Ga naar content

Sauerland

Wie vanuit Nederland het Ruhrgebied uit rijdt, komt terecht in het middelgebergte dat beter bekend staat als "Sauerland". Op slechts twee uur van de grens tussen Nederland en Duitsland worden natuurliefhebbers op zoek naar rust en ruimte hier op hun wenken bediend. Wandelaars, fietsers en wintersporters kunnen tijdens een actieve vakantie in Sauerland genieten van honderden vierkante kilometers natuurgebied, dat bijna driekwart van het Sauerse oppervlak beslaat. 

Tips vakantie in Sauerland

Wat is leuk in Sauerland? De natuur is ontzettend divers. Met sprookjesachtige bossen, groene glooiende heuvels, kristalheldere beekjes en veel wilde dieren is Sauerland een bestemming die je eens gezien wil hebben. En door de ligging op enkele uren rijden van Nederland zit je er zo!

Mooiste plekken Sauerland

Welke natuurgebieden en bezienswaardigheden zijn de moeite waard? We verklappen je alvast dat dit er een hele hoop zijn! Hieronder een greep uit de mooiste natuurparken waar jij je als natuurliefhebber zeker thuis voelt.

1. Winterberg

Vanaf Nederland is Winterberg, dat op 500 à 800 meter hoogte boven de zeespiegel ligt, de dichtstbijzijnde wintersportbestemming. Maar er is ook veel natuur rondom Winterberg te vinden. Reporters Janneke en Peter bezochten Winterberg en verkenden de mooiste natuurgebieden.

Wintersport Winterberg
Deel op Pinterest

Reistip: boek een wintersportvakantie Winterberg bij TUI. Bekijk tevens onze tips voor vakantiehuizen en natuurreizen naar Sauerland. In de zomer kan je hier prachtig wandelen en mountainbiken, klauteren in het klimpark en de zomerrodelbaan uitproberen.

2. Rothaargebirge

Winterberg ligt in het Rothaargebirge, waar je ook in de zomer prachtige avonturen beleeft. Het Rothaargebergte is met ruim 1300 vierkante kilometer een van de grootste natuurparken van Duitsland! Een prachtig middelgebergte met toppen boven de 800 meter, heidevelden, beuken- en dennenbossen, meerdere rivieren, kloosters en kerken en zelfs een echte hangbrug.

Rothaargebirge Sauerland
Deel op Pinterest

Trek je wandelschoenen aan en verken het Rothaargebirge te voet. De bekendste trail door het gebied is de Rothaarsteig van 154 kilometer. Deze voert van Brilon in het Sauerland over o.a. het bosrijke Siegen-Wittgenstein en het Westerwald naar Dillenburg in Hessen. Uiteraard kan je er ook voor kiezen een deel te lopen.

Zie je tijdens een wandeling door de bossen in je ooghoek wat bewegen? Misschien is het de wisentenkudde! In 2013 is een groep dieren uitgezet om ze weer kansen te bieden in de natuur. Ze lopen vrij rond in het Rothaargebirge en met veel geluk kan je ze zien. Wil je je kansen vergroten, bezoek dan Wisent-Welt, een afgesloten gebied waar je een tweede wisentenkudde van dichtbij kan bewonderen. Bekijk meer tips om Europese bizons te spotten.

3. Arnsberger Wald

Een zwarte specht tikt tegen de boom en de raaf roept. Een edelhert staat de grazen en een sika-hert springt net weg.

Edelhert in Arnsberger Wald
Deel op Pinterest

Een zwarte ooievaar zweeft in de lucht en vlinders doen zich tegoed aan de vele bloeiende bloemen. In het Arnsberger Wald kom je niet alleen voor het afwisselende bosgebied met beekjes maar dus ook zeker voor de wilde dieren! Neem je verrekijker mee en vertrek voor een dagje ontdekken in het bos.

4. Grotten in Sauerland

Onder het heuvellandschap zit nog een hele wereld verstopt! Ontdek Sauerland daarom ook eens ondergronds. Het gebied is rijk aan bijzondere grottenstelsels waarvan de Attahöhle druipsteengrot een van de bekendste is.  De grot werd per toeval ontdekt door steengroevearbeiders en is nu een grote trekpleister voor bezoekers van Sauerland. Bewonder de ondergrondse formaties van stalagmieten en stalactieten. Een lust voor het oog! Ook erg mooi is de Bilsteinhöhle bij Warstein.

5. Nationalpark Kellerwald-Edersee

Sauerland heeft één nationaal park en dat is Kellerwald-Edersee. Bekijk je dit gebied van boven dan zie je een zee aan bomen met in het noorden een meanderende rivier die uitmondt in een helder blauw meer. Bijna een jungle-achtig aanzicht. Niet voor niets dat de 70 kilometer lange ‘Urwaldsteig’ door het gebied loopt. Dit bosrijke gebied heeft enorme waarde voor de biodiversiteit.

Eder rivier
Deel op Pinterest

Zo groeit de zeldzame roze pioenroos in het gebied en maak je kans op het zien van bijzondere dieren zoals spechten, vleermuizen, de zwarte ooievaar, oehoe, wilde kat en vuursalamander.

Om zeker te weten dat je de oorspronkelijk bewoners van Kellerwald-Edersee ziet, is een bezoek aan Wildtierpark Edersee een aanrader. Hier leven wolven, lynxen, otters en Europese bizons in ruime verblijven en de edelherten, moeflons en damherten lopen zelfs los rond. Leuk voor met de kids.

6. Stuwmeren

Ook stuwmeren zijn talrijk aanwezig in Sauerland. Op bijvoorbeeld de Biggesee en Möhnsee kan je naar hartenlust vissen, varen, en vogels spotten.

Diemelsee stuwmeer
Deel op Pinterest

Op de Diemelsee kunnen watersporters surfen of kanoën op een wildwaterroute met enkele stroomversnellingen.

7. Skywalk Willingen

Durf jij naar de overkant te wandelen op de langste hangbrug van Duitsland? Bezoek dan de Skywalk Willingen van 665 meter lang en op 100 meter hoogte. Een niet te missen highlight voor de echte durfal.

Actief in het Sauerland

In het Sauerland kan de actieve en avontuurlijke reiziger zich helemaal uitleven. Heerlijk struinen over de bospaden en fietsen door de heuvels. Je doet alles op eigen tempo en op jouw niveau. Hieronder leuke doe-tips voor een vakantie in Sauerland.

1. Wandelen

Je kan je misschien wel voorstellen dat het geweldig wandelen is door de magische natuur in het Sauerland. Stappen over de vele heuveltoppen met steeds een waanzinnig uitzicht op de dalen en dorpjes of toch liever de bossen in trekken en wild spotten? Of langs de sprankelende meren hiken? Lees alles over de LAW's en toegankelijke dagwandelingen op onze pagina over wandelen in het Sauerland.

2. Fietsen Sauerland

Kan je ook fietsen in Sauerland? Jazeker. Enkele van de meest populaire fietsroutes:

De Sauerland Radring (vrij vlakke fietsroute, geschikt voor toerfietsers) en de ‘Bike Arena Sauerland’ (met routes voor mountainbikers en wielrenners) vormen het kilometerslange fietsnetwerk door de regio. De Sauerland Radring kan in 41 of 81 km afgelegd worden. Een bijzondere fietsdoorgang is de vleermuizentunnel bij Kückelheim, geopend van april tot oktober. Deze oude spoortunnel dient in de winter, als de meer dan zeshonderd meter lange tunnel gesloten is, als schuilplaats voor vleermuizen.

Fietsen in het Sauerland
Deel op Pinterest

De Ruhrtal Radweg is een afwisselende fietsroute langs de Ruhr, van de bron tot de monding in de Rijn. De 230 kilometer lange route voert van Winterberg naar Duisburg. De route is in 3 tot 4 dagen te fietsen.

De Diemelradweg is een route langs de Diemel rivier, door het Waldecker Upland en langs natuurgebied Diemelsee. Een gemakkelijke route van 110 km lang, goed te doen voor gezinnen met kinderen in 2-3 dagen.

De natuurfietsroute van het Sauerland is de 65 km lange Möhnetal Radweg. Fiets langs de Möhne, deels over een oud treintraject. Voert vanaf Brilon naar Arnsberg-Neheim. Je kunt de trein terugnemen naar het beginpunt. Reken op ca. 4 uur fietsen.

De Hellweg-Route is een meerdaagse fietstocht over een 1.000 jaar oude historische handelsweg van Duisburgen naar Höxter. Het grootste deel van de etappes voert over autovrije wegen. Relatief zware tocht van 225 km.

3. Autorondreis Sauerland

Wie liever per auto een rondreis in Sauerland maakt, neemt bijvoorbeeld de speciaal uitgestippelde panoramaroute, de Hochsauerland Hohenstrasse. 

Rondreis Sauerland
Deel op Pinterest

Beste reistijd

Het Sauerland is in elk seizoen een geweldige bestemming. Skiën, snowboarden, langlaufen, wandelen, fietsen, mountainbiken. Het hele jaar door is Sauerland the place to be voor outdoor avonturen. Extra mooi is het Sauerland in de herfst. Dankzij de vele bosrijke gebieden en de heuvels verandert Sauerland in het najaar in een grote kleurenpracht van goudgeel, oranje en rood. Een lust voor het oog! Beleef jouw Indian Summer in het Sauerland. 

Sauerland in de herfst
Deel op Pinterest

Ook leuk is dat je elk jaar in het eerste weekend van september getuige kan zijn van een heel gave traditie: de Warsteiner Internationale Montgolfiade, oftewel de luchtballonnen wedstrijd. Duizend luchtballonnen in alle kleuren en vormen worden een week lang opgelaten boven het Sauerland. Super gaaf om te zien! Misschien maak je zelf ook een ballonvaart om het Sauerse landschap van boven te bewonderen?

Nog meer gratis brochures Sauerland

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!