Ga naar content

Wandelen in Nedersaksen

Nedersaksen - Een wandelvakantie in het noorden van Nedersaksen is heel veelzijdig. We zetten de mooiste wandelgebieden, langeafstandsroutes en dagtochten in de Duitse deelstaat op een rij!

Mooie wandelgebieden en routes

Waar wandelen in het noorden van Nedersaksen? En wat is een goede uitvalsbasis? De streek is overwegend vlak en dus geschikt voor wandelaars die niet veel hoogtemeters willen overbruggen. We delen onze toproutes.

1. Heidschnuckenweg

Een van de mooiste wandelroutes van Duitsland loopt waar de Heidschnucken grazen. "De Heidschnucken?" hoor ik je denken. Dat is een Duits schapenras.

Langs de 223 kilometer lange Heidschnuckenweg van Hamburg-Fischbek naar Celle rijgen de heidevelden van de Lüneburger Heide zich als een parelsnoer aaneen. Beleef hier de grootste aaneengesloten heidegebieden van Noord-Europa en laat je blik over de eindeloze vlakten dwalen.

Heidschnucken
© Lüneburger Heide GmbH / Dominik Ketz
Deel op Pinterest

Maar de Heidschnuckenweg is niet alleen een droom als de heide bloeit. Vuistregel is dat deze meestal op zijn best is in de periode tussen 8 augustus en 9 september. Ook in het voorjaar en de eerste dagen van de zomer, als de natuur frisgroen is, is elke meter wandelen de moeite waard. De jeneverbessen zijn bijzonder opvallend en hebben hun eigen magie. Overal in de streek herkent men de donkere, zuilvormige planten, die een interessant contrast vormen met de zandpaden en de paarse heidevelden.

De wandeltocht is verdeeld in 13 etappes. De afzonderlijke etappes kunnen ook gemakkelijk in een dagtocht worden afgelegd. Het hoogste punt van de Heidschnuckenweg bevindt zich op 169 meter. Dit betekent dat het pad zelfs voor onervaren wandelaars goed begaanbaar is.

2. Twaalf nieuwe Heideschleifen

Sinds 2022 valt er nog meer te ontdekken - 12 Heideschleifen beloven een pure Lüneburger Heide-ervaring. Deze nieuwe rondwandelingen zijn rechtstreeks verbonden met de Heidschnuckenweg. Zo nodigt de Radenbachtal Heideloop uit om te wandelen en de natuur, cafés en rustige dorpjes van de omgeving te bezoeken.

Deze natuurlijke bezienswaardigheden wachten op je op deze Heideschleife: het Radenbachtal, Schmale Aue, Döhler Heide, Totengrund, Wilsede en tenslotte de Wilseder Berg. Met een beetje geluk ontmoet je op je wandeling de wilde paarden van Dülmen of een kudde Heidschnucken. 

Herder met kudde op de heide
Herder met kudde
Deel op Pinterest

De Heideschleife Radenbachtal geeft de bezoeker een prachtig inzicht in het afwisselende, weidse landschap van de Lüneburger Heide en is beslist een van de mooiste rondwandelingen in de regio. De Heideschleife Radenbachtal is zelfs genomineerd voor Duitslands mooiste wandelroute in 2022.

3. NORDPFADE

Welkom in het laaglandwandelgebied van Nedersaksen! Hier, tussen Hamburg, Bremen en Hannover, lopen in totaal 24 NORDPFADE. Dat zijn 5 tot 32 km lange rondwandelingen door schilderachtige landschappen, typisch Noord-Duitse boerendorpjes en rustige stadjes. 

Nordpfad bewegwijzering
© Touristikverband Landkreis Rotenburg / Björn Wengler
Deel op Pinterest

De golvende heuvels van de Geest, mysterieuze heidevelden, betoverende bossen en natuurlijke rivierlopen staan garant voor afwisseling. De wandelpaden worden gekenmerkt door een landschap zonder veel beklimmingen, ideaal voor mensen die houden van wandelen over vlakke paden.

De NORDPFADE zijn gemarkeerde wandelpaden van de hoogste standaard, omdat ze zijn ontwikkeld volgens de kwaliteitscriteria "Wanderbares Deutschland". Verdwalen is dus niet mogelijk. Vijf van de NORDPFADE zijn ook officieel gecertificeerd door de Duitse Wandelbond.

Het grote natuurgebied "Großes und Weißes Moor" is een schitterende plek. Hier bevindt zich het NORDPFAD Dör't Moor, een van de plaatselijke natuurbelevenis-wandelpaden.

Nordpfad Dört Moor
© Touristikverband Landkreis Rotenburg / der Schlenderer
Deel op Pinterest

Over een afstand van 10,3 kilometer voert deze route langs heide- en boslandschappen en is het ook een geweldige route voor gezinnen met kinderen! De NORDPFAD Dör't Moor heeft de titels Duitslands mooiste dagtocht gewonnen in 2021.

Bekijk meer tips over de NORDPFADE op de officiële site van Nedersaksen.

4. Rundlingsweg Elbe Wendland

Lübeln, Satemin, Jeetzel, niet alleen de namen, maar ook het uitzicht wat je hier van bovenaf hebt, is uniek. De gebouwen staan in een cirkel rond een vierkant. De zogenaamde Rundlingsdörfer of ronde dorpen zijn waarschijnlijk in de 14de eeuw ontstaan en zijn kenmerkend voor het Elbe- en Wendlandgebied.

De boerderijen hebben slechts één in- en uitgang. Elk dorp heeft zijn eigen geschiedenis en zijn centrale dorpsplein. Locals blijven er graag hangen om een praatje te maken. Er zijn nog maar enkele van dit soort gebouwen over en elk gebouw is bijzonder te noemen. Naast woningen en winkels herbergen zij knusse cafés en ateliers die tijdens een wandeling kunnen worden bezocht.

Doe achtergrondkennis op tijdens een bezoek aan het Rundlingsmuseum in Lübeln of maak een ontspannende wandeling in het "wilde oosten van Niedersachsen"! Nog een tip: als je de Elbe en meer natuur wilt zien, kun je hier het beste de Höhbeck-Elbholz-wandelroute kiezen.

De Rundlingsweg richt zich meer op het cultuurlandschap. Prachtige oude vakwerkhuizen - elk uniek en meestal met veel liefde gerestaureerd - maken de Rundlingsdorpen zo charmant. En dan zijn er natuurlijk ook nog de vriendelijke mensen die erin wonen.

Drie vakwerkboerderijen
© TMN - Markus Tiemann
Deel op Pinterest

De oorsprong van de dorpsvorm is nog steeds een mysterie. In het Rundlingsmuseum Wendlandhof Lübeln komt de geschiedenis van de Rundlings en het leven en werken van de mensen zo'n 200 jaar geleden weer tot leven via talrijke interactieve belevingsstations. Vanaf het Rundlingsmuseum voert de wandelroute, die ook met de fiets kan worden afgelegd, langs de kleine dorpskapel via Küsten naar Süthen.

Dit is waar boer Johann Parum Schultze de Wendland Kroniek schreef. Het door hem gebouwde huis werd volledig afgebroken en in het openluchtmuseum Wendlandhof als "Parum-Schulze-Haus" herbouwd. De tocht gaat verder door de dorpen Schwiepke en Seerau in de Drawehn. In het ronde dorp Jabel kan je de geschiedenis van het dorp aflezen aan de balken op de huizen.

De goed bewaarde huizen in Satemin, een van de bekendste Rundlingdorpen, dateren uit 1850 en werden herbouwd na een grote brand in datzelfde jaar. Het dorp is bekend om zijn Pinkstermarkt, die elk jaar met Pinksteren veel bezoekers trekt die geïnteresseerd zijn in kunst en cultuur.

De Rundling Jeetzel is een van de oudste dorpen in het Wendland. Het dorp, met zijn gerenoveerde vakwerkgevels, staat op de monumentenlijst, evenals de kapel. Vanuit Jeetzel bereik je de districtsstad Lüchow, die geldt als een juweel op de Duitse Vakwerkroute. Vakwerkgevels omzomen de Lange Straße en vanaf de Amtsturm (kantoortoren) is er een weids uitzicht over het Wendland. De route voert door weiden en velden terug naar Lübeln - het startpunt.

5. Jakobsweg Lüneburger Heide

De Jakobsroute, de Via Baltica of de Weg van de Monniken. Dit zijn bekende bedevaartswegnamen in de Hamburgse metropoolregio. De oorsprong van de pelgrimsroutes ligt in de traditie van de rondtrekkende monniken. Wist je dat het woord pelgrim afstamt van het Latijn en "op een vreemde plaats zijn" betekent?

Bestemmingen van de wandelingen zijn bijzondere plaatsen in afgelegen landschappen, maar ook bedevaarts- of pelgrimsoorden. Los van spirituele of culturele motieven is pelgrimeren helemaal hip - en niet alleen sinds het boeksucces "Ik ben er even niet" van Duitse auteur, tv-presentator en komiek Hape Kerkeling. 

Totengrund wandelaars
Totengrund
Deel op Pinterest

Bedevaartroutes oefenen weer een sterke aantrekkingskracht uit! De bijzondere vorm van wandelen is ontspannend voor lichaam en geest en biedt een goed evenwicht met ons vaak hectische dagelijkse leven. Door bewust te wandelen op je eigen ritme met momenten van stilte, heeft de wandeling een meditatieve insteek.

De inspirerende wandelpaden in Nedersaksen trekken pelgrims en mensen die rust zoeken en willen ontsnappen aan de hectiek. Kloosters en tal van andere religieuze plaatsen liggen langs veel van deze paden. Kerken bieden tijdens hun openingsuren momenten van stilte en bezinning. De pelgrimspaden zijn dus heel geschikt voor wie op zoek is naar innerlijke rust en spiritualiteit wil combineren met wandelen.

De bekendste pelgrimsroute is waarschijnlijk de Jakobsweg Lüneburger Heide en de toegangswegen erheen. De Jakobsweg, die afhankelijk van de variant 200 tot 280 kilometer lang is, voert onder andere door het natuurpark Lüneburger Heide en biedt mogelijkheden om te genieten van de rust en stilte van de natuur.

Wandelaars Totengrund
Wandelaars in Totengrund
Deel op Pinterest

Onderweg kunnen wandelaars overnachten in kerkparochies of zelfs in de kloosters van Walsrode en Lüne. Maar er zijn ook talloze kleinere, historische veldsteenkerken langs de pelgrimsroute die uitnodigen tot bezinning. Geloof doet er niet toe, iedereen wordt met open armen ontvangen.

Wil je liever niet alleen op pelgrimstocht gaan, dan kan je je aansluiten bij vrijwillige pelgrimsgidsen. Zij weten  bijvoorbeeld de achtergrond van verschillende plaatsen langs het pad. De Jakobsroute is overal bewegwijzerd met een gele schelp op een blauwe achtergrond. De neus van de schelp geeft de richting aan.

Gratis brochures

Wandelvakantie Nedersaksen

Ben je geïnspireerd door het veelzijdige karakter van Nedersaksen en heb je zin om zelf de wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan in de natuur? Hier kan je even helemaal digitaal detoxen en nieuwe energie op doen.

Deel op Pinterest

Bekijk meer informatie over Embrace.German.Nature op Germany Travel. Wil je nog meer weten over de regio? Bekijk dan ook de officiële Website van Nedersaksen. Verder geven we voor de actieve reiziger nog tips om te fietsen in Nedersaksen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!