Ga naar content

Fietsen in Duitsland

Natuur in Duitsland - Fietsen in Duitsland is geweldig voor natuurliefhebbers! Het glooiende landschap leent zich uitstekend voor een fietsvakantie, zowel dichtbij huis als wat verder weg. Fietsen in Duitsland is bovendien leuk voor jong en oud! Volwassenen kunnen zich wagen aan moeilijke beklimmingen, terwijl je net zo goed een ontspannen fietsroute kunt kiezen die ook voor kinderen leuk is. Wat zijn de mooiste fietsroutes? In Duitsland vind je meer dan 70.000 km aan lange afstandsroutes en veel meer korte fietsroutes, ideaal land dus om een fietsvakantie naar jouw wens te vinden. Over het algemeen zijn alle fietspaden goed bewegwijzerd. Fiets langs rivieren, langs de kust, in natuurgebieden of ga mountainbiken in de bergen in het zuiden.

Onze Fietsvakantie Tips:

Mooiste fietsgebieden in Duitsland

Wat zijn de mooiste gebieden om te fietsen in Duitsland? Top 10 fietsgebieden in Duitsland:

1. Fietsen langs de Moezel in Duitsland - Moselradweg

Een prachtig Duits gebied om te fietsen: de Moezel bevindt zich vlak over de grens, niet ver van Nederland en België. Langs de rivier strekken zich overwegend vlakke fietspaden uit. Fietsen langs de Moezel wordt vaak gezien als romantisch, omdat de sfeer in de regio heel gelaten is. Gemoedelijke dorpjes staan bekend om hun heerlijke wijnen. Mooie burchten en kastelen lijken pronkend te waken over de wijndorpjes. In Cochem kan je een bezoek brengen aan de typische vakwerkhuisjes. Klassieker is de Moselradweg, van Metz in Frankrijk, via Trier naar Koblenz. Voor gedetailleerde fietsroutes in de Moezel raden we aan om een goede fietskaart aan te schaffen bij Reisboekhandel De Zwerver.

2. Fietsen langs Duitse rivieren

De fietsroutes langs de Duitse rivieren zijn bijzonder populaire routes. Fietsen langs de Elbe, de Weser, de Donau, de Oder, de Rijn, de Havel en de Moezel: fietsers zijn er dol op. De vrijwel altijd vlakke trajecten langs Duitse rivieren zijn geschikt voor jong en oud en bieden een grote verscheidenheid aan landschappen. Hieronder kan je meer lezen over fietsen langs de Donau, de Moezel en de Elbe.
Diverse reisorganisaties uit Nederland en België bieden een fietsvakantie langs Duitse rivieren, kijk o.a. bij SNP Natuurreizen.

3. Fietsen langs de Bodensee

De populairste plek om te fietsen in Duitsland is de fietsroute rondom de Bodensee, de Bodensee Radweg. De route is overwegend vlak en soms een beetje heuvelachtig. De Bodensee is het derde grootste meer van Europa en bevindt zich in het grensgebied van Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. Het deel tussen Konstanz en Bregenz wordt de Obersee genoemd en is een mooi deel om te fietsen, maar rondom het hele meer zijn prachtige fietsroutes, die langs middeleeuwse dorpjes voeren. Omdat je meestal fiets op vrije fietspaden zonder verkeershinder is het een geweldige plek voor een fietsvakantie in Duitsland.

Enkele hoogtepunten voor tussenstops tijdens een fietsvakantie rond de Bodensee zijn de watervallen van Schaffhausen (zie foto), het klooster op het Reichenau eiland, Konstanz met haar middeleeuwse binnenstad, Bregenz en Mainau (het bloemeneiland). In het voorjaar (april - mei) staan de fruitbomen in bloei, dus natuurliefhebbers vinden dit vaak de mooiste periode. Anderen voelen dan weer meer voor de zomermaanden, wanneer er tal van evenementen georganiseerd rond de Bodensee georganiseerd worden.

Fietsvakantie langs de Bodensee boeken
Individueel: Pharos, Eigenwijze Reizen en SNP bieden individuele fietsvakanties langs de Bodensee.
Groep: Kras en Aktiva hebben zowel groepsreizen als privé reizen. 

4. Fietsen langs de Elbe - Elberadweg

De Elbe is een van de meest geliefde rivieren om langs te fietsen. Meer dan 1164 km aan fietspaden voeren hier door afwisselende landschappen. De rivier ontspringt in het Reuzengebergte in Tsjechië en voert langs het Elbsandsteingebirge, prachtige steden en door de mooie natuur van Saksen naar de monding in de Noordzee. Combineer een fietsreis in de natuur met bezoek aan culturele steden als Dresden en andere historische plaatsen langs de Elbe. De klassieker onder de fietsroutes hier is de Elberadweg. Meestal met vertrek vanuit Praag. Het deel wat vaakst gefietst wordt is de vlakke route in het noorden van Duitsland, langs Magdeburg, Hamburg en Cuxhaven. De Elberadweg kan in twee richtingen gefietst worden, de Duitsers zelf geven de voorkeur aan de route van Magdeburg naar Dresden.

Fietsvakantie langs de Elbe boeken
Individuele fietsvakanties en groepsreizen "fietsen langs de Elbe" vind je bij Aktiva Tours. Individuele fietsvakantie langs de Elbe vind je ook bij KRAS.

5. Fietsen langs de Duitse kust

Fietstochten langs de Duitse kust (Noordzeekust en Oostzeekust met het eiland Rugen) zijn zeer populair bij Nederlandse fietsers. Een 66 km lange fietsroute voert langs de hele Noordzeekust en kan in eigen tempo en naar believen gereden worden. De kust van Duitsland heeft verrassend mooie natuur in petto: van uitgestrekte stranden tot ruige kliffen. Op de meeste plaatsen zie je veel vogels en op de fiets heb je echt het gevoel om uit te waaien. De Ostsee Radweg is een schitterende fietsroute bij de Oostzee. Reken op 8 dagen om deze route van Flensburg naar Lübeck te fietsen.

Fietsvakantie bij de Duitse kust boeken
Een ruime keuze aan fietsvakanties in Duitsland vind je bij Aktiva Tours, met zowel groepsreizen als individuele fietsvakanties. Vooral in de zomer kan je er fietsvakanties bij de kust vinden.

6. Fietsen langs de Donau - Donauradweg

Een aanrader is de fietstocht langs de Donau. Met meer dan 365 km, van Passau naar Bratislava, is dit een van de populairste fietsroutes van Europa. De vlakke tocht voert door prachtige landschappen. Veel fietsers kiezen er voor om slechts het Oostenrijkse deel, van Passau naar Wenen, te fietsen, of het Hongaarse deel van Wenen naar Boedapest, anderen vinden het Duitse traject het mooiste. Bekijk reisorganisaties en lees meer over de Donauradweg.

7. Fietsen bij Berlijn - Havelradweg

De Havelradweg is ideaal om te combineren met een bezoek aan Berlijn. Over een totale lengte van ruim 300 km slingert de rivier de Havel van Mecklenburg tot de Elbe in Saksen-Anhalt. Ze doorkruist daarmee talrijke landschappen en sprookjesachtige bossen. De zeer goed aangebrachte fietspaden langs de Havel voeren de fietsers door de mooie natuur van het Havelland en langs interessante bezienswaardigheden zoals het Ziegeleipark in Mildenberg, het slot van Oranienburg en de Dom van Brandenburg an der Havel. In Rathenow kan je over de mooie Havelland-Radweg naar Berlijn weerkeren of over de Havelberg verder tot aan de Elbe te fietsen.

De afgelopen jaren is de kwaliteit van de Havel-Radweg fors verbeterd. Over het grootste deel is het pad geasfalteerd en rustig. Sommige delen van de fietsroute worden nog verbeterd. In en rondom Berlijn zijn talrijke mooie fietspaden uitgezet, die voeren langs de bekendste historische en culturele bezienswaardigheden en de mooiste parken in en rond de Duitse hoofdstad. De fietsroutes liggen vaak op autoloze wegen, waardoor je ongehinderd kan genieten van de bruisende metropool en van de natuur. Ook rondom de stad zijn er vele mogelijkheden om te fietsen. Van Berlijn tot aan de grens met Polen ligt een prachtig gebied met talrijke meren. Ook een klassieker is de fietsroute in Potsdam.

Enkele tips
: fietsen in Berlijn centrum (langs de Berlijnse Muur), fietsen van Berlijn naar Dresden of Leipzig, fietsen langs de Havel, de Oder en de Spree, fietsen over de Havelradweg of fietsen langs kastelen.
Kras heeft fietsvakanties in Berlijn. Aktiva Tours biedt de Havel Radweg aan als fietsvakantie.

8. Fietsen in het Schwarzwald

Een bijzonder gebied voor een wandel- of fietsvakantie! Het Zwarte Woud, gelegen in het zuidwesten van Duitsland, biedt fraaie natuur en bosgebieden waar je naar hartelust kunt fietsen. Fiets door de donkere bossen met naaldbomen, langs open weilanden en idyllische dorpen met vakwerkhuizen en boerderijen. Het Zwarte Woud is ook voor de ervaren fietser een bijzonder mooi gebied. Lees meer over fietsen in het Zwarte Woud of boek een fietsvakantie bij KRAS!

9. Fietsen in de Eifel

Naast wandelen en cultuur snuiven, kan je prachtige fietstochten maken in een van de meest lieflijke en prachtige natuurgebieden van Duitsland, de Eifel. Er is een breed scala aan fietspaden in het hele gebied, voor zowel fietsers als mountainbikers, en de natuur biedt veel afwisseling: bergen, dalen, ruige rotsen en glooiende wijnhellingen. Lees meer over fietsen in de Eifel

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!