Ga naar content

Wandelvakantie met hond

Een kijkje in de wandelrugzak van… een hond! Normaal gesproken houden we ons voornamelijk bezig met wat we allemaal zelf moeten meenemen voor een bergwandeling. Maar tijdens een vakantie met hond is het natuurlijk minstens zo belangrijk om het juiste voor hem in te pakken!

Wat meenemen tijdens wandelvakantie met hond?

We richten ons in dit artikel op de wandelrugzak van je hond: wat zijn de absolute 'musts' om mee te nemen tijdens een wandelvakantie met hond in de bergen, en wat zijn slimme tips om het bergleven van je makkertje zo leuk mogelijk te maken!

1. Een rugzak, dat is even wennen!

Natuurlijk is het super handig om je hond tijdens een wandelvakantie ook wat te laten dragen. Niet alleen ontlast het jou als baas een beetje, ook geef jij je hond nog meer het gevoel 'deel te zijn' van dit avontuur. Maar dit is ook direct de valkuil. Een hond moet 'leren' met een rugzak te lopen. Niet alleen om goed in balans te zijn, maar ook om zijn spieren sterk genoeg te maken. Een goed passende rugzak aanschaffen is hierin de eerste stap. Een bekend merk is Ruffwear, wat mooie outdoorgear voor honden maakt.

Als je een passende rugzak gevonden hebt, die niet schuurt en goed aansluit, laat je hond er dan eerst aan wennen. Dit doe je door hem de rugzak, zonder bepakking, tijdens kortere wandelingen aan te doen. Bouw dit uit naar langere hikes of meerdaagse trektochten met hond, tot hij zich er comfortabel mee beweegt. Hierna kan je langzaam gewicht gaan toevoegen. Ideaal hiervoor zijn plastic flesjes met water. Begin met 250 ml aan elke kant, en bouw dit op. Een hond mag uiteindelijk maximaal 25% van zijn lichaamsgewicht aan bagage meedragen.

Tips wandelvakantie met hond

Je hoeft niet ver op reis voor een vakantie met je vierpoter. Bekijk onze tips voor een vakantie met hond in Nederland. Wil je toch bijvoorbeeld de bergen in, dan zijn er in Europa tal van opties om op vakantie te gaan met je trouwe vriend aan je zij.

Georganiseerde reizen

2. Wandeltocht met hond

Afhankelijk van hoe lang de bergwandeltocht duurt, moet je maatje natuurlijk wat meer spulletjes mee. Bij een dagtocht met hond zijn er een aantal dingen essentieel om in te pakken;
•    Drinkwater
•    Eet/drinkbak
•    Speeltje
•    Portie voer
•    Koekje/snack
•    Tekentang

Wandeling met hond
Eifel
Deel op Pinterest

Hoewel honden natuurlijk dol zijn op snacks en koekjes, zonder water kan niemand! Daarom is het belangrijk om, zeker in de zomer in het buitenland, voor zowel jezelf als je hond water mee te nemen. Afhankelijk van de temperatuur en de beschikbaarheid van water tijdens de tocht is een halve tot 1 liter per individu aan te bevelen. Er zijn honden die het lastig vinden uit flesjes te drinken, dus een bakje is ook handig. Een speeltje voor tijdens een pauze, en wat te eten of een snack zijn natuurlijk een welkome beloning wanneer je lange tijd met je hond wandelt! En een tekentang mag eigenlijk nooit aan de basisuitrusting ontbreken.

3. Meerdaagse tocht met hond

Als je de uitdaging van een meerdaagse wandelvakantie met hond aangaat, dan wordt de lijst natuurlijk wat langer. Je hond zal het zeer waarderen als je dan ook het volgende voor hem inpakt;
•    Matje om op te slapen
•    Handdoek
•    Jas en extra dekentje indien je hond een dunner vel heeft
•    Genoeg voer voor de hele tocht
•    Regencover voor jezelf en hondenrugzak
•    Anti-diarree pillen
•    EHBO-setje voor honden

In de bergen met hondje
Bergwandeling
Deel op Pinterest

Afhankelijk van welk soort hond je hebt, heeft hij wellicht meer bescherming tegen slechtere weersomstandigheden nodig. Een whippet met zijn dunne velletje en weinig vet, heeft graag een slaapmatje, slaapzak en jas mee. Terwijl een golden retriever aan een matje waarschijnlijk al voldoende heeft. 

Outdoor tips

En dan gaan jullie op pad! Je hebt alles super voorbereid, je hond is gewend aan zijn rugzak en draagt trots zijn spulletjes mee tijdens de wandelvakantie. Maar er kunnen altijd verrassingen op je pad komen. Hier nog een paar ‘tips’ om ongeschonden van een avontuurlijke vakantie met hond terug te komen:

1. Het laatste water is altijd voor jezelf. Dit klinkt hard, maar honden hebben nog altijd een veel sterkere maag dan wij. Dus mocht de watervoorraad bijna op zijn, laat je hond dan zelf water zoeken. Met zijn goede neus vindt hij dit vaak redelijk vlot. Daarbij kan hij met gemak uit een stroompje of stilstaande plas drinken zonder direct een week op de wc te hoeven vertoeven.

2. Smeren tegen kapotte pootjes. Sommige rassen zijn erg gevoelig voor hardere ondergronden. Een veel gebruikt 'geheim' is 'Musher’s Secret'. Deze crème beschermt de kussentjes zonder ze zacht en kwetsbaar te maken. Niet voor niks wordt het al jaren gebruikt bij de sledehondenrennen.

3. Opvouwbaar en lichtgewicht. Maak het aangenaam voor jullie beiden en investeer in wandelgear voor de hond. Opvouwbare voer- en drinkbakjes, lichtgewicht waterflesjes, en koop een matje waar je hond comfortabel op kan liggen zonder de halve kamer van tapijt te voorzien. Zeker op lange tochten is extra gewicht belastend, voor wie het dan ook dragen moet.

4. Voer met een hoge nutritionele waarde. Dit betekent simpelweg dat je hond minder voer nodig heeft, voor dezelfde calorie- en nutriëntinname. En dit betekent minder voer meeslepen die berg op!

5. Kijk en luister. Houd, zeker tijdens een eerste trektocht, je hond goed in de gaten. Een nieuwe omgeving, waarschijnlijk bergop en -af lopen, warmere temperaturen in een Zuid-Europees of ver land... Allemaal factoren die het zwaar kunnen maken voor een hondje. Las genoeg pauzes in tijdens de hike, loop het liefst niet te lang in de volle zon, zorg dat er genoeg gedronken wordt, en indien je op een hut overnacht, zorg dat hij ook daadwerkelijk rust.

Wandelreis met hond
Deel op Pinterest

Samen op avontuur

Hopelijk heeft dit artikel jou kunnen helpen om nog beter voorbereid met je makkertje op avontuur te gaan! Een wandeltocht in de bergen met de hond is een geweldige ervaring. Om voor het eerst met zoiets kennis te maken, is een standplaatsvakantie een prachtige eerste stap. Via het "Canine Mountain Adventures' concept, biedt Holiday Hikes zorgeloze vakanties voor mens en hond aan. 

Bij de standplaatsvakantie kan elke dag genoten worden van een prachtige bergtocht, samen met een Nederlandse gids die jullie de mooiste plekjes laat zien. Dit in combinatie met de luxe van een all-inclusive verblijf in een super hondvriendelijk hotel in de Oostenrijkse Alpen, maakt deze vakantie uniek! Maar ook voor hikers die meer uitdaging zoeken, biedt Holiday Hikes verschillende huttentouren met de hond aan.

Veelgestelde vragen

Geschreven door
Gabriela Andrei
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!