Ga naar content

Noord-Brabant

Natuur in Nederland - Het overwegend vlakke landschap van Noord-Brabant heeft mooie natuur en tal van prachtige fotoplekken. De provincie telt vele interessante plaatsen; tal van kleine natuurgebieden en maar liefst vier nationale parken met een grote diversiteit aan flora en fauna. Optimaal genieten dus! De wandelaar en fietser kan op al deze bestemmingen zijn hart ophalen. Én natuurlijk iedereen die van lekker eten en genieten houdt, voelt zich hier direct thuis. Want wie Bourgondisch Brabant bezoekt, zal kennismaken met de "Brabantse gezelligheid".

Mooiste plekken Noord-Brabant

Hoe is de natuur in Noord-Brabant op de verschillende bestemmingen? Het staat bekend om haar nationale parken en de vele kleinere natuurgebieden met allemaal hun eigen specifieke kenmerken. We delen graag ons overzicht van mooiste plekken om te ontdekken in de provincie!

Accommodatie tips

1. Het Groene Woud

Een van de mooiste natuurparken is het Groene Woud. Het is heerlijk wandelen in de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Zoals de naam al aangeeft wisselen vennen en bossen elkaar af.

Wie landschapsfotografie beoefent, zal enthousiast worden bij de aanblik op de prachtig gelegen vennen. Rond schemering leveren deze fraaie plaatsjes op. Er is een wandelroute die je langs veertien vennen leidt. Een absolute aanrader!

Natuur in Brabant
Deel op Pinterest

Ook geliefd is de Edelhertenboulevard, zoals de Monnikenweg in Best genoemd wordt. In oktober kan je vanaf de weg komen luisteren en kijken naar de bronsttijd van de herten. Je ziet hier ook vaak hertenkalveren die drinken bij hun moeder.

Ook bij de natuurbrug over de A2 en bij het kijkscherm kan je de "koning van het woud" vaak bewonderen. Misschien zie je een van de mannelijke herten flemen; de bovenlip optrekken om de geur van de hinde te snuiven. Door het grazen en ploeteren van de herten in de bronsttijd, worden ook veel andere dieren zichtbaar in deze periode. Wellicht zie je een zwarte specht, boomkikkers of sporen van een das. Wil je een excursie boeken, dan moet je er snel bij zijn, want die zijn vaak al snel vol. Maar je kunt gelukkig ook zelf op stap om de herten in het Groene Woud te zien.

2. Nationale parken en recreatie

De natuur krijgt hier volop de ruimte. Er zijn vier nationale parken in Noord-Brabant: Loonse en Drunense Duinen, De Biesbosch, De Groote Peel en Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide, dat voor een deel in België ligt. De parken zijn gratis toegankelijk.

Loonse en Drunense Duinen
Dit 3500 hectare grote park heeft één van de grootste levende zandverstuivingen van West-Europa. Heidegebieden, naaldbos en gemengd bos omringen de imposante zandvlaktes. Het stuifzand beslaat maar liefst 3000 hectare van het gebied. Genoeg voor urenlang plezier op de fiets of te voet, want in en om het gebied vind je veel wandel- en fietspaden. Ook zijn er speciale paden voor gehandicapten, ruiters en mountainbikers uitgezet. Als je zin hebt in een hapje of drankje is er voldoende keus. Een aanrader is ‘Bosch en Duin’ in het zuiden van het gebied.

Nationaal park De Biesbosch
Dit uitgestrekte en waterrijke gebied ligt op de grens van Brabant met Zuid-Holland. Open water, polders en rietlanden, wilgenvloedbossen en grillige kreken vormen het landschap van De Biesbosch. Het gebied is onderhevig aan zoetwatergetijden. Een aantal riviereilanden vormen samen het park. 

Mooiste plekken Noord-Brabant
Deel op Pinterest

Wie van waterrijke natuur houdt, zal zich hier absoluut thuis voelen. Stiltegebieden worden afgewisseld met recreatiegebieden. Je kunt je er op allerlei manieren vermaken. Eén van de leukste activiteiten is varen met de fluisterboot. Zo kun je heerlijk genieten van zingende vogels, zachtjes kabbelende water én de rust. Wil je wat actiever vermaak? Stap zelf in de kano en volg één van de uitgezette vaarroutes. Liever over land? Met je laarzen door het drassige wetland kun je heerlijk struinen.

Groote Peel
Dit hoogveengebied van 1500 hectare groot is grotendeels afgegraven. In de jaren dertig ontstond het idee dat met ontginning natuurwaarden voorgoed verloren zouden gaan. Als je het gebied bezoekt, zal het een weidse en eindeloze indruk achterlaten. Je vindt hier onder andere veenpluis en de vleesetende ronde zonnedauw.

Natuurvakantie Noord-Brabant
Deel op Pinterest

De Groote Peel is daarenboven een van de meest vogelrijke gebieden van West-Europa, een mooie locatie voor vogelspotters. Je maakt hier in voor- en najaar kans om kraanvogels te spotten! Er lopen diverse wandelpaden door het gebied, waaronder twee zogeheten knuppelpaden.

Zoom-Kalmthoutse heide
Dit gebied ligt deels in België en is ca. 3750 hectare. Het kenmerkt zich door uitgestrekte heidegebieden, veel vennen, bossen en stuifduinen. Het Nederlandse deel is relatief rustig. Het gebied Kalmthoutse heide in België wordt het drukst bezocht.

En toch word je als je door dit afwisselende landschap struint overspoeld door een gevoel van rust. Een indrukwekkend gezicht zijn de zwartgeblakerde resten van de brand in 1996. Maar liefst 450 hectare werd destijds in de as gelegd. Het gebied is het hele jaar mooi, maar van half augustus tot half september is het bijzonder mooi. De heide kleurt dan het landschap paars.

De Maashorst
Natuurgebied De Maashorst wordt ook wel hét oergebied van Brabant genoemd. Tijdens een wandel- of fietstocht door het gebied leer je hoe de natuur is gevormd en veranderd door de jaren heen. De natuur is zeer gevarieerd: van bos tot heide en van zandverstuiving tot beekjes.

Natuurgebieden Brabant
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Je hebt kans om oog in oog te komen met een van de grote grazers zoals de wisent, Tauros en Exmoorpony. Ook is de Maashorst een fantastische plek om vogels, reptielen en amfibieën te spotten. Wil je het natuurgebied echt goed leren kennen? Ga dan op meerdaagse trektocht, het ultieme micro-avontuur! Boek hem hieronder:

Weekendtips

Wat te beleven in Noord-Brabant? Onze tips:

1. Wandelen in Brabant

Met al deze natuurgebieden en mooie plekken is Brabant een paradijs voor wandelliefhebbers. Eindeloos veel mooie paden door bossen, over heidevelden en langs stuifzanden. Geniet van de Brabantse afwisseling, maar ook van de gastvrijheid en maak er een wandelweekend van. Leuke tip: de Van Gogh wandelroutes, helemaal ingericht rondom deze iconische Brabantse schilder.

2. Fietsen in Brabant

Naast hiken en wandelen is het heerlijk om de regio op de fiets te verkennen. Fiets door een van de vele natuurgebieden en lunch of dineer in een gezellige Brabantse stad zoals Tilburg, Breda of Den Bosch. We zochten de leukste arrangementen en fietsvakanties alvast uit voor je!

3. Fossielen zoeken

Ongeveer 65 miljoen jaar geleden bestond ons kikkerlandje voor het grootste deel uit ondiepe zee. De kustlijn heeft een lange tijd in Zuidoost-Brabant gelegen. Af en toe breidde de zee zich uit en trok zich terug. Zo zijn er lagen van zand, kalk en klei ontstaan. Op de Peelhorst liggen deze lagen zo dicht onder de oppervlakte, dat er in een Zandafgraving bij Liessel regelmatig haaientanden en zelfs botten van walvissen gevonden worden. Op diverse plaatsen in Brabant kun je op zoek naar fossielen. Er zijn natuurorganisaties die excursies fossielen zoeken organiseren.

4. Uniek overnachten in Noord-Brabant

Wil jij jouw vakantie in Brabant extra speciaal maken? Ga dan op zoek naar een originele overnachting die bij je past. Wat denk je van een boomhut, een tipi, huis met hottub of een iglo-overnachting? We hebben alle leuke slaapplekken op een rij gezet. Ontdek de bijzondere overnachtingen in Noord-Brabant.

Dagje uit in Noord-Brabant

Naast activiteiten in de natuur zijn er heel veel leuke dagexcursies die je kunt combineren. Enkele aanbevelingen:

Natuurmuseum Brabant in Tilburg
Tilburg is sowieso een heerlijke stad om rond te struinen. Diverse hipsterwinkeltjes en leuke tentjes waar je een kop koffie kunt drinken maar ook kleren kunt kopen bijvoorbeeld. Een aanrader voor de hele familie is het Natuurmuseum, waar van alles te beleven en te ontdekken is voor volwassenen en kinderen.

Beekse Bergen
Ten zuiden van Tilburg ligt Safaripark Beekse Bergen, waar je met een jeep, per boot of een bus langs de leeuwen, olifanten en apen rijdt. Wanneer je in een van de vakantieverblijven op de Beekse Bergen verblijft waan je jezelf even ergens heel ver op reis. Voor kinderen is ook PlayLand Beekse Bergen leuk. Via Tiqets.nl kan je vaak met korting reserveren.

Recreatiepark Aquabest
Zin om te zwemmen? In recreatiepark Aquabest vind je een recreatieplas met diverse zandstrandjes en ligweiden. Neem een duik in het heldere water, of ga lekker liggen op één van de daarvoor bestemde plekken. Op zoek naar meer actie? Bezoek dan het Cablepark van Aquabest. Hier ligt een wakeboardbaan, met mogelijkheden om te wakeboarden of waterskiën.

Airport Breda (vliegveld Seppe)
Wil je het Brabantse land vanuit de lucht bewonderen? Dat kan. Bij Airport Breda kun je onder andere terecht voor een rondvlucht boven Nationaal Park de Biesbosch. Er is een museum en horeca aanwezig. En voor de waaghalzen is het mogelijk om een parachutesprong te maken.

’s-Hertogenbosch (Den Bosch)

Den Bosch is de hoofdstad van Noord-Brabant. Het is een Bourgondische stad, boordevol charme en karakter. Wandel door het historische centrum richting de Sint-Jan om de indrukwekkende kerk vanbinnen te bewonderen. Een rondvaart over de Binnendieze mag je niet overslaan! Een boot voert je onder de stad door, door de smalle waterlopen langs de mooiste plekjes in Den Bosch. Een gids voorziet je van achtergrondinformatie.

natuur bij den Bosch
Deel op Pinterest

Het is raadzaam om tijdig te reserveren, want het is een zeer populaire activiteit. Pal aan het historische centrum van Den Bosch grenst het natuurgebied het Bossche Broek. Een natuurgebied dat in de Dommelvallei ligt. Hier kun je de drukte van de stad ontglippen om heerlijk te varen, te wandelen of fietsen in Noord-Brabant. 

Baronie van Breda
In het westen van Noord-Brabant ligt de Baronie van Breda, die bestaat uit bossen, heidevelden en veenmoerassen. Dit historisch stuk land, dat ook bekend staat als Heerlijkheid Breda, omvat natuurgebieden als de Chaamse Bossen, het Liesbos en het Ulvenhoutse Bos. Het bekendste bos is echter het Mastbos, waar je lanen vindt met 500 jaar oude bomen, vijvers en vennetjes. 

Ten noorden van de stad vind je de Vuchtpolder, waar je veel weidevogels kunt spotten. Langs rivier de Mark is het heerlijk wandelen en fietsen.

Er zijn tal van mooie bestemmingen in Noord-Brabant. Wil je leuke routes uitstippelen of meer weten over de geschiedenis van de steden, neem dan eens een kijkje naar de fiets- en wandelkaarten en reisgidsen bij Reisboekhandel De Zwerver.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!