Ga naar content

Patagonië

Natuur in Patagonië

Patagonië is een van de ruigste en mooiste gebieden van de wereld. Het strekt zich uit over het zuiden van Chili en Argentinië. Voor liefhebbers van woeste landschappen is de natuur een waar paradijs.

Patagonie reis

Diverse betrouwbare organisaties hebben groepsreizen naar Patagonië, soms ook in combinatie met Paaseiland of andere delen van Chili en Argentinië. Vraag ter inspiratie de gratis brochure van Djoser aan.

Reizen naar Patagonie kan je ook prima op eigen houtje doen en alles zelf regelen. Als je veel geregel en uitzoekwerk wil vermijden, dan raden we aan om hieronder bij onze reistips te kijken naar organisaties die een georganiseerde fly-drive of een maatwerk reis in Patagonië aanbieden.

Qua prijsverschil maakt het niet zo veel uit en je bent zeker van een goed uitgewerkte reis naar de mooiste plekken van Patagonië. Verder bestaat ook de mogelijkheid om een reis naar Patagonie samen te stellen met bouwstenen, kijk hiervoor bij Riksja Argentinië.

Top groepsreizen:

Mooiste plekken in Patagonië

Wat zijn de mooiste plekken en natuurgebieden om te zien tijdens een reis naar Patagonië? Hieronder een overzicht van alle mooie plaatsen en bekende bezienswaardigheden. De meeste rondreizen hebben een of meerdere van deze gebieden op het reisprogramma, toch is goed vergelijken aanbevolen, want bij sommigen zit er een trektocht bij, Fitz Roy wil wel eens ontbreken, etc.

Hoogtepunten Patagonië

Patagonië staat bekend om de spectaculaire natuur. Belangrijke bezienswaardigheden zijn:

1. Torres del Paine en Fitz Roy

Patagonie is een gave wandelbestemming, met prachtige hiking routes. Bekijk maar eens onze tips over wandelen in Patagonië. De Fitz Roy en Torres del Paine zijn sinds enkele decennia populaire bergen voor alpinisten. Het is een hele uitdaging om te klimmen in het landschap. Vandaag de dag is het woeste gebergte echter voor iedereen toegankelijk. Zo kan ook de natuurliefhebber prachtige wandelingen maken in dit gebied.

2. Aisén

Aisén is het noordelijk Chileens Patagonië. Hier kan je deelnemen aan trektochten en wandelingen in de regenwouden en bergen, er zijn boottochten langs de fjorden en je kunt een bezoek brengen aan de San Rafaelgletsjer. Kanoën en vissen kan op de de vele meren en rivieren, ontspannen kan in de warme bronnen. Excursies zijn meestal ter plekke te boeken, maar wil je op safe spelen, dan kan je dit best regelen via een maatwerk specialist. 

Queulat National Park
Deel op Pinterest

3. Gletsjers

Uitgestrekte gletsjers vormen een bekend beeld van de natuur en het landschap in Patagonië, met name de Perito Moreno is een bekend beeld op vele foto's. Diverse excursies worden aangeboden om van dichtbij kennis te maken met het natuurgeweld: kijk vanaf een boot toe hoe grote stukken ijs afbrokkelen en in het water kletteren, of maak een begeleide tocht met ijsschoenen over een gletsjer.

4. Eilanden van Patagonië

De eilandenarchipel van Patagonië is een gebied dat bezaaid is met honderden kleine eilanden en fjorden. Er is mogelijkheid om schitterende boottochten en cruises te maken. Puerto Montt, een Chileense stad 1000 km onder Santiago, is een belangrijke vertrekplaats voor cruises in de regio. Hiervandaan vertrekken boten naar Chiloe en Argentinië.

5. Pampa's

Het grondgebied ten oosten van Patagonië wordt door de Andes beschermd voor de regen. Hierdoor is het een droog steppegebied, ook pampa's genaamd, waar slechts weinig dieren weten te overleven. 

Flamingo's in wetland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Vuurland

In het uiterst zuidelijke puntje van Patagonië ligt Vuurland. Dit is een van de meest gure gebieden ter wereld, maar de natuur is fraai. De bergen zijn wat lager dan in de rest van Patagonië, maar de besneeuwde toppen zijn net zo indrukwekkend. Het is het einde van de bewoonde wereld waar de Zuid-Amerikaanse archipel overloopt in de ijzige wateren van de zuidelijke oceaan.

Het Parque Nacional Tierra del Fuego biedt met 640 km² een prachtige mix van grimmige bergen, prachtige dalen met heldere meren en sub-antarctische toendra. Vuurland is tevens de uitvalsbasis voor de zuidpool. Vanaf het zuidelijkste punt vertrekken cruises en expedities naar Antarctica. Wil je een reis naar Vuurland boeken, bekijk dan tevens onze informatie over Ushuaia.

Dieren in Patagonië

Welke dieren leven in Patagonië? Wij hebben echt van alles gezien. Condors, vicuña's, vosjes, caracara's, flamingo's enz.

Dieren in Patagonië
Vos in Patagonië
Deel op Pinterest

Beste reistijd voor Patagonië

Wat is de beste periode voor een reis naar Patagonië? De seizoenen in deze regio zijn precies omgekeerd van onze jaargetijden en in onze winter is het dus zomer in Patagonië. Vandaar dat de beste maanden in onze winter liggen: van november tot en met maart. De overige maanden kan het kouder en winderiger zijn. In onze zomer kan het er heel koud zijn.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!