Ga naar content

Wandelen in Halland - Prins Bertils route

De Prince Bertil's Trail, of "Prins Bertils stig" in het Zweeds, is een schilderachtige wandelroute langs de kust bij Halmstad, Zweden. Het wandelpad is makkelijk te volgen en goed aangegeven. Het is opgedeeld in 4 delen en loopt in zijn totaliteit van het centrum van Halmstad naar Tylösand en verder naar het natuurgebied Möllegård. Het is gemarkeerd met blauwe paaltjes.

Wandelen van Halmstad naar Tylösand

De route voert van het centrum van Halmstad naar Tylösand, ten westen van de stad. De 18 kilometer lange route is vernoemd naar Prins Bertil van Zweden, die tevens de hertog was van de regio Halland, en een bijzondere band had met deze kustlijn.

Wandelpad kust
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

De wandeling biedt natuurliefhebbers en wandelaars een prachtig en gevarieerd uitzicht over de baai Kattegatt, en combineert het wandelen met een vleugje geschiedenis. Het pad is geclassificeerd als makkelijk en goed toegankelijk voor alle leeftijden, het grootste deel is zelfs goed begaanbaar met wandelwagens en rolstoelen. 

1. Van Tylösand naar Grötvik

Wij legden zelf een stukje van 4 kilometer af in omgekeerde volgorde, van Tylösand tot aan het pittoreske Grötvik, voerend door een verscheidenheid aan landschappen en met prachtige uitzichten over de gevarieerde kust. Omdat we in rustig tempo liepen en voldoende tijd namen voor fotostops, deden we er een kleine 2 uur over.

2. Wandelen langs de kust van Halland

Onze wandeling ving aan vanaf het Tylösand-strand, met haar fijne zand een populair strand voor de inwoners van Halmstad. Goed bereikbaar met voldoende parkeergelegenheid, verschillende restaurants, beachclubs en zelfs een uitkijktoren. Het is een geweldige plek om te zwemmen of te relaxen aan zee.

3. Idyllische natuur

De Prince Bertils Stig voert voornamelijk langs de kust, maar ook door bossen, duinen en langs oude steengroeven. Het is een belangrijk broedgebied voor zeldzame vogels, en dus ideaal voor vogelspotters. 

Vogels bij Halmstad
© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

4. Kunst en cultuur

Langs de route vind je verschillende kunstwerken. De beeldhouwwerken weerspiegelen belangrijke bezienswaardigheden bij Tylösand en Halmstad. Daarnaast loopt de route langs het Halmstad Slott en een oude molen uit 1850 in het Möllegård natuurreservaat.

Eten en drinken op de Prins Bertils Stig

Langs de route zijn diverse aangewezen plekken om te picknicken en uit te rusten. Heel typerend voor Zweden, waar het leven in de buitenlucht hoort bij de dagelijkse gang van zaken! Langs bijna iedere route zijn er picknicktafels, plekken met bankjes en een vuurkorf om te BBQ-en aanwezig, vaak met de mooiste uitzichten op de omgeving.

© Naturescanner Naomi
Deel op Pinterest

Bij het natuurreservaat Möllegård is een stop bij World of Riccardo een aanrader. Deze sfeervolle Italiaanse brasserie is ondergebracht in gerenoveerde stallen met verschillende terrassen tussen de korenvelden. Ze biedt heerlijke pizza’s, authentiek Italiaans ijs en delicatessen. Een verrassende eetgelegenheid in dit deel van Zweden. En ideaal voor een pitstop of een uitgebreide lunch na een lange wandeling.

Prins Bertils Wandelroute

De Prins Bertils Route is de perfecte manier om meer te zien van de gevarieerde West-Zweedse kust op een relaxte manier, in éen keer of in fases, ideaal als je wat langer in de regio Halmstad verblijft!

De wandeling eert Prins Bertil, die hier vele zomers doorbracht tijdens zijn jeugd. De Zweedse prins was een bewonderaar van Tylösand en zijn liefde voor de kuststreek heeft bijgedragen aan de naam en bekendheid van de wandelroute.

Afbeelding van Naomi Louwerens
Geschreven door
Naomi Louwerens
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!