Ga naar content

Dalarna in Zweden

De provincie Dalarnas län, waar het gebied Dalarna grosso modo mee samenvalt, ligt in centraal Zweden, op een paar uurtjes van Stockholm en wordt ook wel het hart en ziel van Zweden genoemd, of Zweden in het klein. Hier tref je alles waar het land bekend om is: rode huisjes aan een meer met op de achtergrond bossen, elanden, het Dalapaardje en de Falunmijn waar de beroemde rode verf vandaan komt, dansende Zweden rond de meipaal tijdens Midzomer.

Elk seizoen in Dalarna heeft zijn charme en de natuur is elke keer weer anders. Het landschap en de historie inspireert ook tot anders-dan-anders belevenissen die je dichter bij de natuur brengen. Kom inspiratie op doen, geniet en doe energie op.

Natuur in Dalarna

Het landschap in Dalarna is veelzijdig. Hou je van afwisseling, dan is er op betrekkelijk korte afstand veel te zien. In het zuiden en midden is het landschap liefelijk en heuvelachtig en daarom geschikt om wandelend of fietsend op avontuur te gaan.

1. Siljan meer

In het midden ligt het Siljan meer.

Deel op Pinterest

Het is moeilijk voor te stellen dat 377 miljoen jaar geleden juist hier de grootste meteoreninslag van Europa plaatsvond, en wel met de kracht van 500 miljoen atoombommen dat al het leven vernietigde en een 75km lange ring creëerde. Tegenwoordig is het meer een toonbeeld van rust met mooie folklore dorpjes en talloze activiteiten.

Meren, platteland en uitgestrekte bossen bieden rust en ruimte voor vissen, grote kans wilde dieren als de eland te zien of gewoon te detoxen van de wereld om je heen. Of loop een stuk van het Siljansleden en bezoek traditionele zomerboerderijen.

2. Njupeskär en Fulufjället

Hoe meer je naar het noorden reist, hoe wilder. Daar waar de bergen beginnen, vind je Njupeskar, Zwedens grootste waterval in het natuurpark Fulufjället en de eerste bergen in Grövelsjön. Meer een maanlandschap met in de herfst prachtige kleuren, en de Sami (oorspronkelijke bevolkingsgroep) die in de bergen hun kuddes rendieren hoeden. 

Deel op Pinterest

3. Old Tjikko

In Fulufjället staat de oudste boom ter wereld. Niet de boom die je ziet is zo onwijs oud, maar wel de wortels. Onderzoekers kwamen tot de bevinding dat de wortels van de spar maar liefst 9.500 jaar oud zijn. Deze wortels klonen zichzelf en zo groeit er steeds weer een nieuwe boom. De boom staat op de helling van de Fulufjallet berg en kreeg de naam Old Tjikko, vernoemd naar een hondje van de ontdekker.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Dalarna

Wat is er te doen en te zien in Dalarna en het midden van Zweden? Mireille van Ruiven van Näsets Marcusgård vertelt ons meer over bijzondere bezienswaardigheden en leuke activiteiten om te doen in deze prachtige Zweedse regio.

1. Typisch Zweeds

Ook als je natuur met andere activiteiten wilt afwisselen kun je je ei kwijt. Zo kun je bijvoorbeeld de cultuurpas van Visit Dalarna aanschaffen waarmee je korting krijgt op 9 leuke musea in Dalarna, zoals die van de Zweedse schilder Anders Zorn in Mora en Carl Larsson in Sundborn. Vooral de laatste schilderde de beelden van Zweden die zijn blijven hangen. Of ga eens kijken waar de typisch rode verf van de huisjes in Zweden vandaan komt in de Falun mijn.

Echte bakfans kunnen terecht voor een workshop Zweedse kaneelbroodjes bakken in een echte bakkerij. En wat dacht je van zelf een Dalapaardje snijden en beschilderen? Ook tijdens Zweedse hoogtijdagen kun je je hart ophalen als je houdt van folklore. Een bijzondere tijd in Dalarna is begin december, wanneer het kerstseizoen begint met kerstmarktjes en de Luciaviering, het feest van de lichtjes. Het Midzomerfeest wordt nergens anders zo groots gevierd als hier.

2. Inspiratie door natuur

Wil je de drukte juist ontvluchten? Rust en ruimte genoeg om tot jezelf te komen. Voor het extra beetje zijn er anders-dan-anders avonturen te beleven. Bijzonder overnachten in Dalarna? Een nachtje in een verrassende boomhut in het bos bijvoorbeeld. Jezelf uitdagen in het hoog-en-laag park in Rättvik zou daarbij passen. Of laat je tong strelen in een van bijzondere restaurants, ga een dag mee op avontuur naar een verlaten dorp in de wildernis in Ejheden of ga mee op trektocht met een gids en leer meer over de Sami en hun rendieren. Dat kan in alle jaargetijden. Iets anders-dan-anders doen, heel verfrissend.

3. Het hele jaar rond

Dalarna is bijzonder in alle seizoenen. Want wat mooi is het als de herfstkleuren zich in de meren weerspiegelen en je kantarellen kunt plukken. En de winter wanneer de sneeuw knispert onder je sneeuwschoenen bij soms wel -30 in januari, bijzonder als je over het meer loopt in februari. Ook dan is er in dit gebied van alles te beleven, maar het is anders in vergelijking met de Alpenlanden. Maak je klaar voor een echte ouderwetse winter. Skigebieden zijn er in Dalarna genoeg. En die zijn rustig, geen wachtrijen voor de lift en wel anders. Zo staan er in plaats van restaurants meestal bbqs die je vrij mag gebruiken. Hier grillen de Zweden worstjes tijdens het skiën. Neem een thermos chocomelk mee en probeer het uit. In Idre, Malung en Sälen zijn de grotere skigebieden.

De trollen skihelling in Sälen is een aanrader voor kinderen. Een wat kleiner, maar gezellig skigebied is Orsa Grönklitt. In al die skigebieden kun je ook hondensleetochten of een sneeuwscootersafari regelen. Of ga schaatsen op het Runnmeer in Falun, het Siljan of Orsameer, het geeft je een machtig gevoel. Of sneeuwschoenwandelen in Dalarna? Sporen zoeken in de bossen, waar je in die diepe sneeuw anders niet kunt komen. Wil je toch wat drukte om je heen, dan kun je eind februari kijken bij de Vasaloppet, Zwedens grootste langlaufevenement in Mora. Waarom geen heerlijke mix-en-match wintervakantie? Sneeuwpoppen bouwen of sneeuwballen gooien blijft leuk, al ben je nog zo oud. ‘s Avonds is er tijd voor elkaar voor een knapperend haardvuur. 

Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Mireille van Ruiven
Geschreven door
Mireille van Ruiven
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!