Ga naar content

Vlotvaren in Zweden

Dit is een ontzettend leuke tip voor een actieve en avontuurlijke natuurvakantie in Noord-Europa! Vlotvaren, of op zijn Engels, timber rafting. Waar kan je met een vlot varen? De leukste bestemming hiervoor is Zweden. Met je gezin bouw je een eigen vlot en vaar je de rivier af. Een vlottentocht vol avontuur, rust en natuur is puur genieten!

Vlotvaren op de Klarälven

Waar kan je vlot varen in Zweden? De bekendste rivier om dit te doen is de Klarälven. Dit is de langste rivier van Zweden, in het westen van het land met de grens van Noorwegen. De Klarälven stond bekend als transportroute van afgekapte bomen en is een walhalla voor sportvissers. Daarnaast is deze regio het leefgebied van bevers, dus misschien kan je ze onderweg spotten!

1. Zelf een vlot bouwen

Het begint al meteen als een avontuur. De bedrijven die deze excursie aanbieden, geven je een handleiding en uitrusting waar je zelf mee aan de slag kan. Je bouwt dus helemaal zelf een vlot: de dikke boomstammen rol je de rivier in en bind je aan elkaar met touw. Werk het geheel af met nog meer boomstammen tot het vlot helemaal klaar is voor de tocht. Wie minder handig is kan ook een kant-en-klaar vlot krijgen.

2. Varen met het houtvlot

En dan kan het avontuur beginnen. Vaar over de rivier door de Zweedse natuur. Peddel door stroomversnellingen en ontwijk overhangende takken en zandbanken. Maak een stop bij pittoreske Zweedse dorpjes of gooi de hengel uit om te vissen. Gemiddeld vaar je zo'n acht uur per dag.

3. Overnachten in de Zweedse natuur

Vlotvaren kan je voor enkele uren, maar ook voor meerdere dagen tot een week. Onderweg ga je wild kamperen: overnacht midden in de natuur, met boven de rivier een prachtige sterrenhemel en de geluiden van het bos om je heen. Zoek een leuk plekje om aan te meren met het vlot op een van de strandjes. In de avonduren kan je nog kajakken en een kampvuur bouwen. Je kan een tent opzetten op het vlot of op de oevers van de rivier.

Overige plaatsen voor vlotvaren

De Klarälven is de bekendste rivier voor vlotvaren. Maar ook op andere plakken in Zweden kan je met een vlot de rivier op. De meeste aanbieders bevinden zich in Värmland in het midden van Zweden. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!