Ga naar content

Teutoburgerwoud

In het westen van Duitsland, in de buurt van Bielefeld en Horn-Bad Meinberg, ligt het Teutoburgerwald. Het middelgebergte is een lange, maar smalle strook van 105 kilometer bij 2 tot 7 kilometer. In het oosten gaat het gebied over in het Eggegebergte

Het gebied strekt zich uit over de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Met prachtige rotsformaties, groene heuvels en een wandelpad over een bergkam is het een prachtig gebied voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Mooiste plekken Teutoburger Wald

Het gebied heeft een aantal bijzondere highlights als de Externsteine, de Dörenther Klippen en het Hermannsdenkmal. Bovendien kun je als wandelliefhebber je hart ophalen op de Hermannshöhe, een lange afstandspad. Wat zijn de mooiste plekken in het Teutoburger Wald? We tippen de mooiste bezienswaardigheden!

Overnachtingstips Teutoburgerwoud

1. Externsteine

Hét icoon van het Teutoburgerwoud: de Externsteine. Een aantal bijzondere rotsen tot veertig meter hoog, die prachtig weerspiegelen in het water van de vijver ervoor. Ooit ontstaan in het Krijttijdperk, toen ook de Alpen werden gevormd. In de Middeleeuwen werd er een kerk gebouwd in de stenen en zijn er diverse ruimtes uitgehakt.

Externsteine
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Je vindt de zandstenen rotsformaties in de buurt van Horn-Bad Meinberg. Wandelen in het gebied is gratis en kan het hele jaar door, de stenen beklimmen kan alleen van maart t/m november tegen betaling van enkele euro's. Best spannend om over de trappen en bruggen te klauteren! Maar loop zeker ook het vlakke wandelpad Wiembecketeich om dit natuurfenomeen van alle kanten te bewonderen.

Trappetjes en bruggen
Deel op Pinterest

Elk weekend en op feestdagen worden er rondleidingen gegeven, waarbij je alles leert over de geschiedenis en de sagen rondom de zandsteenformaties en ook de grotten bezoekt. Of volg een workshop natuurfotografie, bosbaden of meditatie. 

2. Dörenther Klippen

In de buurt van Ibbenbüren en Tecklenburg liggen de Dörenther Klippen, zandsteenformaties van vier kilometer lang. Rotsen als de Hockende Weib (hurkende vrouw) en Dreikaiserstuhl zijn zeker indrukwekkend om te beklimmen en bewonderen! Vanaf de Brochterbeckblick heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.

Dörenther Klippen
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Je komt langs alle rotsen tijdens de Teutoschleife-wandeling van 9,3 kilometer lang, die is in te korten tot 5,8 km. Je overbrugt hierbij 400 hoogtemeters. Parkeren kan aan de Münsterstraße in Ibbenbüren. Aan deze weg vind je ook een zomerrodelbaan. 

3. Hermannsdenkmal

Bij Detmold, op een ruim driehonderd meter hoge heuvel, ligt het Hermannsdenkmal. Dit is een van de bekendste monumenten van Duitsland en gebouwd in de negentiende eeuw. Het herinnert aan de Slag bij het Teutoburgerwoud en het verhaal van Hermann de Cherusker, een van de grondleggers van het Germaanse Rijk.

Hermannsdenkmal
Deel op Pinterest

Na het betalen van een kleine toegangsprijs kun je het bouwwerk bewonderen, maar vooral ook het uitzicht op de prachtige en bosrijke omgeving. In de zomer kan dit dagelijks, in de winter in het weekend, mits het goed weer is. 

Tips voor reizen

4. Hermannshöhe

De Hermannshöhe omvat twee lange afstandswandelingen: de Hermannsweg en de Eggeweg. Samen zijn ze 226 km lang en behoren ze tot een van de Top Trails of Germany

Hermannsweg
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

De Hermannsweg loopt over een kam, waardoor je mooie uitzichten hebt, maar ook door verschillende dalen, wat zorgt voor een behoorlijk verschil in hoogtemeters. Het pad is 156 km lang, start bij het Münsterland in Rheine en eindigt bij de rotsformatie van de Lippischer Velmerstot in Horn-Bad Meinberg.

Onderweg geniet je van de natuur en bezienswaardigheden als kastelen, de historische binnenstad van Tecklenburg en bekende highlights als de Externsteine en het Hermannsdenkmal. 

In het Silberbachtal zijn veel naaldbomen gekapt vanwege schade door de schorskever. Komende jaren moet dit gebied herstellen, maar alsnog is het kabbelende beekje met de watermolen zeker de moeite waard.

Ruïne Iburg
Deel op Pinterest

De Eggeweg (70 km lang) loopt over het Eggegebergte tot aan het noorden van Sauerland, de Marsberg in het Diemeltal. Ook hier worden natuur en historie gecombineerd en kom je bijvoorbeeld langs de Teutonia-Klippen, Iburg ruïne, voormalige stadsburcht Blankenrode en uitkijktoren Bierbaums Nagel.

5. Eggegebergte

Het Eggegebirgte ligt aan het zuiden van het Teutoburger Wald. Hier wordt het water van de Rijn en de Wezer gescheiden. 

Preußische Velmerstot
Deel op Pinterest

De Preussische en Lippische Velmerstot zijn twee bergtoppen, gescheiden door een pas. De Preußische Velmerstot is met 464 meter de hoogste heuvel van het Eggegebergte, en je kunt nog 17 meter hoger komen door de Eggetoren te beklimmen.

Op plekken waar het zachte zandsteen samenkomt met waterdichte lagen als klei of mergel, zijn minerale bronnen ontstaan. Hou je van wellness, bezoek dan zeker het kuuroord Bad Lippspringe op de uitlopers van het Eggegebergte. Bij de bron van de Lippe is ook een burchtruïne te vinden. 

6. TERRA.vita Natuurpark

Het natuurpark TERRA.vita omvat het noordelijke Teutoburgerwoud, het Wiehengebergte en het Osnabrücker Land. Sinds twintig jaar behoort dit park, vernoemd naar het leven van de aarde, zelfs tot de UNESCO Geoparken.

Het natuurpark is op de pedalen of al wandelend te verkennen op een van de vele trails, die door vrijwilligers worden onderhouden. Beklim de Piesberg (wij hebben de naam niet verzonnen...), Schmittenhöhe of Goldhügel. 

Nieuw is het Baumwipfelpfad bij Bad Iburg. Dit boomkroonpad is bijna 600 meter lang en trakteert je op het beste uitzicht van het Teutoburgerwoud en op Schloss Iburg! 

7. Paderbornerland 

Een klein uur rijden ten zuiden van het Teutoburger Wald ligt Paderbornerland. Bezienswaardigheid in de stad Paderborn is het keizerlijk paleis van Karel de Grote (200 jaar oud).

In de natuur rondom de stad kun je naar hartenlust wandelen en fietsen, zoals over de route rond het treinviaduct van Altenbeken, de grootste kalkstenen brug van Europa. Of volg (een deel van) de Paderborner Höhenweg.

Senne Moosheide
Deel op Pinterest

Bezoek ook zeker eens de Moosheide in de Senne, ten noorden van Paderborn. Hier vind je een gevarieerd landschap met zeldzame dieren en planten. In het noorden ligt de bron van de Ems, in het zuiden vooral heide. 

8. Weserbergland

Rij je vanuit het Teutoburgerwoud een uur naar het oosten, dan zit je in Weserbergland. Het gebied ten zuiden van Hannover ligt rondom rivier de Wezer. In het gelijknamige natuurpark en in Solling-Vogler vind je een glooiend heuvellandschap. Dankzij de verschillende ondergronden zandsteen, leisteen en kalksteen groeit er een divers aanbod aan wilde planten. 

Het gebied staat bekend om de sprookjes van de gebroeders Grimm. Wandelen kan over de Weserbergland-Weg of Ith-Hils-Weg over twee bergkammen, fietsen doe je over de Weser-Radweg. Op de Wezer kun je ook een boottochtje maken en vaak je fiets meenemen.

9. Kraanvogels bij Diepholz 

Een uur ten noorden van het Teutoburgerwald ligt de plaats Diepholz, onder vogelkenners vooral bekend van de hoogveengebieden waar in het voor- en najaar tienduizenden kraanvogels zijn te spotten. Vooral het Diepholzermoor is een goede spotplek. 

Diepholzermoor
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!