Ga naar content

Värmland

Zweden natuur - Varmland is een van de mooiste natuurgebieden van Zweden. Het bevindt zich redelijk centraal in Zweden, bij de grens met Noorwegen in Svealand. De mooie natuur maakt het tot een ideale bestemming voor een avontuurlijke vakantie in Zweden met kinderen of een leuke plek om als koppel heerlijk uit te rusten.

Natuur in Värmland

Hoe is de natuur in Varmland? Het landschap van Varmland is zeer divers: meren, rivieren, heide en moerassen wisselen af met bossen en groene heuvels. Meer dan 2/3 van Varmland bestaat uit bossen. Er liggen wel meer dan 10.000 meren in het gebied en deze kenmerken uiteraard het landschap. In de vele bossen leven beren, lynxen, wolven en elanden.

Voor natuurliefhebbers is vooral het Glaskogen gebied, bij Arjang, Arvika en Eda in het westen van Varmland, interessant. In het zuiden is het Vänermeer de moeite. Het noordelijke deel van Värmland (Torsby) biedt ruige natuur en goede skipistes. Het oosten is minder interessant voor een vakantie in Varmland, omdat er veel aan ijzerwinning wordt gedaan.

1. Fietsen en wandelen in Varmland

Een actieve vakantie in Varmland is zeker niet vreemd. Verspreid over Varmland vind je vele wandelroutes en fietspaden. Langs de rivier Klaralven bijvoorbeeld voerde voorheen een 90 kilometer lange spoorlijn. Vandaag de dag is deze spoorlijn veranderd in een fietspad en je kan er ongestoord fietsen in volle natuur. Ook in de winter kan je in Varmland terecht voor een actieve vakantie: er zijn tal van mooie skipistes. 

Fietsroute in Varmland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Meren in Varmland

De zuidelijke grens van Varmland wordt gevormd door het Vänermeer, het grootste meer van Zweden en een van de mooiste plekken in Varmland. De rivier de Klarälven en andere riviertjes in de regio monden uit in dit prachtige meer. Aan de oevers vind je veel afgeplatte rotsplateaus, wat fraaie foto's oplevert. Ten noorden van Vänern liggen verscheidene kleinere meertjes verspreid, waar je ook heerlijk kan zwemmen, vissen en kanoën.

3. Glaskogen

Het natuurgebied Glaskogen ligt in het westelijke deel van Varmland. 28.000 hectare aan bossen nodigen uit om de natuur in te trekken: voor wandelaars zijn er maar liefst 300 kilometer aan uitgezette wandelpaden, langs meren en beekjes. Ook mountainbiken is populair. Liever het natuurreservaat vanaf het water verkennen? Huur dan een kano. Verspreid over het hele park vind je houten cabines en hutjes, waarbij je vrij kan kamperen.

4. Varmland vakantie met kinderen

Met al deze mooie natuur is Värmland dan ook de perfecte bestemming voor wie op zoek is naar een actieve vakantie met kinderen, de mogelijkheden zijn onbegrensd. Je kunt er kanoën, paardrijden, wandelen, fietsen, duiken in een meer... Je kan zelfs vlot varen in Zweden. Overnachten in Lappitenten of op een echte Zweedse boerderij. De ANWB biedt diverse mogelijkheden tot een actieve vakantie in Zweden met de kids.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!