Ga naar content

Chiloé in Chili

Chili natuurreis - Iedereen kent de Pan-American Highway (Panamericana) van naam of faam, maar slechts weinigen bereiken ooit de laatste kilometers. Vanaf Puerto Montt tot aan de veerboot bij Parqua is het slechts 54 kilometer naar het grootste eiland van Chili: Chiloé. Aan de andere kant van de smalle zeestraat loopt de snelweg van Alaska naar Zuid-Amerika nog 215 kilometer door tot Quellón, al slijt het asfalt hier meer van zon en regen dan van autobanden.

Chiloé archipel

Wat kan je verwachten van een reis naar Chiloé? Hoe is de natuur bij Chiloé? De Chiloé eilandengroep in Chili kent een vriendelijk landschap, golvende heuvels zonder hoge pieken, water in overvloed en vruchtbare grond voor landbouw. De eerste bewoners waren vluchtende Chono, naar het zuiden gedreven door het op hun beurt door de Peruaanse Inca’s verdreven Mapucho volk. De Spanjaarden kwamen in 1567 en wisten met zware forten rond Ancud vol te houden tot 1826. En vervolgens stond de tijd stil op Chiloé.

Ver van wereldsteden als Santiago en Valdivia bleef Chiloé een zomers zonovergoten en 's winters drijfnat eiland. Het fort rond Ancud ziet er uit alsof de Spanjaarden gister vertrokken zijn, de bontgekleurde palafito huisjes van Castro dromen weg langs de waterkant. Is de sfeer op het vasteland van Chili al ontspannen vergeleken bij alle andere Latijns-Amerikaanse landen, in Chiloé neemt men helemaal de tijd. Om te genieten van het leven, van de natuur en vooral van uitstekend eten en bijzondere accommodaties. Een goede uitvalsbasis voor een verkenning van het eiland is Chonchi, midden op het eiland gelegen en met een prachtig uitzicht op de Andes aan de overkant van de baai. 

Deel op Pinterest

Pinguïns in Chili

Door de ligging van de Chiloé eilanden aan de Pan-American Highway is het gelijktijdig één van de best bereikbare natuurgebieden van Chili voor het zien van pinguïns. Het begint al bij Ancud. Neem de weg naar het de westkust en rijdt door tot aan de grote pinguïnkolonie. Maegelhaen pinguïns krijgen hier gezelschap van de zeldzame Humboldt pinguïn. Lastig te onderscheiden maar vanaf het strand staan lokale gidsen klaar om met bootjes bezoekers mee te nemen naar de beste locaties om de dieren te zien. Vergeet niet om op de terugweg even te stoppen bij de eerste kreek. Amerikaanse reuzenijsvogels gebruiken de brugleuning als vaste plek om te vissen.  

Chiloe National Park

Verder naar het zuiden liggen de bossen van het Chiloe National Park. Als een groene deken afhangend op de duinen en daar overgaand in een heidelandschap. Vanaf het bezoekerscentrum in Cucao lopen diverse uitgezette wandelingen het gebied in. Roodkeel-tapaculo’s zijn hier de grootste attractie voor vogelaars. Het doordringende "chucao" is overal te horen, maar deze grondvogel is zo goed gecamoufleerd dat je er soms letterlijk bovenop kunt staan (het pad loopt deels over een plankier) zonder iets te zien.

Tepuhueico Nature Reserve is veel minder toegankelijk. Slechts één pad loopt het gebied in en biedt kans op een ontmoeting met de schuwe Pudu hertjes. Let vooral op beweging onder de enorme Gunnera bladeren. En Isla Grande de Chiloé, neem eens de tijd om ook de laatste kilometers van de langste snelweg ter wereld op je reisprogramma te zetten.

Reizen naar Chiloé

De mooiste manier om naar Chiloé te reizen is invliegen op Puerto Montt en dan een auto huren voor het laatste stukje naar de veerboot. Wij adviseren altijd om een huurauto van Sunny Cars te boeken, zo vermijd je extra verborgen kosten. In tegenstelling tot andere Zuid-Amerikaanse landen rijdt men bijzonder rustig, de wegen zijn er bijzonder veilig. Als vakantie-eiland zijn er veel accommodaties te vinden.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!