Ga naar content

Colca Canyon in Peru

Twee keer zo diep als de Grand Canyon en meer dan 70 kilometer lang, dat is de Colca Canyon in Peru, hoogtepunt tijdens een rondreis in het zuiden van het land. Bijna nergens ter wereld is de brute kracht van de strijd tussen de continenten zo direct te beleven als tijdens een wandeling in de Colca Canyon.

Colca Canyon, natuurgeweld in Peru

Vanaf de stad Arequipa voel je de spanning toenemen. Naar het westen de lage kustvlakte, naar het oosten de dreigende Andes. Als sumoworstelaars staan de Pacific en Zuid-Amerika tegen elkaar opgesteld. Het continent staat op verlies en wordt steeds verder in elkaar en omhoog gedrukt.

Natuur en landschap
Deel op Pinterest

In miljoenen jaren is de Andes ontstaan, elke dag komt er een paar millimeter bij. Gelijktijdig proberen enorme watermassa’s elke centimeter stijging weer te vermorzelen. In de Colca Canyon sta je letterlijk midden in de arena. Vanaf de hoogste toppen heeft de Colca rivier op zijn, huidige, diepste punt meer dan 4.000 meter gebergte weggeslepen, door de kloof, in de oceaan gedumpt.

Informatie over de Colca Canyon

Voor de oorsprong van het water moet je naar het hooggelegen Condorama Crucero Alto. Wat hier een bergbeek is, verandert tussen Chivay en Cabanaconde in een machtige rivier die als een scheermes de aarde gespleten heeft. In tegenstelling tot de Grand Canyon rijzen de kloofwanden van de Colca Canyon niet steil omhoog. Op geen enkele plek kun je beide wanden aanraken zoals in de Samaria kloof in Griekenland.

Al in de oudheid werd de kloof bewoond door kleine, geïsoleerde gemeenschappen. Sinds er vanaf 1980 een goede busverbinding is tussen Arequipa en de beide uiteinden van de kloof hebben toeristen de weg hiernaartoe gevonden.

1. Condors in de Colca Canyon

Aan de uiterste westkant van de kloof, tussen Maca en Cabanaconde, ligt de Cruz del Condor kloof, 1200 meter diep. Nergens in Zuid-Amerika sta je zo dicht bij de grootste vliegende vogel op aarde: de condor. Groter dan onze vliegende deur - de zeearend - en onvergetelijk als ze op nog geen vijf meter over je heen zweven als een zwarte schim.

Condor in Peru
Deel op Pinterest

Totaal ongevaarlijk voor ons, want het zijn bij voorkeur aaseters. Een reis naar de Colca Canyon is niet compleet zonder het zien van de Andescondor!

2. Excursies en tours

Er is van alles te beleven in de bekendste kloof van Peru. Uiteraard kan je er dieren observeren, van vogels tot grotere zoogdieren. Hou je van dieren en natuur, check dan snel onze leuke natuurgidsjes!

Je kunt leuke dagtochten boeken in de canyon, ook vanaf Arequipa. Tip: bekijk en boek de leukste tours in de Colca Canyon via Get Your Guide.

3. Hoe de Colca Canyon bezoeken?

Chivay is de grootste plaats bij de kloof en uitvalsbasis voor een trektocht in de kloof. De Colca Canyon biedt een pure natuurervaring. Onherbergzaam, onvoorspelbaar, hoog en heet. Maar wat je krijgt is een ongelooflijk spektakel. Of je nu kiest voor genieten vanaf de kloofwand, afdalen en een korte dagtocht lopen, een meerdaagse Colca Canyon trek of kajakken op het witte water, de Colca laat zich altijd van zijn beste kant zien.

Reis naar Colca Canyon

Reizen naar de Colca Canyon in Peru kan zowel individueel als in groep. Diverse groepsreizen nemen enkele dagen Colca Canyon mee in hun programma. Zo combineer je een bezoek aan de kloof met andere hoogtepunten in Peru, zoals het Titicacameer, Machu Picchu en Cuzco, Nazca en het Amazonewoud. Het is ook mogelijk om je reis naar de kloof zelf samen te stellen of je reis op maat aan te vragen.

Trekking
Deel op Pinterest

Vanaf het internationale vliegveld van Arequipa worden eveneens begeleide excursies naar Colca aangeboden als opties voor de meer avontuurlijk ingestelde reiziger. Vaak wordt gekozen voor de bus naar Chivay of Cabanaconde (160 kilometer noordelijk). In en rond de kloof is een ruime keus aan overnachtingsmogelijkheden. Bekijk hierboven onze reistips en plan vandaag nog je reis naar de Colca Canyon!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!