Ga naar content

Tjärö

Zweden - Voor de kust van de provincie Blekinge, in de Oostzee, liggen tal van eilandjes. Deze archipel vormt met haar vele baaien en zandstranden een fantastische plek om tijd door te brengen tijdens je vakantie in Zuid-Zweden. 

De Zweden vinden het heerlijk om te varen met hun eigen boten langs de kust en aan te meren bij een van de havens. Toeristen vinden zelden hun weg naar deze bijzondere plekjes en daarom is Tjärö een pareltje om te ontdekken. 

Het eiland Tjärö

Enkele jaren geleden werden oude huisjes op het eiland omgebouwd tot vakantiehuizen, en een leuke bar / restaurant opende zijn deuren. Sindsdien is Tjärö een populaire bestemming voor families die hier een weekend willen samen zijn of koppels die rust en stilte zoeken bij de Zweedse kust. 

Natuur op Tjärö
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Järnavik

Järnavik is een haventje, op ongeveer 2 uur rijden vanaf Malmö. Het is bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf Hoby. Reis je met eigen auto of huurauto, dan is er parkeerplek bij de haven. Je kunt de auto niet meenemen op het eiland, dus die blijft hier staan tijdens je verblijf. 

Boot Tjärö
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bij de haven zit een verhuurbedrijf van Paddelkompaniet voor kajaks, daarover later meer. 

1. Met de veerboot naar het eiland

Vanaf Järnavik vaart er om de twee uur een ferry naar het eiland Tjärö. De veerboot brengt je in twintig minuten naar het eiland, waar je aanmeert en incheckt bij het hotel. Het valt ons op dat er verschillende luxe boten aangemeerd zijn, toch heerst er op de bestemming een relaxte en down to earth sfeer.

Haven
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Overnachten op Tjärö

Net voorbij de aanlegsteiger ligt de receptie en het restaurant van STF Tjärö Hotell & Vandrarhem. De vakantiehuizen bevinden zich verderop, op de rotsige hellingen van het eiland. Je kunt gebruikmaken van een sauna en indien gewenst SUP boards huren. 

Tjaro Hotell
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Na het verblijf brengt de ferry je weer naar het vasteland. Op de Tjärö site vind je alle vertrektijden en tarieven.

3. Wandelen op Tjärö

Twee wandelpaden voeren over het eiland, langs rotsige baaitjes waar klotsend water en vogelgetjilp de enige geluiden zijn die de stilte verstoren. Wil je hiken, volg dan een kort natuurpad van 1,5 kilometer over het noordelijke deel of een langer pad van 3 kilometer over het zuidelijke deel. Overigens handig voor wandelaars; alle routes in de provincie vind je terug in de ARK56 app. 

Wandelpad Tjaro
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Zwemmen

Bij verschillende baaien en stranden kan je zwemmen. Kies voor een strandje met aflopende rotsen of zand. In het noordwestelijk deel van Tjärö ligt de uitdagende “death rock” bij Korpaberget. Hier kunnen waaghalzen een sprong van 12 meter hoog maken, recht in het blauwe water van de zee. Voor gezinnen is Nabben een populair plekje, omdat je hier ondiep water hebt en lage rotsen. 

5. Barbeque

Net als op de meeste plaatsen in Zweden zijn er op het eiland verschillende picknickplekken aangelegd. Zweden houden er van om een worstje te grillen in de natuur, dus ook barbecues of grillplaten zijn voorzien. 

Rots met aalscholvers voor de kust
© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Kajakken rond Tjärö

Wat ook erg leuk is, is dat je in de haven van Järnavik kajaks kunt huren bij Paddel Kompaniet om rond het eiland te peddelen. Leg af en toe aan om de benen te strekken en een deel van het eiland te bekijken. Vanaf het water zie je ook de meest ongerepte stukken van Tjärö, waar je anders niet komt. Enorme ronde rotsen verfraaien de omgeving.

Kajakken rond Tjärö
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De totale afstand rond Tjärö is ongeveer 9 kilometer en vormt een leuke dagbesteding. Wie er geen genoeg van krijgt, kan nog verder kajakken langs de kust en nabijgelegen eilanden. Er is zelfs de mogelijkheid om een meerdaagse tocht langs de hele zuidkust te kajakken. 

Lunchplek
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Via Paddel Kompaniet kun je een gids huren, die je meeneemt langs de baaien en rotsen. Zo werden wij de hele dag op sleeptouw genomen door de vriendelijke Åke, die ons van alles vertelde over het leven in Blekinge. Ook kajakroutes zijn te vinden op de ARK56 app.

Kajakken met gids
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vakantie op Tjärö

Er liggen heel veel eilanden langs de zuidkust van Zweden. Wij vonden dit een pareltje, en mocht je toch een ander eiland kiezen, dan hoop ik dat je een beetje meegenoten hebt dankzij deze tekst. Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door Visit Blekinge. Het enthousiasme en de foto's zijn van ons.

Bekijk ook de officiële site van Tjäro voor meer informatie over het eiland, vertrektijden en tarieven. 

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!