Ga naar content

Heilige Vallei van de Inca's

Peru - In het hart van de majestueuze Andes ligt de Heilige Vallei, een gebied doordrenkt met de erfenis van de oude Inca-beschaving. Hier, tussen steile bergpieken en vruchtbare valleien, liggen enkele van de meest bijzondere Inca-vindplaatsen ter wereld. 

Terwijl je in de oude Inca-stad Machu Picchu de indrukwekkende overblijfselen met veel bezoekers moet delen, zijn tal van andere locaties in de Andes een stuk rustiger en kun je je in alle rust onderdompelen in de fascinerende cultuur van de Inca's. 

El Valle Sagrado

Het verhaal van de Heilige Vallei en haar Inca-vindplaatsen gaat over een volk dat in harmonie leefde met de natuur, diepgaande kennis bezat en monumentale prestaties leverde. Bewonder de architectonische vindplaatsen en laat je inspireren door de oude wijsheid.

Alle highlights in El Valle Sagrado (Spaans voor Heilige Vallei) liggen op een tot twee uur rijden vanaf Cusco, dus zijn ook prima te doen als dagexcursie. Tip: Neem vooral een lokale gids mee, zodat de rijke geschiedenis volledig tot leven komt. Wij lichten vijf locaties uit in de Heilige Vallei van Peru, die je meevoeren in de Inca-cultuur.

1. Ollantaytambo

De ochtendzon stijgt boven de bergen en verlicht Ollantaytambo, gelegen aan de oevers van de Urubamba-rivier. Met de imposante agrarische terrassen op de omringende heuvels en meesterlijk bewerkte stenen muren, is deze oorspronkelijk Inca-nederzetting een toonbeeld van de geavanceerde technieken die de Inca’s gebruikten. 

Ollantaytambo
Straatje van Ollantaytambo
Deel op Pinterest

Rondom de plaats kun je verschillende locaties verkennen, zoals tempels, opslagplaatsen van voorraden (de Inca’s hadden zelfs aan ventilatie gedacht) en terrassen om producten te verbouwen. Wandel door charmante straatjes, bewonder de traditionele huizen en geniet van de kleurrijke markt met lokale producten. Vergeet niet om de heerlijke Peruaanse gerechten te proeven!

Ollantaytambo, gelegen op bijna 2.800 meter hoogte, is niet te missen, want de trein naar Machu Picchu vertrekt uit deze plaats en het is het startpunt van de Inca Trail. Blijf hier wat langer om de stad en omgeving te verkennen.

2. Písac

Oostelijker in het dal brengt een bochtige weg je naar Písac, een andere schat van de Inca-cultuur. Hier beklim je de steile treden naar de hooggelegen tempels en begraafplaatsen. 

Vanaf de top zie je het adembenemende landschap onder je uitstrekken. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom de Inca's deze plek kozen om hun geest te verbinden met de natuurlijke wereld.

3. Moray

Heel anders ogen de mysterieuze terrassen van Moray. Deze cirkelvormige terrassen lijken op een buitenaards amfitheater, en het is nog steeds een raadsel waarvoor ze precies werden gebruikt. Was het een agrarisch experiment, een astronomisch observatorium of misschien iets spirituelers?

Moray
Cirkelvormige terrassen
Deel op Pinterest

Terwijl je tussen de terrassen doorloopt, voel je de oude energie die nog steeds in de lucht hangt, en je vraagt je af wat voor geheimen deze plek verbergt.

Op weg naar Maras daal je af naar de zoutmijnen, ook deze dateren uit de Inca-tijd. Terwijl je over de zoutpannen wandelt, schitteren de witte zoutterrassen als kristallen in de zon. Het is een spectaculair schouwspel dat je herinnert aan de oude technieken van de Inca's om mineralen te winnen en te verhandelen.

Maras
Zoutpannen
Deel op Pinterest

4. Chinchero

Chinchero, een klein dorpje genesteld op een bergkam, biedt niet alleen een panoramisch uitzicht over de vallei, maar ook een inkijkje in de rijke textieltradities van de Inca's. Hier ontmoet je lokale wevers die de eeuwenoude technieken van hun voorouders levend houden. 

Chinchero
Inca's weven kleding
Deel op Pinterest

Ze creëren kleurrijke kleding en stoffen met complexe patronen die de verhalen van de Inca's vertellen. Het is een eerbetoon aan de vaardigheid en het vakmanschap van een cultuur die verloren is gegaan in de tijd.

5. Tempel van Wiracocha

Een andere fascinerende bestemming in de Heilige Vallei is Raqchi, een klein dorp dat bekend staat om zijn indrukwekkende archeologische site. Hier bevindt zich de Tempel van Wiracocha, een gigantisch bouwwerk dat diende als heiligdom voor de Inca's. 

Raqchi
Tempel van Wiracocha
Deel op Pinterest

Deze tempel is opvallend vanwege zijn imposante muren, die nog steeds gedeeltelijk overeind staan en getuigen van het technische meesterschap van de Inca's. Wanneer je de site verkent, is het niet moeilijk om je verbeelding de vrije loop te laten. 

De World Tourism Organization van de Verenigde Naties heeft Raqchi onlangs benoemd als ‘Best Tourism Village of the World 2023'.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Peru Travel.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!