Ga naar content

Store Mosse Nationaal Park

Zweden - Ooit een bedrijvig veengebied, nu een schitterend nationaal park. De natuur in Store Mosse herstelt langzaam maar zeker van een jarenlange turfindustrie. 77 km² aan veengebied, poelen, bossen en duinen vormen nu een prachtig nationaal park. Dit beschermd natuurgebied is de thuishaven van vogels en elanden.

Een park met een verhaal...

Toen het ijs van de ijstijd 14.000 jaar geleden begon te smelten, ontstond er een reusachtig meer in het westelijke deel van Småland. Jagers kwamen deze kant op en vestigden zich in de omgeving om te vissen en te jagen op rendieren. In de loop der jaren maakte het water plaats voor veenmos, met her en der nog een glinsterend watertje.

Wandelpad in Store Mosse
Wandelpad in Store Mosse
Deel op Pinterest

Er ontstond veel bedrijvigheid. Een spoorlijn werd gebouwd en jarenlang werd de metersdikke veenlaag gestoken en als turf verhandeld. Een eeuw geleden liepen nog vooral werklieden over het veen en was het druk in de fabriek. Maar inmiddels zijn de enige mensen die je nog ziet in Store Mosse natuurliefhebbers, met outdoor kleding en verrekijkers.

Bezienswaardigheden Store Mosse

Wat te zien in Store Mosse Nationaal Park in Zweden? Ik bezocht het park en geef je graag een aantal tips!

1. Naturum bezoekerscentrum

Er zijn veel parkeerplaatsen, zowel voor gewone auto's als voor campers en bussen. Het bezoekerscentrum van Store Mosse bevindt zich op enkele honderden meters afstand van de parking.

Naturum is een architecturaal pareltje. Het gebouw is opgezet in de vorm van een verrekijker en het interieur is geheel afgewerkt met hout. Er heerst een knusse, warme sfeer.

Naturum
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Carina is manager van het park. Ze leidt ons rond en geeft een woordje uitleg bij de tentoonstelling over de geschiedenis van het park, over de fauna en flora. Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe expo, die op meer ludieke wijze nog meer betrokkenheid van alle leeftijden aanwakkert. Terwijl ouders een boek lezen kunnen kinderen spelen in de nagebouwde schuilhut of geweien voelen en mossoorten bekijken onder de microscoop in de speurderskamer.

Bezoek aan Naturum
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bijzonder is ook de opgezette beer, die in heel Zweden bekend is. Deze beer was afgedwaald naar zee om vervolgens bij Store Mosse aan te komen, waar hij helaas omgebracht moest worden. Zweedse toeristen poseren graag met de bekende beer.

2. Lake Kävsjön

Het middelpunt van het hele park is het Kävsjön meer, te zien door de grote ramen van Naturum. Het is een van de belangrijkste broedgebieden in Zweden voor kraanvogels. Speur de omgeving af met de verrekijker in het natuurcentrum en wie weet zie jij er wel een. In de zomer maak je ook kans op de bruine kiekendief.

3. Vogels en uitkijkpunten

Er komen ongeveer 100 vogelsoorten voor in Store Mosse. De wulp is het symbool van het nationaal park, maar ook kraanvogels zijn hier vanaf maart tot eind zomer in grote getale te zien. Spot jij de bruine kiekendief? 

Kraanvogel in Zweden
Deel op Pinterest

Dicht bij Naturum en de parkeerplaats is een grote uitkijktoren die over het moeras kijkt. Een lift brengt je naar de eerste verdieping, waarvandaan je een nog beter zicht hebt op de omgeving.

Er zijn nog meer observatiehutten waar vogelaars uren kunnen doorbrengen. En de Eagle Lookout is gelegen langs de weg tussen Kittlakull en Östra Rockne. In de wintermaanden worden roofvogels bijgevoerd. Vanaf de arendenpost kan je de steenarend en de zeearend zien.

4. Vegetatie

Maar waar het in Store Mosse vooral om draait, zijn de 45 mossoorten die hier groeien. De kleuren variëren van groen en geel tot rood en bruin. Carina vertelt ons dat er geen wormen in het mos zitten en dat het daarom niet verteert. De moslaag groeit ieder jaar met enkele millimeters en op sommige plekken is ze tot wel 8 meter dik! De gids steekt haar arm in het mos en haalt van alles uit de bodem wat dus misschien al 500 jaar oud is. 

Mossen en vleesetende planten
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het mos houdt veel vocht vast en kan dus goed gebruikt worden om jezelf te wassen. Of als vochtig doekje wanneer je bepaalde behoeften moet doen in de natuur! Altijd handig om te weten toch?

Wellicht zie je ook vleesetende plantjes, zoals zonnedauw, tussen het mos. Behoefte aan vitamine C? Eindeloos veel cranberries kunnen hier in september geplukt worden.

Wandelen in Store Mosse

Negen uitgezette wandelroutes met een totale lengte van 40 km voeren door het gebied. Korte paden van 1,6 km tot langere tochten van 14 km brengen je naar de verschillende delen van het Zweedse nationaal park. Neem onderweg de tijd voor een Fika (koffie met wat lekkers) op een van de daarvoor voorziene bankjes. 

Wandelen in Store Mosse
Wandelen in Store Mosse
Deel op Pinterest

- Trollenpad

Voor kinderen is er vlak bij Naturum een 500 meter lang Trollenpad, waar in 17 delen een verhaal wordt verteld over trollen en sprookjes, de natuur en de dieren in Store Mosse. Of Tryfflan de trol en de feeën echt bestaan, dat weet ik niet. Maar de weetjes over de dieren in het park, die kloppen wel!

- Begeleide tours

In 45 minuten alles te weten komen over de natuur in Store Mosse? Of ben je benieuwd naar de geschiedenis van het park? Neem dan een tour op maat. De rondleidingen worden aangepast aan de wensen van de bezoeker. 

- Sneeuwschoenwandelen in de zomer

Een van de leukste excursies in het park is een wandeling met sneeuwschoenen over het veen. Met gewone schoenen is het best lastig wandelen op de sponzige ondergrond, maar met de plateaus rond je schoenen loop je er makkelijk over heen. Een leuke ervaring.

Wandelen met sneeuwschoenen in de zomer
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Accommodaties in Store Mosse

Op de plattegrond van het park zie je verschillende plekken waar kamperen is toegestaan. Je mag tot 3 nachten kamperen op de daarvoor bestemde plekken.

Omdat het een nationaal park betreft, zijn er geen luxe vakantiehuizen in het park zelf. Maar er is wel degelijk een mogelijkheid om in een vakantiehuis midden in het natuurgebied te overnachten. Södra Svänö en Lövö zijn twee accommodaties, waar je op primitieve wijze verblijft. Er is geen elektriciteit, TV of douche. Koken doe je met water uit de put en op een houtkachel. Via de website van Store Mosse Nationaal Park kan je beide hostels reserveren. Wil je toch meer luxe, bekijk dan onze tips voor overnachtingen in de buurt.

Hotels en vakantieparken in de omgeving

Tip voor gezinnen met kinderen: combineer een bezoek aan Store Mosse met het Western park High Chaparral. Dit is een themapark volledig in het kader van Westernfilms. Leer de linedance, geniet van een bloedstollende cowboyshow of ga op zoek naar goud!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!