Ga naar content

Nedersaksen

Embrace.German.Nature - Welkom in het noorden van Duitsland, in het Nedersaksische deel van de Hamburgse Metropoolregio! Wij nemen je mee naar de streek tussen de Elbe en de Lüneburger Heide, tonen je de mooiste natuur bij Bremen, Hannover en Hamburg en delen tips voor uitstapjes en bezienswaardigheden in Nedersaksen.

Natuurvakantie in Nedersaksen

Actieve wandelaars en fietsers zijn hier op de juiste plaats. Een wandeling in strikt beschermde natuur tussen heidevelden en bossen zorgt voor een intensieve natuurbeleving. Trek jij graag te voet op pad, bekijk dan alle tips om te wandelen in Nedersaksen.

Ook op de fiets valt er veel te ontdekken in Lower Saxony: op het Elbe-fietspad vanaf Cuxhaven door het fruitteeltgebied in het Altes Land of midden in het unieke biosfeerreservaat Niedersächsische Elbtalaue. Lees meer over fietsen in Nedersaksen.

Mooiste plekken in Nedersaksen

Wat zijn de mooie plekjes en bezienswaardigheden die je als natuurliefhebber niet mag missen tijdens je vakantie in Nedersaksen? 

Wandelaars in Büsenbachtal
Wandelaars in Büsenbachtal
Deel op Pinterest

In augustus, als de heide bloeit, mag je het natuurpark Lüneburger Heide met zijn pittoreske dorpjes niet missen! Hier vind je enkele van de mooiste dorpen in Nedersaksen en valt van alles te beleven: een ontspannende koetstocht, genieten van het uitzicht op de Heidehimmel-boomtoppenwandeling of contact maken met de aarde op het blotevoetenpad Egestorf.

1. Nedersaksisch biosfeerreservaat Elbevallei

In het UNESCO-biosfeerreservaat Niedersächsische Elbtalaue ervaar je een uniek uiterwaardenlandschap. De Elbe heeft het landschap hier gevormd en overstroomt de omgeving met grote regelmaat. De bijna natuurlijke rivieroever verandert steeds: zandige duinvelden, droge graslanden en dennenbossen worden afgewisseld met bloeiende uiterwaarden en vochtige moerasbossen.

Rivierlandschap van de Elbe
Uiterwaarden van de Elbe
Deel op Pinterest

De natuurgebieden vormen een habitat voor bedreigde planten- en diersoorten. De karakteristieke dieren van de uiterwaarden, de Elbebever en de otter kunnen op de oevers worden gespot. In de wintermaanden zijn er duizenden rustende ganzen te zien. Een andere vogel kenmerkt het beeld in veel dorpen: de witte ooievaar.

Ooievaar in de uiterwaarden van de Elbe
©TMN / Jürgen Borris
Deel op Pinterest

Een leuke manier om het rivierenlandschap te verkennen is vanaf het water - per stoomboot, raft op zonne-energie of kano. Er lopen ook verschillende fietspaden door het biosfeerreservaat. Onze tip is de Vogelkieker tour. Deze tocht concentreert zich op de plaatselijke biodiversiteit, en tijdens de tocht kan je het reservaat vanuit verschillende perspectieven bekijken.

Het ideale vertrekpunt voor een ontdekkingstocht door de natuur is het Elbtalaue Biosphaerium. Het informatiecentrum gebruikt modellen om het ecosysteem uit te leggen, maar bevers en vissen kunnen ook live worden geobserveerd.

2. Natuurpark Elbhöhen-Wendland

Het natuurpark Elbhöhen-Wendland in het meest oostelijke puntje van Nedersaksen is zo veelzijdig; hier vind je oerbossen, weiden en grasland, heide en beken, de Elbehoogten, het staatsbos Göhrde en het heuvellandschap van de Drawehn.

Luchtfoto van de Elbe bij Drethem met Kniepenberg en uitkijktoren in het biosfeerreservaat Nds. Elbtalaue.
©TMN / Jürgen Borris
Deel op Pinterest

Kenmerkend voor deze dunbevolkte streek zijn de vele goed bewaarde Rundling-dorpen. Ze zijn van Slavische oorsprong en hebben van oudsher slechts één toegang tot het dorpsplein, omringd door de puntgevels van de typische Nedersaksische huizen met palen en balken.

De beste manier om de "Rundlingsdörfer" te ontdekken is tijdens een wandeling over de grote Rundlingsweg. Ook de Elbehoogte, de Göhrde-Drawehnhoogte en de Nemitz-heide nodigen uit om te gaan wandelen.

Nog een tip: langs de "Groene Gordel", een grensoverschrijdend natuurbeschermingsproject in het voormalige Duits-Duitse grensgebied, is het heerlijk fietsen door een prachtig, afwisselend landschap.

3. Natuurpark Lüneburger Heide

Als je verlangt naar spectaculaire landschappen en eindeloze uitgestrektheden, hoef je zeker niet in een vliegtuig te stappen. De Lüneburger Heide in het noordoosten van Nedersaksen biedt een van de meest diverse natuurlandschappen van Duitsland.

Naast het grootste aaneengesloten heidegebied van Europa strekken zich hier kilometers dichte bossen, groene weiden en vlakke zandpaden uit. Een ideale bestemming voor een romantisch weekendje weg of een ontspannen (korte) natuurvakantie.

Torenberg bij de heidebloesem
©TMN / Markus Tiemann
Deel op Pinterest

De indrukwekkende landschappen van de Lüneburger Heide trekken elk jaar fotografen, natuurliefhebbers en wandel- en fietsliefhebbers aan. In de lente, wanneer de bloesems van het katoengras de heide veranderen in een oceaan van kleine witte watten, in de zomer, als de heide in volle purperen bloei staat, in de herfst, als de bomen gele en rode tinten hebben, of in de winter, als de rijp op de heide glinstert en er een romantische stilte over het landschap hangt. De Lüneburger Heide is in elk jaargetijde gewoonweg adembenemend mooi.

Bij
Bij
Deel op Pinterest

Ook op culinair gebied valt er in de regio veel te ontdekken en te proeven: bijvoorbeeld de pittige Heidschnuckenbraten met heerlijke aardappelen. Neem een potje geurige heidehoning mee naar huis als aandenken aan het ontbijt. Tot slot nodigt de historische stad Lüneburg uit tot flaneren en winkelen.

4. Heideregio Uelzen

Veel mensen kennen de Uelzener Heide vanwege het beroemde treinstation van Hundertwasser of de Jod-Sole Therme in Bad Bevensen. Maar het gebied in het oosten van de Lüneburger Heide heeft nog veel meer te bieden. Op ongeveer 100 kilometer afstand van de grote steden Hamburg en Hannover verrast de regio met een grote verscheidenheid aan landschappen.

Glooiende heuvels, heide, uiterwaarden, beukenbossen, weiden en velden domineren het beeld. Er is veel te ontdekken in de kleine steden en dorpen, maar als je wil, kan je ook de hele dag in de natuur doorbrengen zonder huizen of noemenswaardig autoverkeer tegen te komen.

Voor actieve vakantiegangers biedt de Heideregio Uelzen ideale omstandigheden. Fietsers vinden in de door de Allgemeiner Deutscher Fahrrad Club (ADFC) gecertificeerde fietsregio een zeer goed bewegwijzerd, ongeveer 1.000 kilometer lang routenetwerk. 40 thematochten bieden ideale routes voor elk type fietser.

Fietsers in de heideregio Uelzen
© Lüneburger Heide GmbH / Dominik Ketz
Deel op Pinterest

Wielrenners vinden er ook aantrekkelijke routes en een circuit van 10 km met permanent geïnstalleerde tijdmeters (de "Stoppomat"). Bijzonder zijn de meer dan 40 oplaadpunten voor elektrische fietsen, reparatiesets in alle VVV-kantoren en fietsvriendelijke horecagelegenheden.

5. Altes Land

Het Altes Land (dicht) bij Hamburg is beroemd om zijn meer dan 18 miljoen fruitbomen en is daarmee het grootste aaneengesloten fruitteeltgebied in Noord-Europa. In het voorjaar, tussen eind april en half mei, komen bezoekers van heinde en ver voor de roze en witte bloesems, en van de zomer tot laat in de herfst voor de verse vruchten.

Fruitkwekerij van boven
Fruitkwekerij
Deel op Pinterest

Ongeveer 40 boerderijwinkels bieden vers geoogste fruitsoorten zoals appelen, kersen, peren en pruimen aan, maar ook andere regionale Altland-producten. Het gebied, dat rijk is aan tradities, maakt bovendien indruk met de bijzondere architectuur: het gebrandschilderde vakwerk van de gevels die zijn versierd met de mooiste patronen is heel mooi.

Oud vakwerkhuis in Altes Land
Oud vakwerkhuis
Deel op Pinterest

Kunstig versierde puntgevels beschermen en versieren de rieten daken, terwijl de grote poorten toegang geven tot de binnenplaats. Langs de Niedersächsische Molenweg kunnen 12 wind- en watermolens in het Altes Land worden bewonderd. 

De Hanzesteden Stade en Buxtehude lenen zich uitstekend voor uitstapjes in de omgeving. Hun historische havenvoorzieningen en smalle steegjes met vakwerkhuizen zijn indrukwekkend.

Bloesem in Nedersaksen
©TMN / Markus Tiemann
Deel op Pinterest

De Elbefietsroute en de Fruitroute zijn ideaal om het Altes Land in Nedersaksen actief te verkennen. Als de route te lang is voor je, kun je gebruik maken van de Elbefietsbus, die van half april tot 3 oktober rijdt. Deze recreatiebus is zelfs uitgerust met een fietskar.

6. Teutoburgerwoud

Het Teutoburger Wald en het Eggegebergte bij Bielefeld liggen deels in Nedersaksen en deels in Noordrijn-Westfalen. Het is een prachtig gebied voor natuurliefhebbers en wandelaars. Je vindt hier zandsteenformaties als de Externsteine en Dörenther Klipper en je kunt in de voetsporen treden van Hermann, een van de grondleggers van het Germaanse rijk.

Externsteine
Deel op Pinterest

7. Waddenzee bij Cuxhaven

Door de werking van de getijden is ook hier in Nedersaksen een ons bekend kustlandschap ontstaan - de Waddenzee, die strikt beschermd is als UNESCO-Werelderfgoed. In Cuxhaven, aan de monding van de Elbe, is het Duitse Bezoekerscentrum Waddenzee een ideaal vertrekpunt om het waddenlandschap te verkennen.

Zeemeeuw
Meeuw
Deel op Pinterest

Een tentoonstelling is gevestigd in een indrukwekkend houten gebouw direct aan het strand van Sahlenburg. Naast de expositie kan je het wad, de kwelders of de kusthei bekijken tijdens natuurhistorische rondleidingen met ervaren wadgidsen.

Wadlopen Duitsland
Wadlopen
Deel op Pinterest

Onze tip: een wadlooptocht naar het Neuwerk-eiland. Ervaar de fascinerende uitgestrektheid van de Waddenzee tijdens een begeleide wandeling over de zeebodem. Na ongeveer drie uur op het wad vervolg je de tocht met een bezoek aan het eiland, voordat je met het schip terug vaart naar het vasteland. Een geweldige dagtocht of uitstapje tijdens je vakantie in Nedersaksen.

Deze pagina schreven we in samenwerking met het Duitse Verkeersbureau, maar zoals altijd, met de tips en het volledige enthousiasme van Naturescanner. Bekijk meer informatie over Embrace.German.Nature op Germany.travel. Wil je nog meer weten over de regio? Bekijk dan ook de officiële Website van Nedersaksen.

Gratis brochures

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!