Ga naar content

Patagonië en Vuurland

Natuur in Patagonië

Patagonië is een van de ruigste en mooiste gebieden van de wereld. Het strekt zich uit over het zuiden van Chili en Argentinië. Voor liefhebbers van woeste landschappen is de natuur in Patagonië een waar paradijs.

Patagonie reis

Diverse betrouwbare organisaties hebben groepsreizen naar Patagonië, soms ook in combinatie met Paaseiland. Vraag ter inspiratie de gratis brochure van Djoser aan. Reizen naar Patagonie kan je ook prima op eigen houtje doen en alles zelf regelen. Als je veel geregel en uitzoekwerk wil vermijden, dan raden we aan om bij onze reistips te kijken naar reisorganisaties die een georganiseerde fly-drive of een maatwerk reis in Patagonië aanbieden. Qua prijsverschil maakt het niet zo veel uit en je bent zeker van een goed uitgewerkte reis naar de mooiste plekken van Patagonië. Verder bestaat ook de mogelijkheid om een reis naar Patagonie samen te stellen met bouwstenen, zie Riksja Argentinië.

Mijn Top 4 reisadviezen voor groepsreizen:

Mooiste plekken in Patagonië

Wat zijn de mooiste plekken en natuurgebieden om te zien tijdens een reis naar Patagonië? Hieronder een overzicht van alle mooie plaatsen en bekende bezienswaardigheden. De meeste rondreizen hebben een of meerdere van deze gebieden op het reisprogramma, toch is goed vergelijken aanbevolen, want bij sommigen zit er een trektocht bij, Fitz Roy wil wel eens ontbreken, etc.

Hoogtepunten Patagonië

Belangrijke bezienswaardigheden tijdens een rondreis:

Torres del Paine en Fitz Roy

Patagonie is vooral een wandelbestemming, met prachtige hiking routes. Lees onze tips voor over wandelen in Patagonië. De Fitz Roy en Torres del Paine zijn sinds enkele decennia populaire bergen voor alpinisten, hoewel het ruige landschap en de woeste bergtoppen slechts sinds een twintigtal jaren beklommen worden. Maar vandaag de dag kan ook de natuurliefhebber prachtige wandelingen maken in dit gebied. Aisén is het noordelijk Chileense Patagonië. Hier kan je deelnemen aan trektochten en wandelingen in de regenwouden en bergen, er zijn boottochten langs de fjorden en je kunt een bezoek brengen aan de San Rafaelgletsjer. Kanoën en vissen kan op de de vele meren en rivieren, ontspannen in de warme bronnen. Excursies zijn meestal ter plekke te boeken, maar wil je op safe spelen, dan kan je dit beter regelen via een maatwerk specialist.

Gletsjers

Uitgestrekte gletsjers vormen een bekend beeld van de natuur en het landschap in Patagonië. Diverse excursies worden aangeboden om van dichtbij kennis te maken met het natuurgeweld: kijk vanaf een boot hoe grote stukken ijs afbrokkelen en in het water kletteren, of maak een begeleide tocht met ijsschoenen over een gletsjer.

Eilanden van Patagonië

De eilandenarchipel van Patagonie is een gebied dat bezaaid is met honderden kleine eilanden en fjorden. Er is mogelijkheid om schitterende boottochten en cruises te maken. Puerto Montt, een Chileense stad 1000 km onder Santiago, is een belangrijke vertrekplaats voor cruises in Patagonië. Hiervandaan vertrekken boten naar Chiloe, Argentinië en Patagonië.

Pampa's

Het grondgebied ten oosten van Patagonië wordt door de Andes beschermd voor de regen. Hierdoor is het een droog steppegebied, ook pampa's genaamd, waar slechts weinig dieren weten te overleven.

Vuurland

In het uiterst zuidelijke puntje van Patagonië ligt Vuurland. Dit is een van de meest gure gebieden ter wereld, maar de natuur is fraai. De bergen zijn wat lager dan in de rest van Patagonië, maar de besneeuwde toppen zijn net zo indrukwekkend. Het is het einde van de bewoonde wereld waar de Zuid-amerikaanse archipel overloopt in de ijzige wateren van de zuidelijke oceaan. Het parque Nacional Tierra del Fuego biedt met 640km2 een prachtige mix van grimmige bergen, prachtige dalen met heldere meren en sub-antarctische tundra. Vuurland is tevens de uitvalsbasis voor de zuidpool. Vanaf het zuidelijkste punt vertrekken cruises en expedities naar Antarctica. Wil je een reis naar Vuurland boeken, bekijk dan tevens onze informatie over Ushuaia.

Dieren Patagonië

Tijdens een Patagonië reis kan je je verwachten aan het zien van walvissen, zeeolifanten en pinguïns. De Kolonie van de Magelhaen pinguïns telt naar schatting wel 300.000 dieren. De grasvlakten en bergen van Patagonië zijn het terrein van guanaco’s (soort van lama's) en nandu's (soort van struisvogels). In de lucht circuleren de majestueuze condors, heersers van de Andes. Tijdens het reizen door Patagonie blijf je je verbazen over de prachtige natuur en de vele dieren. Kortom, het is een onvergetelijke vakantiebestemming en een reis naar Patagonië moet je ooit in je leven gemaakt hebben.

Beste reistijd Patagonië

Wat is de beste reisperiode voor Patagonië? De beste tijd om te reizen naar Patagonië zijn de maanden oktober tot maart. Wij waren er zelf in januari - februari. In de overige maanden kan het erg koud zijn en zijn bepaalde gebieden moeilijk bereisbaar.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven