadden, dolfijnen en leguanen. Tijdens een boottocht om de eilanden maak je zelfs kans op het zien van walvissen.

Zoogdieren in Peru

De jaguar is een van de bewoners van het regenwoud maar bevindt zich in nauwelijks doordringbare gebieden. Ook andere katachtigen laten zich niet gauw zien maar ze zijn er wel: de ocelot, de tijgerkat en de maragay. Tot hoog in de bergen kan je poema’s tegenkomen. Ook apen vind je in verschillende soorten en maten in Peru. De rode brulapen, die in groepen van 15 apen leven, laten zich misschien niet gemakkelijk zien, maar je hoort hen al op grote afstand. Verder vind je in het regenwoud slingerapen en allerlei kleine apensoorten zoals kapucijnaapjes en doodshoofdaapjes.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!