Ga naar content

Blekinge

Zweden - In het zuiden van het land ligt een nog grotendeels onontdekte provincie, Blekinge Iän. Lokaal wordt het de Tuin van Zweden of kortweg Blekinge genoemd. Naturescanner mocht op uitnodiging van het toeristenbureau de regio verkennen; we genoten er van rust en ruimte op de vele eilanden, lieten onze longen vollopen met gezonde lucht in de bossen en verbleven in zeldzaam mooie accommodaties. 

Edelhert in Eriksberg
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Blekinge is een van de kleinste provincies in Zweden. Op de landkaart is het slechts een minuscuul gebied, grenzend aan Skane en aan de Oostzee. De uitgestrekte landschappen en bossen laten ons nietig voelen en weer eens beseffen hoe groot Zweden wel niet is.

Natuur in Blekinge

Wie van Malmö of Helsingborg naar Stockholm rijdt, neemt meestal de E4 dwars door het midden van het land. Blekinge ligt daaronder en is een streek die altijd een beetje in een vergeethoek heeft gezeten. 

Bovendien is het gebied door de vele rotsen niet geschikt voor landbouw en werd het lange tijd als niet interessant gezien. Daardoor zijn natuur en cultuur hier onaangetast gebleven en vind je er een stukje puur Zweden. Recent nog won de regio de duurzaamheidsprijs met haar ARK56 app, want natuur en verantwoord toerisme staan hier op de prioriteitenlijst!

Eilanden Blekinge
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Hoewel er voor Zweedse begrippen nog best veel mensen wonen - ca. 50 inwoners per km² - is het een uitstekende bestemming voor een natuurvakantie. Het landschap biedt de aangename afwisseling van een met eilanden bezaaide kust en een bosrijk binnenland met vele meren. Hierdoor kan je in een vakantie van één week tijd veel verschillende buitenactiviteiten in de natuur combineren. 

Mooiste plekken Blekinge

Wat zijn de mooiste plaatsen om te bezoeken tijdens een vakantie in Blekinge en wat mag je niet missen in de natuur? We delen graag onze tips voor een natuurreis.

1. Eilanden en kust in Blekinge

Niet te missen is de Blekinge archipel. De scherenkust met haar vele rotseilanden en door rietkragen omzoomde strandjes is prachtig. De eilanden omvatten wel 50 natuurreservaten, waar je heerlijk kunt wandelen of genieten op een bankje van het uitzicht op de Oostzee. 

Eiland Blekinge
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Met een aangenaam klimaat is dit een heerlijke plek voor een zomervakantie. Op warme dagen kan je lekker zwemmen in de zee of relaxen op een zandstrand. Verschillende eilanden zijn een bezoek waard. Populaire bestemmingen zijn Aspö, Hanö, Tjärö en Utklippan. 

Wij verbleven enkele dagen op het eiland Tjärö, dus lees zeker onze ervaringen!

2. Eriksberg

Aan de andere kant van de baai, tegenover Järnavik en Tjärö, ligt een wildreservaat en luxe hotel met spa. Eriksberg Hotel & Nature Reserve biedt accommodaties in het hogere segment. De keuken van dit hotel geniet grote bekendheid, dus een gastronomisch diner mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je verblijf. 

Verder kan je er een echt safarigevoel ervaren. Binnen het terrein leven edelherten, damherten, everzwijnen en wisenten. Ook het Paterdavidshert, dat aanvankelijk alleen voorkwam in China, heeft hier een thuis gevonden. Je hoeft niet bij Eriksberg te overnachten om het natuurreservaat te bezoeken.

Eriksberg edelhert
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Lees meer over de accommodaties en het natuurreservaat Eriksberg.

Hasslö en Almö

Tussen Ronneby en Karlskrona liggen de eilanden Hasslö en Almö, door een weg verbonden met het vasteland van Blekinge. Langs de weg liggen diverse natuurreservaten waar het prachtig vertoeven is. Neem bijvoorbeeld eens de tijd om een stukje te wandelen tussen de opvallende gele grassen en platte ronde rotsen in Almö Natuurreservaat. Ik vond dit een van de mooiste plekjes in Blekinge!

Eiland Almö
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Schapen en runderen grazen tussen de kleurrijke grassen, zwanen dobberen in alle rust rond en aalscholvers laten zich drogen op de rotsen in het water. Niets dan vredige taferelen hier in Zuid-Blekinge. Maar niet alleen boven water is er een grote rijkdom, tussen de algen en planten in zee leven vele organismen. 

Hanö

Meer naar het westen ligt het eiland Hanö, bereikbaar vanaf Nogersund. Hoewel het ooit een visserseiland was, zijn het nu vooral zeilers en mensen met yachts die hier aanmeren. 

Visser
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Olofström

In het binnenland, nabij de grens met de provincie Skane, ligt een prachtig merengebied. Een merkwaardige bezienswaardigheid is het autokerkhof, met oude auto's die half in het moeras zijn gezonken en overwoekerd door mossen en grassen. 

Om en bij de meren kan je goed genieten van de natuur. Loop over de ijzeren Frickabrug en passeer houten vlonders op het water, ga kanoën op jouw eigen privémeertje of fiets van het ene naar het andere meer. Genoeg te doen voor iedereen die graag buiten is!

Brokamåla Gård

Een bijzondere plek in Blekinge is Brokamala Gard, een gerenoveerde boerderij met feest- en vergaderzalen, accommodaties en uitstekende catering. Het is mogelijk om een vakantiewoning met privémeer te huren, met niks dan natuur om je heen. 

Brokamala Farm
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De accommodaties bij Brokamala zijn snel volgeboekt, dus je dient tijdig te reserveren. Ook in Brokamala biedt men jacht aan. De mensen in deze kleine gemeenschap groeien van jongs af aan op in deze cultuur van lokaal en organisch eten en jagen vormt een belangrijk deel van hun leven. 

4. Mörrum

Het dorp Mörrum dankt haar bekendheid aan de vele jaren van zalmvangst in de Mörrumsån rivier. Alles over de vis en de geschiedenis van het plaatsje als zalmdorp, kom je te weten in Laxens Hus, het Zalmhuis. Naast het museum buldert de Kungsforsen waterval door het dorp. Een houten brug leidt je over het kolkende water. 

Mörrumsån rivier Blekinge
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De Mörrumsån is een mooie rivier, en bracht in het verleden welvaart voor de regio door de grote aanwezigheid van zalm. 

Wandelen in Blekinge

Naast de vele wandelroutes die door bos en land kronkelen, kan je er voor kiezen om een langeafstandsroute te lopen. De Blekingeleden is een 270 kilometer lang pad, dat dwars door de provincie voert, verdeeld in 15 etappes van 9 - 30 kilometer. 

Hiking in Blekinge
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De route vangt aan bij Bröm in het oosten of het middeleeuwse plaatsje Sölvesborg in het westen en neemt je mee langs de grote variëteit aan gebieden in de regio. 

Bereikbaarheid Blekinge

Met de auto is Zuid-Zweden te bereiken via Denemarken; je rijdt dan langs Hamburg over de eilanden Fyn en Amager. Vlieg je naar Kopenhagen, dan kan je vanaf de luchthaven rechtstreeks met de trein verder reizen, over de bekende Oresundsbron naar Malmö. Bij het station kan je een huurauto (check Sunny Cars) ophalen en binnen twee uur sta je op je bestemming. 

Meer weten over deze bestemming? Bekijk dan de website van VisitBlekinge.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!