Ga naar content

Zuid-Zweden

Zweden - Je hoeft echt niet naar het hoge noorden van Zweden om mooie natuur te zien. Het zuiden van Zweden herbergt een aantal prachtige gebieden en verrast met haar diversiteit. De meeste toeristen komen het land binnen via Mälmo. Er is een uitstekende treinverbinding met Kopenhagen. 

Mooiste plekken in het zuiden van Zweden

Wat is er te zien in Zuid-Zweden? Om je een idee te geven bij de natuur, moet je denken aan een lange kustlijn, met tal van rotseilandjes en afgelegen zandstranden met wuivend riet. Zodra je de kust achter je laat, bepalen bossen, weilanden en meren het landschap. En niet te missen zijn de mooie houten huizen.

Kust bij Tjaro eiland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Op sommige plekken langs de kust vind je mooie zandstranden, waar het leuk vertoeven is met kinderen. Op andere plekken kunnen fotografen hun geluk niet op wanneer de golven met volle kracht uit elkaar spatten tegen de ruige rotsen. 

Zweedse mensen zijn natuurmensen; ze houden er van om in de natuur te koken. Een worstje grillen of koken met producten uit de omgeving, het is er heel gewoon. Na intensieve momenten in de natuur kan je uiteraard ook overal terecht voor een heerlijke lunch of diner. Want de Zweden hebben culinair een hoge standaard. 

Zuid-Zweden natuurreis
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een overzicht van mooie plekken om te ontdekken in Zuid-Zweden:

1. Blekinge

Een regio die door het grote publiek nog niet is ontdekt, is het zuidoosten van Zweden. Hier ligt de provincie Blekinge län. De belangrijkste steden zijn Karlskrona en Karlshamn, maar veel interessanter is de lange kustlijn. In het oostelijke puntje liggen tal van eilanden verspreid. Hier kun je bootje varen, kajakken en bij goed weer zwemmen in de zee. 

Natuurgebied Zuid-Zweden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Zelf verbleven wij enkele dagen op het eiland Tjärö. Een mooie plek om tot rust te komen bij het water. Je kunt een eindje wandelen of gaan kajakken rond het eiland. Het landschap verandert ook naargelang de tijd van het jaar. Omdat we hier in de herfst waren, kleurden de planten in de natuurgebieden in een diepwarme kleur.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Overigens zijn er heel veel mogelijkheden om actief te zijn in Zuid-Zweden, meer daarover lees je op de strekenpagina's.

Wie meer luxe zoekt, moet zeker eens een kijkje nemen naar het natuurpark Eriksberg. Dit natuurreservaat biedt accommodaties in een hoog segment en topgastronomie. Is een overnachting niet weggelegd voor jouw budget, dan kan je het park alsnog bezoeken. Er leven een groot aantal edelherten, damherten, wisenten en zwijnen. Een mooie gelegenheid om deze dieren van dichtbij te zien. 

Dieren Zuid-Zweden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Meer naar het binnenland vind je zalmrivieren en mooie bossen met tal van wandelpaden. Er zijn schitterende vakantiehuizen te huur, op kilometers afstand van de bewoonde wereld. Brokamala Gard bijvoorbeeld, een van onze beste ontdekkingen in Zuid-Zweden. 

2. Skåne

Het is al wat langer geleden dat we Skåne bezochten, de zuidwestelijke provincie van Zweden. Dit is best een groot gebied, en uiteraard bezochten we niet alle plekken. Maar er is in ieder geval veel mooie natuur te vinden. Langs de westkust bijvoorbeeld vind je het ruige schiereiland Kullaberg. Je zal staan kijken van de hoogteverschillen hier. 

Ook in het natuurgebied Söderasen kenmerkt zich door een glooiend landschap. Groene bossen omranden rotsige kloven. Bij goed weer kun je een duik nemen in het zwarte water van Odin's meer. 

We kunnen niet onvermeld laten dat Skane een ideaal gebied is om te fietsen in Zuid-Zweden. Een van de bekendste fietsroutes van het land, de Kattegattleden, voert door de regio.

Deel op Pinterest

Vakantie in Zuid_Zweden

Het mooiste aan Zuid-Zweden vind ik vooral de afwisseling in natuur. Het ene moment fiets je langs idyllisch golvende graslanden, het volgende moment zie je de woeste zee tegen de rode rotsen aan beuken. Aan de westkust geniet je van schitterende zonsondergangen. Kortom een vakantie in het zuiden van het land staat voor rust en ruimte en genieten in een kajak, op de fiets of te voet. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!