Ga naar content

Vakantie in Smaland

Natuur Zweden - Zweden, iedere natuurliefhebber wil er wel eens naartoe. Een land waar ruimte, frisse lucht, schoon water en ongerepte natuur en wildernis in overvloed is. Zweden is een groot en uitgestrekt land, met slecht 20 mensen per vierkante meter, vergelijk dat eens met Nederland met zijn 488 per m²!

Smaland in Zweden

Maar Småland? Wat is Småland? Småland is een provincie in Zuid-Oost Zweden, de grootste provincie van het zuiden zelfs. De natuur in Smaland is bijzonder mooi. Het is best te omschrijven als een glooiend heuvellandschap bezaaid met bossen en meren. Maar liefst 50% van de oppervlakte van Smaland bestaat uit bossen en het gebied heeft het grootste aantal meren van Zweden, totaal zo´n 5000 stuks!

Actieve vakantie in Smaland

Smaland is eigenlijk een prachtige speelplaats voor wie van natuur en het buitenleven houdt. Het aanbod is onbeperkt. De mogelijkheden voor vissen, kanotochten, golven, maar ook fiets- en wandeltochten zijn hier eindeloos. Sommige van de meren in Smaland zijn uitermate geschikt om te vissen, andere juist om kanotochten te maken. Zwemmen kan zonder enig probleem in alle wateren, zo zuiver is het. Het Zweeds allemansrecht geef je de vrijheid om te zwerven door de countrysite. Maar met deze vrijheid heb je wel de verantwoordelijkheid om te zorgen voor de natuur en zijn wildlife. Dus geen afval achterlaten, bijvoorbeeld. Zie je heerlijke bessen, dan mag je die gewoon plukken en opeten, geen probleem. En reken maar dat ze smaken, zo vers geplukt.

Kampeerrondreis in Smaland

Ook Geardropper heeft een leuk concept met veel vrijheid! Boek zelf een fly and drive naar Smaland. Bij aankomst haal je de huurauto op en rijd je naar een eerste camping, het zogeheten "Basecamp". Hier staat de volledige kampeeruitrusting voor je klaar. Na de eerste nacht trek je zelf verder. Ook de laatste nacht verblijf je in hetzelfde basecamp. Je hoeft de spullen niet op te ruimen, dat doen ze voor je op de camping.

1. Åsnen National Park

Sinds begin 2018 is er een nieuw officieel nationaal park in het westen van Smaland, het Åsnen National Park (het 30ste nationale park in Zweden). Åsnen bestaat voor 3/4 uit water. Het biedt een groot meer, ruim 1000 eilandje en 700 km kust. In de natuur kan je wandelen, fietsen, kajakken, vissen en - door de ruime aanwezigheid van water - vogels observeren. Er komen tal van wilde dieren voor, waaronder elanden, herten en lynxen. De entree bevindt zich bij Sunnabron. Hiervandaan kan je verscheidene mooie wandelroutes volgen. Om sommige eilanden te bereiken, zal je moeten varen of kajakken. Het park is makkelijk bereikbaar vanaf Malmö. Wij vonden dit leuke hotel op Booking.com.

2. Design in Smaland

Småland staat net als de rest van Zweden ook bekend om zijn design. Design op het gebied van mode en meubels, maar deze provincie heeft ook glasdesign. Het glas van Kosta Boda en andere bekende fabrieken is wereldberoemd. Het glasblazen wordt bij de meeste fabrieken nog echt op de ambachtelijke wijze gedaan. Zeker de moeite waard om daar eens een kijkje te nemen.

3. Schrijvers Smaland

Småland staat om nog iets bekend. De beroemde schrijvers Astrid Lindgren en Vilberg Moberg komen ook uit deze streek. Tussen 1846 en 1930 emigreerden vele Zweden naar Amerika, door de grote armoede in Zweden, maar vooral in Smaland. Hier was geen voedsel te verbouwen in de schrale grond. Het grootste deel van Smaland was (en is) namelijk onvruchtbare grond en op vele plaatsen is de bodem bezaaid met stenen. Zo emigreerde er ook een deel van familie Moberg. Maar Vilhelm bleef achter, samen met zijn ouders. Hij begon boeken te schrijven over zijn leven in Smaland. Vooral zijn tetralogie, een emigratiereeks, is wereldberoemd geworden en bestsellers geworden. En nu kan je reizen in de voetsporen van Vilhelm Moberg. Letterlijk, want alles kan te voet bezocht worden. Maar uiteraard ook per fiets of auto.
Vilhelm had een vrij leven, en hij liep het liefs blootsvoets! Probeer dit zelf ook maar eens op bepaalde delen van je tocht, is echt een aparte ervaring. Er is bijvoorbeeld een 112 km lange wandeltocht in de sporen van deze beroemde schrijver te lopen. Op zijn Zweeds het "Utvandrarleden" ofwel het emigratiepad. Je komt dan langs zijn geboortedorp. Maar ook langs andere historische hoogtepunten uit zijn boeken. Verder loop je door de immense ongerepte Smålandse bossen, langs vele meertjes en de typische rode huisjes met de stenen muurtjes. Natuur op zijn best...

Bed and Breakfast Smaland

Waarom wil ik dit vertellen? Wel, ik was een echte stadsnuf, geboren en getogen in een grote Nederlandse stad. Een gelukkig leven, maar toch altijd op zoek naar... iets. Iets met meer groen, meer rust. Elke vrije dag waren wij wel in een park of bos te vinden. Met zovelen. Ik ben, samen met mijn man en twee honden, in 2009 geëmigreerd naar Zweden, Småland. Daar toen een groot huis gekocht, en een Bed and Breakfast gestart. Een eigen bedrijf en een vrijstaand huis tegen de bosrand aan, dat was mijn droom, het iets waar ik naar op zoek was. En die droom is nu uitgekomen in Småland! Red: de B&B is inmiddels gesloten.

Geschreven door
Anja de Bot
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!