Ga naar content

Torres del Paine

Patagonië - Punta Arenas, Chili. Nog zuidelijker ligt Vuurland en de Zuidpool, noordelijk bevinden zich de beroemde Torres del Paine. Een fantastische stop voor een natuurreis door het zuiden van Chili en Patagonië.

Torres del Paine in Patagonië

Vanaf Punta Arenas is het ruim 250 kilometer via de Ruta 9 naar Puerto Natales, gelegen in de zuidelijke provincie Ultima Esperanza ("de laatste hoop"). Tot vijftig jaar geleden was je hier letterlijk van alles verlaten. Verder weg van elke vorm van beschaving dan waar ook ter wereld en blootgesteld aan de ijskoude poolwind die elke dag de ruige kust teistert.

Mooiste plekjes, tips en bezienswaardigheden

In Puerto Natales zijn de Torres nog niet meer dan een zwarte lijn boven de horizon. De Patagonische steppe, met overal kleine nandoes, die als miniatuurstruisvogels langs de weg stappen, lijkt eindeloos. Bij de grens met Argentinië houdt het asfalt op, borden verwijzen naar boerderijen die tientallen kilometers verder weg liggen. Een brede zandweg gaat recht naar het noordwesten, terug naar Chili en richting de Milodon grot en de Torres del Paine.

1. Milodon Cave

  Patagonië was het laatste toevluchtsoord voor reusachtige loopvogels en zoogdieren die konden overleven tot de mens op het toneel verscheen. In een grot vlak voor de Torres zijn botten gevonden van een reuzenluiaard, de Milodon. Niet aan boomtakken hangend als zijn huidige verwanten, maar grazend als een vier meter hoog hert. 

  Milodon Caves Torres del Paine
  Deel op Pinterest

  De Milodon Cave is vaste stopplaats voor de bussen richting de Torres del Paine. Zeker de moeite waard, alleen al voor het mooie uitzicht vanaf de ingang van de grot.

  2. En dan…de Torres!

  Plotseling staan ze daar: granieten naalden, 2800 meter loodrecht boven de vlakte uitstekend. Links en rechts de diepzwarte Los Cuernos (de Hoorns) en daar boven de machtige Paine Grande (3050 meter). Niets is er teveel gezegd, een mooiere afsluiting van de Andes lijkt niet mogelijk maar de gidsen vertellen dat de grande finale nog moet komen: de lichtshow rond zonsopkomst. Rood, oranje, geel, met een waanzinnig kleurenspektakel lijken de Torres del Paine jou te willen bedanken voor je komst.

  3. Gletsjers, condors en parkieten

  Maar de Torres is meer dan alleen steen en rotsen waar je schitterende bergwandelingen kunt maken. Grote gletsjermeren als Lago Nordenskjold, Lago Pehoe en Lago Sarmiento de Gamboa liggen als blauwe spiegels in het landschap. 

  Torres del Paine National Park
  Deel op Pinterest

  Zilvertaling, Chileense Flamingo en Chileense Kievit komen er voor en tijdens trektochten vliegen de condors over je hoofd. Wanneer je de wat meer afgelegen paden bewandelt, zal je vicuna's, vosjes en gieren zien. Een uitloper van de Patagonische gletsjer bereikt Lago Grey, met een excursieboot kun je tot aan de ijsmuur varen. Terug aan wal wachten grote Magallaen parkieten je op, meestal schuw en verborgen in de Zuidelijke beukenbossen, maar hier zitten ze gezellig te kwetteren rond het restaurant.

  Wandelen Torres del Paine National Park

  De Torres del Paine vormen tevens het toneel van een van de bekendste wandeltochten ter wereld, de W-trail. Het startpunt van deze meerdaagse wandeling is de refugio bij Laguna Amagra of Hosteria Los Torres. Onderweg kun je kamperen of, mits tijdige reservering, logeren in de hostels. De tocht is pittig, maar zeer mooi. Hoewel het een onvergetelijke ervaring is om de W-Trail te lopen, is deze druk bewandeld en wij raden aan om ook kortere wandelingen in de omgeving te maken, vooral als je dieren als vicuna's wilt zien.

  Reizen naar de Torres del Paine

  Vanuit Puerto Natales rijden in het voorjaars- en zomerseizoen lijnbussen naar het, volgens velen, mooiste natuurreservaat van Zuid-Amerika. In het Torres del Paine park is beperkt hotelaccommodatie en er is een klein safari tentenkamp. 

  Reserveren via een van onze partners is dus eigenlijk wel aanbevolen wil je zeker zijn van een overnachting. Steeds meer reisorganisaties bieden reizen aan als korte bouwstenen. Dit zijn allemaal voorbeelden van een individuele rondreis langs Torres del Paine en Patagonië. 

  Avondlicht Torres del Paine
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een groepsreis te boeken, maar hou er dan wel rekening mee dat je waarschijnlijk minder tijd in het gebied kunt doorbrengen dan je eigenlijk zou willen. De touroperators die wij hebben uitgezocht spenderen wat meer tijd in Torres del Paine.

  Veelgestelde vragen

  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!