Ga naar content

Sneeuwschoenwandelen

Sneeuwwandelen is een rustgevende manier van wintersport. Met dragers onder je voeten, twee stokken en de juiste winterkleding trek je op stap door het ongerepte witte winterlandschap. Tijdens de wandeling heb je alle tijd om te genieten van de natuur, de sneeuw en de stilte. 

Winterwandelen in de bergen

Tijdens een vakantie wandelen in de sneeuw met een groep gelijkgezinden, dat is een heerlijke ervaring. Steeds meer reisorganisaties bieden groepsreizen aan, waarbij je vanaf een vaste accommodatie dagelijks gaat sneeuwwandelen. Ook zijn er speciale huttentochten in de sneeuw, waarbij je dus van hut naar hut wandelt en daar 's nachts hoog in de bergen overnacht.

Tips voor groepsreizen

1. Bijzondere beleving van het winterwonderland

Een sneeuwschoenwandeling zal dan misschien niet de thrills en sensatie geven van skiën op de piste, maar je ervaart de natuur op een bijna magische manier. Je komt op plekken waar je normaal niet zou komen, ver weg van de skiliften en de drukke bedrijvigheid die hoort bij wintersport. 

Beleef het winterse landschap van dichtbij. Wandel over dikke pakken verse sneeuw, waar nog geen menselijk spoor te vinden is. Soms voert de route over metersdik poeder! Je wordt omgeven door besneeuwde struiken en bomen. Afhankelijk van de bestemming zie je onderweg misschien zelfs wilde dieren, zoals gemzen, moeflons of herten.

2. Volledige stilte

De complete verlatenheid is het meest magische van een sneeuwwandeling. De enige geluiden zijn het knerpen van de sneeuw onder je voeten en je eigen ademhaling. Je bent even echt weg van alles. Ideale activiteit dus ook voor een rustdag op je wintersportvakantie.

sneeuwschoentocht
Sneeuwschoenen
Deel op Pinterest

3. Inspanning

Al lijkt het sneeuwschoenwandelen misschien een beetje suf of makkelijk, je kunt er goed moe van worden. Hoe dikker het pak sneeuw is, hoe zwaarder het wandelen. Wanneer je dus wat minder goed vooruit komt, kan je best achter iemand wandelen en het spoor van diegene volgen.

Tijdens een tocht met sneeuwschoenen kun je het ook behoorlijk warm krijgen. Zorg daarom voor kleding in laagjes, zodat je een of meerdere lagen uit kunt trekken wanneer je gaat zweten. 

Sneeuwwandelen in Finland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Uitrusting sneeuwschoenwandelen

Ook al doe je dragers onder je voeten, je schoenen kunnen helemaal nat worden van de sneeuw. Doe dus waterdichte, stevige schoenen of snowboots aan. De sneeuwschoenen, vaak tennisrackets genoemd, maken het wandelen in de sneeuw makkelijker. Het zijn eigenlijk twee platte dragers die je met riemen onder de schoenen vastmaakt. In het begin is het even wennen om met deze rackets te lopen, maar na een tiental minuten went het al.

Ook dit product wordt steeds verder ontwikkeld en in de afgelopen jaren hebben we een forse verbetering gezien. De plastic rackets hebben vaak plaatsgemaakt voor gesofisticeerde sneeuwschoenen. Zo zagen sneeuwschoenen er vroeger uit:

Oude sneeuwschoenen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wel is het handig om ook wandelstokken mee te nemen. Deze helpen je het evenwicht te bewaren. Voor het maken van foto's plant je ze even in de sneeuw neer. Een rugzak is handig om extra laagjes kleding, drinken en snacks in te stoppen. De sneeuw kan flink reflecteren in de zon en daarom kan een zonnebril ook handig zijn.

Wat heb je nodig voor een sneeuwschoenwandeling?
- Waterdichte wandelschoenen;
- Wandelstokken;
- Warme wandelsokken of skisokken;
- Muts of oorverwarmers;
- Thermokleding;
- Laagjes kleding;
- Winddichte handschoenen;
- Zonnebril;
- Skibroek;
- Zonnebrand

5. Voldaan gevoel

Een sneeuwschoentocht geeft een prettig gevoel. Een lange wandeling in de sneeuw, de rust om je heen en het knerpende geluid van de sneeuw zorgen dat je weer fit en opgeladen thuis komt. Een heerlijke ervaring!

Waar wandelen met snow shoes?

Op verschillende plekken in Europa kan je sneeuwschoenwandelen. Onze wintersport specialist Sander ging hiervoor naar Trysil in Noorwegen, waar je vanaf het Radisson Trysil Resort kan deelnemen aan een Magic Nigh Snowshoe walk (90 minuten). Ook de Alpen in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland, de bergen in Zweden, de Spaanse Pyreneeën en de bergen in Bulgarije zijn leuke sneeuwwandelbestemmingen.

Sneeuwschoenwandelen Noorwegen
© Sander Nijenhuis
Deel op Pinterest

Wandelen met sneeuwschoenen in de zomer

Dacht je dat je voor sneeuwschoenwandelen sneeuw nodig hebt, dan ben je nog niet in Store Mosse Nationaal Park in Zweden geweest! Hier kan je een tocht maken over het veenmos. Dankzij de sneeuwschoenen zak je niet weg in de dikke, sponzige moslagen. Doe een wedstrijdje om het snelst lopen? De excursie kan geboekt worden bij het bezoekerscentrum Naturum. 

Sneeuwschoenwandeling in de zomer
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Goed voorbereid de bergen in

Ga je op eigen houtje off piste, ga dan goed voorbereid op pad. Op de site van NKBV lees je alles over het plannen en voorbereiden van je tocht.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!