Ga naar content

Tips vakantie in Sauerland

Natuur in Duitsland – Wie vanuit Nederland het Ruhrgebied uit rijdt komt terecht in het middelgebergte, beter bekend als "Sauerland". Op slechts twee uur van de grens tussen Nederland en Duitsland worden natuurliefhebbers op zoek naar rust en ruimte hier op hun wenken bediend. Wandelaars, fietsers en wintersporters kunnen tijdens een actieve vakantie in Sauerland genieten van honderden vierkante kilometers natuurgebied, dat bijna driekwart van het Sauerse oppervlak beslaat. 

Natuur Sauerland

Wat zijn de mooiste plekjes in Sauerland? Bekende trekpleisters tijdens een natuurvakantie zijn de druipsteengrotten bij Attendorn (de Attahöhle), Hemer en Letmathe, alsook de Bilsteinhöhle nabij Warstein.

Ook stuwmeren zijn talrijk aanwezig. Op bijvoorbeeld de Biggesee en Möhnsee kan je naar hartelust vissen, varen, en vogels spotten. Op de Diemelsee kunnen watersporters surfen of kanoën op een wildwaterroute met enkele stroomversnellingen.

De waterval bij het toepasselijk genaamde plaatsje Wasserfall, nabij het natuurgebied Plästerlegge, is ook een bezoek waard. Het geluid van het water dat langs door struiken omringde rotsen naar beneden ruist is werkelijk rustgevend. Sauerland is vooral een gebied waar je een heerlijke actieve vakantie kan beleven: de natuur leent zich uitstekend om te wandelen en te fietsen.

1. Wandelen Sauerland

Het Sauerland heeft ook een aantal bijzonder mooie wandelroutes. Wat zijn de beste plekjes om te wandelen en wat zijn de mooiste langeafstandspaden?

Rothaarsteig

Wandelen in het Sauerland doe je met je zintuigen, dat is in ieder geval de slogan van de Rothaarsteig, een van de populairste wandelroutes van Duitsland. De wandelroute is 154 kilometer lang en biedt wandelplezier over heuvels en heide in het zuidoosten van Sauerland. Ook loopt de route langs tientallen beekjes en door dichte wouden, waar je kunt uitrusten op speciaal ontworpen bosmeubilair. Deze "bossofa’s", bosschommels en bosbankjes zijn uiteraard geplaatst op mooie plekjes. Bij Bruchhausen bevinden zich vier vreemde rotstorens: de Bruchhauser Steine. Verder voert het wandelpad langs de 'onbeheerde' Ginsburgerheide, waar de natuur zich op vrije wijze ontwikkelt. De Rothaarsteig is online te boeken als individuele wandelreis bij SNP (Rothaargebirge).

Kellerwaldsteig

Je kan ook hiken in het natuurpark Kellerwald-Edersee, over de Kellerwaldsteig. Dit bosrijke gebied ligt in Noord Hessen. Wandel door mooie bossen, langs pittoreske dorpen en boerderijen. De azuurblauwe Edersee wordt omgeven door steile hellingen, waar de Waldeck burcht waakt over de omgeving. De Kellerwaldsteig voert in een grote bocht om het meer.

Höhenflug

Weer een andere mooie wandelroute in Sauerland is de Höhenflug, door natuurpark Arnsberger Wald. Deze 240 kilometer lange route doorkruist het “land der duizend bergen” van oost naar west. Wie de hele route loopt, bedwingt maar liefst vier bergen van meer dan achthonderd meter hoog. Van half september tot begin oktober hoort de avondlijke wandelaar de roep van mannelijke edelherten op zoek naar een vrouwtje. Sporen verraden de aanwezigheid van wilde zwijnen en herten. Hoog boven het gebied cirkelt de rode wouw op zoek naar zijn volgende prooi.  

2. Fietsen Sauerland

Kan je ook fietsen in Sauerland? Jazeker. Enkele van de meest populaire fietsroutes:

De Sauerland Radring (vrij vlakke fietsroute, geschikt voor toerfietsers) en de ‘Bike Arena Sauerland’ (met routes voor mountainbikers en wielrenners) vormen het kilometerslange fietsnetwerk door de regio. De Sauerland Radring kan in 41 of 81 km afgelegd worden. Een bijzondere fietsdoorgang is de vleermuizentunnel bij Kückelheim, geopend van april tot oktober. Deze oude spoortunnel dient in de winter, als de meer dan zeshonderd meter lange tunnel gesloten is, als schuilplaats voor vleermuizen.

De Ruhrtal Radweg is een afwisselende fietsroute langs de Ruhr, van de bron tot de monding in de Rijn. De 230 kilometer lange route voert van Winterberg naar Duisburg. De route is in 3 tot 4 dagen te fietsen.

De Diemelradweg is een route langs de Diemel rivier, door het Waldecker Upland en langs natuurgebied Diemelsee. Een gemakkelijke route van 110 km lang, goed te doen voor gezinnen met kinderen in 2-3 dagen.

De natuurfietsroute van het Sauerland is de 65 km lange Möhnetal Radweg. Fiets langs de Möhne, deels over een oud treintraject. Voert vanaf Brilon naar Arnsberg-Neheim. Je kunt de trein terugnemen naar het beginpunt. Reken op ca. 4 uur fietsen.

De Hellweg-Route is een meerdaagse fietstocht over een 1.000 jaar oude historische handelsweg van Duisburgen naar Höxter. Het grootste deel van de etappes voert over autovrije wegen. Relatief zware tocht van 225 km.

3. Autorondreis Sauerland

Wie liever per auto een rondreis in Sauerland maakt, neemt best de speciaal uitgestippelde panoramaroute, de Hochsauerland Hohenstrasse. Ook op het gebied van autovakanties keuze genoeg, bekijk onze vakantietips voor de mooiste rondreis. 

4. Winterberg

Vanaf Nederland is Winterberg, dat op 500 à 800 meter hoogte boven de zeespiegel ligt, de dichtstbijzijnde wintersportbestemming. Het skigebied biedt 82 skipistes, 55 skiliften en 37 kunstmatig besneeuwde skipistes. Ook langlaufen, sneeuwwandelen en bobsleeën zijn hier zeer populair.

In de zomer kan je hier prachtig wandelen en mountainbiken, klauteren in het klimpark en de zomerrodelbaan uitproberen.

Veel ongeduldige sneeuwliefhebbers kiezen voor een weekend of midweek Sauerland als voorbereiding op een lange wintersportvakantie in de Alpen. De 'Wintersport-Arena Sauerland' beschikt over meer dan honderd kilometer piste nabij Winterberg en Willingen. Dit laatste skioord is bovendien uitermate geschikt voor kinderen. Langlaufers kunnen zich in het Sauerland vermaken op bijna driehonderd kilometer aan loipes. Reistip: boek een wintersportvakantie Winterberg bij TUI. Bekijk tevens onze tips voor vakantiehuizen en natuurreizen naar Sauerland.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!