Ga naar content

Fitz Roy

Chili reis - Argentinie reis - Monte Fitz Roy en het plaatsje El Chaltén bevinden zich op de grens van Argentinië en Chili, in het prachtige Patagonië. Vliegen van Buenos Aires naar El Calafate of Rio Gallego is de enige manier om een indruk te krijgen van de immense uitgestrektheid van Patagonië. Vanuit het vliegtuig doemt de Andes op als een immens gebied. Maak kennis met een van de mooiste gebieden op aarde voor een natuurreis.

1. Fitz Roy Argentinië

Met een afstand gelijk aan een rechte lijn van Nederland tot Marokko heeft Argentinië de grootste grasvlakte ter wereld. Thuisbasis van gaucho’s en koeien, maar ook van guanaco’s (lama-achtige dieren) en nandoe’s (kleine struisvogels). Langs de oostrand ligt het land aan de Atlantische Oceaan, langs de westrand ligt het vastgeklonken aan de hoge toppen van de Andes, met als uitschieter Mount Fitz Roy (3.405 meter) of Cerro Chaltén.

Fitz Roy Argentinië
Deel op Pinterest

Gletsjers vanaf het op twee na grootste ijsveld ter wereld omarmen deze bergen, maar verliezen toch de strijd met de zon op de hoogvlakte en lopen dood in grote meren. Het Fitz Roy gebied maakt deel uit van Nationaal Park Los Glaciares, een uitgestrekt natuurgebied met honderden gletsjers en talrijke hoge bergen.

2. El Chaltén

Met de stichting van het dorp El Chaltén, enkele decennia geleden, is de omgeving van Mount Fitz Roy goed bereikbaar geworden voor natuurreizigers en bergwandelaars. Het dorpje werd opgezet voor grensbewaking maar er werd al snel geconstateerd dat een toeristische goudmijn aangeboord kon worden met de bouw van (goedkope) accommodaties en de aanleg van bergwandelpaden.

Met trots, en zonder overdrijven, wordt nu de titel "Tracking Capital of Argentina" gevoerd. Vanaf het busstation in de Argentijnse plaats El Calafate kan in drie uur tijd El Chaltén bereikt worden. Kies zeker voor de ochtendbus, het uitzicht onderweg is fenomenaal en de enige stopplaats wordt gedeeld met wilde dieren, zoals guanaco’s. 

Lago Viedma
Deel op Pinterest

3. Viedmameer

Ten zuiden van El Chalten ligt het Viedmameer, een langwerpig meer met een lengte van ca. 80 kilometer. Het Lago Viedma wordt gevoed door de gelijknamige gletsjer, waarna het water verder via de La Leona rivier naar het zuidelijker gelegen Argentinomeer stroomt. 

4. Wandelen Fitz Roy

Je hebt minimaal drie dagen nodig om een goede indruk te krijgen van Fitz Roy. Begin met een gemakkelijke wandeling langs de Rio Electrico naar Piedra del Fraile. Het pad loopt deels door Nothofagus (zuidelijke beuk) bossen en biedt een voortdurend wisselend uitzicht op de noordwand van Fitz Roy. Dit is de thuisbasis van één van de grootste spechtensoorten ter wereld: de Magelhaenspecht.

Laguna de Los Tres Trail, Patagonië, El Chalten
Deel op Pinterest

Gemakkelijker te vinden, en soms zelfs op bijna alle bomen aanwezig, zijn de bizarre, oranje tot witte golfballen van een paddenstoel die door Darwin in 1832 op Vuurland ontdekt werd (Cyttaria darwinii). Uiteindelijk komt de route uit op de morene van de Pollone gletsjer. Voor de tweede en derde dag zijn wandelingen naar Laguna Torre en Laguna dos Tres een aanrader. Met name de laatste kent wel een pittig hoogtepunt als het pad tegen de morenewand naar boven slingert. Uiteindelijk boven is het uitzicht echter onvergetelijk.

Alle wandelingen rond El Chaltén zijn redelijk tot goed gemarkeerd. Voor langere tochten, en zeker naar het Patagonische IJsveld, kan je georganiseerde trektochten en wandelexcursies boeken (betalen kan nu ook met iDeal) via Get Your Guide. Fitz Roy verdient het om een plaats te krijgen naast Torres del Paine (Chili) als toplocatie van de zuidelijke Andes.

Deel op Pinterest

De Cerro Torre-trektocht is een gemakkelijke dagwandeling vanaf El Chaltén naast de rivier Rio Fitz Roy. Er zijn verschillende uitzichtpunten rond de lagune, waaronder Mirador Torre en Mirador Meastri.

Reizen naar Fitz Roy

Wie een reis naar Fitz Roy wil maken, heeft vele mogelijkheden. Bij een aantal groepsreizen naar Patagonië staat het gebied op het programma. Daarnaast bieden diverse reisorganisaties individuele reizen aan en reizen op maat. Bij onze geselecteerde partners kan je een reis volledig naar jouw wensen laten samenstellen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!