Ga naar content

Zuid-Zweden

Je hoeft echt niet naar het hoge noorden van Zweden om indrukwekkende natuur te zien. Het zuiden van Zweden herbergt een aantal prachtige gebieden en verrast met haar diversiteit. De meeste toeristen komen het land binnen via Mälmo. Er is een uitstekende treinverbinding met Kopenhagen. 

Roadtrip tips

Mooiste plekken in het zuiden van Zweden

Wat is er te zien in Zuid-Zweden? Om je een idee te geven bij de natuur, moet je denken aan een lange kustlijn, met tal van rotseilandjes en afgelegen zandstranden met wuivend riet. Zodra je de kust achter je laat, bepalen bossen, weilanden en meren het landschap. En niet te missen zijn de mooie houten huizen.

Kust bij Tjaro eiland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Op sommige plekken langs de kust vind je mooie zandstranden, waar het leuk vertoeven is met kinderen. Op andere plekken kunnen fotografen hun geluk niet op wanneer de golven met volle kracht uit elkaar spatten tegen de ruige rotsen.

Zweden specialisten

Zweedse mensen zijn natuurmensen; ze houden ervan om in de natuur te koken. Een worstje grillen of koken met producten uit de omgeving, het is er heel gewoon. Na intensieve momenten in de natuur kan je uiteraard ook overal terecht voor een heerlijke lunch of diner. Want de Zweden hebben culinair een hoge standaard. 

Zuid-Zweden natuurreis
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een overzicht van mooie plekken om te ontdekken in Zuid-Zweden:

1. Blekinge

Een regio die door het grote publiek nog niet is ontdekt, is het zuidoosten van Zweden. Hier ligt de provincie Blekinge län. De belangrijkste steden zijn Karlskrona en Karlshamn, maar veel interessanter is de lange kustlijn. In het oostelijke puntje liggen tal van eilanden verspreid. Hier kun je bootje varen, kajakken en bij goed weer zwemmen in de zee. 

Natuurgebied Zuid-Zweden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Zelf verbleven wij enkele dagen op het eiland Tjärö. Een mooie plek om tot rust te komen bij het water. Je kunt een eindje wandelen of gaan kajakken rond het eiland. Het landschap verandert ook naargelang de tijd van het jaar. Omdat we hier in de herfst waren, kleurden de planten in de natuurgebieden in een diepwarme kleur.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Overigens zijn er heel veel mogelijkheden om actief te zijn in Zuid-Zweden, meer daarover lees je op de strekenpagina's.

Wie meer luxe zoekt, moet zeker eens een kijkje nemen naar het natuurpark Eriksberg. Dit natuurreservaat biedt accommodaties in een hoog segment en topgastronomie. Is een overnachting niet weggelegd voor jouw budget, dan kan je het park alsnog bezoeken. Er leeft een groot aantal edelherten, damherten, wisenten en zwijnen. Een mooie gelegenheid om deze dieren van dichtbij te zien. 

Dieren Zuid-Zweden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Meer naar het binnenland vind je zalmrivieren en mooie bossen met tal van wandelpaden. Er zijn schitterende vakantiehuizen te huur, op kilometers afstand van de bewoonde wereld. Brokamala Gard bijvoorbeeld, een van onze beste ontdekkingen in Zuid-Zweden. 

Bijzonder overnachten

2. Skåne

Het is wat langer geleden dat we Skåne bezochten, de zuidwestelijke provincie van Zweden. Dit is best een groot gebied, en uiteraard bezochten we niet alle plekken. Maar er is in ieder geval veel mooie natuur te vinden, ik werd meteen verliefd op Zweden. Langs de westkust bijvoorbeeld vind je het ruige schiereiland Kullaberg. Je zal staan kijken van de hoogteverschillen hier. 

Actieve reis Zuid-Zweden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook in het natuurgebied Söderasen kenmerkt zich door een glooiend landschap. Groene bossen omranden rotsige kloven. Bij goed weer kun je een duik nemen in het zwarte water van Odin's meer. 

We kunnen niet onvermeld laten dat Skane een ideaal gebied is om te fietsen in Zuid-Zweden. Een van de bekendste fietsroutes van het land, de Kattegattleden, voert door de regio.

3. Halland

Naomi maakte een roadtrip door de regio Halland. Deze provincie ligt aan de zuidelijke westkust van Zweden en biedt een fijne mix van kustlandschappen en mooie natuur. Het is onderverdeeld in 6 gemeenten, elk met hun eigen kenmerken en unieke activiteiten.

Ondanks dat het een kleinere en minder bekende regio is, heeft Halland, met zijn gevarieerde kustlijn, rijke geschiedenis en diverse culturele attracties, veel leuks te bieden voor een vakantie. De kilometerslange zandstranden maken het geliefd bij de Zweden zelf. Ook toeristen en watersportliefhebbers komen hier graag om te genieten voor een vakantie aan zee. 

Halland kust
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

In het binnenland biedt Halland uitgestrekte bossen, glooiende heuvels en uitgestrekte meren. Wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers kunnen zich hier uitleven in de verschillende beschermde natuurgebieden met goed gemarkeerde paden. Zo zijn hier een aantal bijzondere langeafstandsroutes te vinden, zoals de Hallandsleden, de Kattegattleden vanaf Varberg, en de Prins Bertils Route langs de kust vanaf Halmstad.

Wandeling langs de kust
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

Tot slot heeft de regio een bruisende culturele scene, met het hele jaar door festivals, concerten en kunsttentoonstellingen.

4. Småland

Småland is een van de grotere historische regio's van Zweden, zelfs de op 2 na grootste, met ongeveer de oppervlakte van België. Het ligt verdeeld over het zuiden en midden van het land. Astrid Lindgren, de beroemde Zweedse schrijfster van o.a. Pippi Langkous, is geboren in Småland, wat een grote invloed heeft gehad op haar verhalen. Zo wordt de regio vaak geassocieerd met haar werk. 

Meer van Asnen Nationaal Park
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

Het is een heerlijke streek om actief te zijn. Voor gezinnen zijn er pretparken, zoals Astrid Lindgren's World, en avontuurlijke klimbossen. In Småland vind je tevens het grootste skigebied van Zuid-Zweden, het Isaberg Mountain Resort.

De vele meren zijn ideaal om te kajakken, kanoën, vissen, watersporten en boottochten te maken, zoals wij zelf ook hebben kunnen ervaren in het Åsnen Nationaal Park. Hier kan je je volledig onderdompelen in de natuur en genieten van unieke accommodaties met een natuurthema.

Asnen
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

Van cabins in de bossen, een verblijf op een authentieke boerderij, tot bijzondere plekjes aan het meer met rustgevend uitzicht. Småland biedt een mooie combinatie van stilte, ruimte en authenticiteit, wat het ideaal maakt voor reizigers die het echte Zweden willen ervaren en houden van natuur- en outdoor activiteiten.

Vakantie in Zuid-Zweden

Het mooiste aan Zuid-Zweden vind ik vooral de afwisseling in natuur. Het ene moment fiets je langs idyllisch golvende graslanden, het volgende moment zie je de woeste zee tegen de rode rotsen aan beuken. Aan de westkust geniet je van schitterende zonsondergangen. Kortom een vakantie in het zuiden van het land staat voor rust en ruimte en genieten in een kajak, op de fiets of te voet. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!