Ga naar content

Vakantie met hond in Nederland

Voor een vakantie samen met je hond hoef je helemaal niet de wereld rond. Ontdek de Nederlandse natuur samen met je trouwe viervoeter en geniet van het 'even helemaal weg' zijn in de Nederlandse bossen, zandverstuivingen of kustgebieden. Een nachtje weg, weekendje weg of meerdere weken rondreizen met je hond: in Nederland kan het allemaal. Waar ga jij naar toe?

Mooiste Nederlandse vakantieplekken met hond

Wat zijn de mooiste plekken in Nederland voor een natuurvakantie met hond? Zelf trokken we er meerdere malen op uit, samen met onze voormalige kantoorhond Bondi. Heerlijk struinen en dwalen. Veel plaatsen in Nederland hebben we dan ook al eens bezocht en we nemen jullie graag mee naar onze favoriete plekjes. Kijk, lees en beleef.

1. Mooiste streken voor vakantie met hond

Twijfel je over waar je naartoe moet gaan voor een bijzondere vakantie met hond in eigen land? De Veluwe is een aanrader, bekend om zijn ruige natuur en vele losloopgebieden. De provincie Drenthe is ook geliefd onder hondenbaasjes, hier vind je over het algemeen dog-proof vakantiehuisjes in zeer afgelegen en romantische setting. Verder naar het zuiden van het land vind je in de provincie Limburg glooiende heuvellandschappen, waar je samen met de hond urenlang kan wandelen.

2. Hondenpret: zee, strand en duin

Een strandvakantie is gegarandeerd genieten, maar wordt nog veel leuker samen met je hond aan je zijde. Wandelen langs de branding, dwalen door de duinen en de dag afsluiten met zilte knuffels van je favoriete viervoeter. Heerlijk!

Op onze pagina Nederlandse kustgebieden lees je meer over mooie kustplaatsen waar je samen met de hond vakantie zou kunnen vieren. Een persoonlijke aanrader is het kustplaatsje Schoorl, waar je heerlijk kan struinen door de duinen en vertoeven op het strand van Hargen aan Zee. Een vakantie met hond op de Waddeneilanden kan ook prima, zo leent Texel zich bijvoorbeeld uitstekend voor een wandelvakantie met hond, in Het Krimbos tref je een losloopgebied. 

Met de hond naar zee
Deel op Pinterest

Let op: tijdens het zomerseizoen, zeg grofweg van half april tot oktober, is het verboden om honden overdag (10:00hr - 19:00hr) los te laten op het strand. Aangelijnd mag wel. 's Avonds mogen de honden overigens op de meeste plekken gewoon weer los voor een verfrissende duik in het water.

3. Vakantie bij losloopgebieden voor honden

Ook rondom bekende losloopgebieden kan het interessant zijn om op vakantie te gaan met je hond. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de mooiste natuurplekken waar de hond gegarandeerd het hele jaar door van de riem af mag.

  1. Wil je graag de Veluwe verkennen? Boek dan een vakantiehuisje in de natuur bij Ede. Je kunt hier heerlijk vertoeven op de Edese heide of wandelen door de Sysseltse bossen, in beide natuurgebieden mag de hond los.
  2. Minder bekend: bij Nationaal Park de Meinweg in Limburg kan je ook prima samen met je honden op vakantie. Je hebt hier twee gigantische wandelgebieden waar honden los zijn toegestaan: de Melickerheide en de Zandbergen.
  3. Lekker ravotten in alle vrijheid door bos en stuifzanden? Dat kan bij Nationaal Park Loonse- en Drunense Duinen in Noord-Brabant. Het gebied kent vele loslooproutes, speciaal aangelegd voor jou en je trouwe metgezel.  

Tip: wil je graag fanatiek gaan hiken samen met je viervoeter? Lees dan ook onze tips voor een wandelvakantie met hond.

4. Luxe vakantie met hond

Omdat hondenvakanties aanzienlijk toenemen in populariteit, zie je tegenwoordig ook een opkomst van ‘luxe’ vakanties met hond. Want zeg eerlijk: een beetje aangenaam comfort is helemaal niet verkeerd, toch? Dit zijn over het algemeen royale villa’s met spa, zwembad, sauna of stoombad waar de hond ook is toegestaan.

Glamping met hond is ook een optie, dit zijn unieke en luxe kampeervakanties waarbij je alle gemakken en voorzieningen van een vakantiehuisje hebt. 

Plekken voor een luxe vakantie met honden:

5. Vakantie met meerdere honden

Een geschikte vakantie vinden voor jou en je trouwe viervoeter vereist wat voorbereiding en kan soms wat lastig zijn, zeker als je op zoek bent naar een vakantiepark waar meerdere honden zijn toegestaan. Een belangrijke tip hierbij is om altijd vooraf contact op te nemen met de accommodatie, door te overleggen is vaak al veel mogelijk. 

Een tweede aanrader is om te gaan kamperen met de hond, veel kampeerterreinen in Nederland staan 2 tot 3 honden toe - mits je ze aangelijnd houdt en andere gasten geen last ervaren.

Vakantieparken waar 1 of meerdere honden zijn toegestaan:

Tips hondenvakantie in Nederland

Gelukkig is een Nederlandse hondenvakantie vrij goed te doen en staan we bekend als een behoorlijk hond-vriendelijk volkje. Mede om die reden is ons kleine kikkerlandje vrij geliefd onder toeristen uit Duitsland en België, die tijdens de vakanties graag genieten van de Nederlandse kust en prachtige bossen.

Een belangrijke tip is dan ook om tijdig een vakantiehuisje te boeken. Of je nu een nachtje weggaat of een aantal weken er tussen uit wil, de meeste accommodaties geschikt voor honden zijn vaak al vroeg volgeboekt. Val niet buiten de boot door op tijd je verblijf te regelen.

In de kijker

Lees ook onze tips over een Wandelvakantie met de hond, leukste hondvriendelijke overnachtingen in Nederland of de algemene inspiratie over de natuur in Nederland.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!