Ga naar content

Peru

Op zoek naar de mooiste plekken in Peru? Dit prachtige land in Zuid-Amerika biedt een grote variëteit aan landschappen en mooie gebieden. De natuur in Peru bestaat uit de imposante bergen van de Andes, woestijnen bij de kust tot tropisch regenwoud en diepe canyons: een ideale bestemming voor een natuurreis!

Natuur in Peru

Er is een enorme verscheidenheid aan mooie gebieden in Peru. Het is leuk om deze diverse landschappen en natuur te combineren in een reis. Besteed enkele dagen in de Amazone, bezoek de Nazcalijnen in de woestijn van Peru, maak een trektocht tussen groene bergen naar Machu Picchu en ervaar de duizelingwekkende dieptes van de Colca Canyon. Bij het Titicacameer ontdek je een bijzondere cultuur op grote hoogte.

Naast mooie natuur kom je in Peru ook vele diersoorten voor, waaronder condors en andere bijzondere vogels, lama's, poema's, apen, tapirs, reuzenotters en gordeldieren. Bekijk 5 tips voor het zien van dieren in Peru.

Aanbevolen groepsreizen

Mooiste plekken in Peru

Wat zijn de bezienswaardigheden tijdens een natuurreis in Peru? Wat zijn de mooiste gebieden en mooiste plekjes in Peru? De meeste hoogtepunten liggen in het midden en zuiden van Peru, maar ook het noorden kent een bijzonder mooie natuur: hier bevinden zich de hoogste bergen. Een overzicht van de bekende highlights:

1. Machu Picchu

De meeste toeristen brengen tijdens hun rondreis in Peru een bezoek aan de ruïnes van Machu Picchu in de omgeving van Cuzco en aan de Heilige Vallei van de Inca’s. Ook de natuur in deze omgeving is waanzinnig mooi, ontdek het tijdens een meerdaagse trektocht over de Inca Trail. Nieuw is de El Camino Inca, een makkelijkere dagtocht.

2. Titicacameer

In het uiterste zuiden, grensoverschrijdend met Bolivia, ligt het Titicacameer, het hoogst bevaarbare meer ter wereld.

3. Amazonewoud in Peru

Aan de oostelijke zijde van Peru begint het Amazonewoud. Enkele dagen in de jungle van het grootse regenwoud op aarde spenderen is voor natuurliefhebbers fantastisch. De vele vogelsoorten, apen, slangen, piranhas en kaaimannen zijn voor een ervaren gids in een mum van tijd gevonden, al zal je zelf ook veel wildlife spotten. Een aanrader is een reis door het netwerk van rivieren en mangrovebossen, die allemaal met elkaar in verbinding staan.

Het is mogelijk om met een boot enkele dagen de rivieren op te gaan om de waterkant te verkennen, te zwemmen met roze rivierdolfijnen en de biodiversiteit van de amazone te ontdekken. Voor diegenen die de jungle in Peru van dichtbij mee willen ervaren zijn er genoeg mogelijkheden er door te trekken, maak afspraken met de lokale gidsen. Iquitos in het noorden van Peru, bij de monding van de Amazone, is een goed vertrekpunt voor jungletochten in de Amazone van Peru.

Deel op Pinterest

4. De Andes

Het Andesgebergte strekt zich uit over bijna het hele Zuid-Amerikaanse continent. Van noord naar zuid bevindt het zich in 7 verschillende landen. Ook de bergtoppen in Peru reiken tot immense hoogtes, van ruim 6.700 meter.

Het gebergte voert dwars door Peru, en ontvouwt zich hier in diverse bergketens, waarvan de Cordillera Blanca en de Cordillera Huayhuash de bekendste zijn. Beide bergketens in het noorden van Peru zijn een trekpleister voor mensen die wandelend of klimmend bergen willen bedwingen. Fraaie azuurblauwe meren contrasteren fel tegen de met sneeuw bedekte bergtoppen.

Ook vanuit Cusco zijn trekkingen in de Andes mogelijk. Het Vilcabamba gebergte herbergt veel moois. Wie geen zin heeft in zware tochten met backpack, kan excursies boeken zoals een rit naar het azuurblauwe Humantay Lake. Kijk eens op Get Your Guide voor georganiseerde tours.

Humantay lagune
Deel op Pinterest

Lees meer over de bergen in Peru.

5. Colca Canyon

De Colca Canyon in de Andes is een hoogtepunt tijdens een rondreis in Peru. De canyon is twee keer zo diep als de Grand Canyon in de Verenigde Staten; op het diepste punt is hij bijna 3500 meter diep. Cruz del Condor is een van de bekendste plekken om de condor te zien is in zijn natuurlijke leefomgeving. Na een inspannende trektocht in de Colca Canyon is het heerlijk om te ontspannen in een van de thermale baden in de omgeving.

6. Kust en eilanden

  • De Ballestaseilanden bij de Peruaanse kust zijn parels van eilanden, met een weelderige dierenwereld: zeeleeuwen, pinguins en vele vogelsoorten hebben er hun leefgebied. Er is ook een eilandengroep dichter bij Lima, waar je met zeeleeuwen kunt zwemmen. Het is er absoluut niet druk qua toerisme. De vertrekhaven heet Callao. Palomino Island en Cavinzas is een zeeleeuwen gebied langs de kust van Lima, tegenover de wijk La Punta.
  • Bij de kust vind je tevens uitstekende surfgebieden. Met name de havenplaats Chicama staat bekend om de langste naar links brekende golf ter wereld. Wie van surfen houdt, zal hier genieten van ritten tot 2 km, ook voor onervaren surfers.

7. Nazcalijnen

De Nazcalijnen zijn geogliefen: tientallen tekeningen van dieren en lijnen in het zand van de woestijn van de hoogvlakte van Peru. Door de droogte zijn de lijnen goed bewaard gebleven, naar schatting zijn sommigen al 2200 jaar oud.

Nazca
© Naturescanner Mirre
Deel op Pinterest

8. Nationale parken in Peru

Peru heeft maar liefst vijftien nationale parken, waarvan Manú en Huascarán wellicht de bekendste zijn. Lees in ons artikel alles over de vijf mooiste nationale parken en reservaten in Peru

Natuurreis in de kijker:

Hiken in Peru

Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een rondreis in Peru, maar wist je dat je in Peru prachtige trektochten kunt maken? Met name de omgeving van Machu Picchu staat bekend om de fraaie wandeltochten, zoals de Inca Trail. Ook in de bergen van Peru (Cordillera Blanca en Huayhuash) en in de Colca Canyon kan je prachtige meerdaagse trektochten maken of een dagje een stuk ervan wandelen.
Lees meer over wandelen in Peru.

Tips rondreis in Peru

Eigenlijk heb je 3 tot 4 weken nodig voor een complete rondreis in Peru, zodat je de adembenemende schoonheid van de natuur op kan nemen. Helaas heeft niet iedereen zoveel vakantie. Om je weg te vinden tussen de vele reizen geven we hierboven een overzicht van de mooiste georganiseerde reizen, zowel in groep als individueel. Ook een korte reis door Peru is leuk om even kennis te maken met de natuur en Incacultuur. Bekijk zeker ook onze Peru natuurgidsjes, niet te missen tijdens een natuurreis!

Beste reistijd Peru: verschilt per gebied.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!