Ga naar content

Oisterwijkse Vennen

Noord-Brabant - De Oisterwijkse Bossen en Vennen zijn in elk jaargetijde de moeite van je bezoek waard. In de winter waan je je in een ansichtkaart van Anton Pieck – inderdaad de man, die voor een groot deel gestalte gaf aan de Efteling. In het voorjaar kwaken de vele kikkers in de Oisterwijkse vennen dat het een lieve lust is. ’s Zomers zoek je er de koelte op en het najaar trakteert de natuur je op spectaculaire herfsttinten. 

Wandelen en fietsen

Het vennengebied in de buurt van Tilburg is voor veel Brabanders een geliefde plek om te wandelen en te fietsen. Hieronder deel ik mijn favoriete fiets- en wandelroutes in de Oisterwijkse Vennen

1. 14 Vennenwandeling - 9,4 kilometer

Deze tocht brengt je bij de start van je wandeling naar het Speijckven. Hou je ogen goed geopend, het zou zo maar eens kunnen dat je over het wateroppervlak een ijsvogel ziet vliegen. Het verder gelegen Diaconieven is een paradijs voor watervogels. Een verrekijker meenemen is een goed idee, want rondom de andere vennen houden zich spechten in de bomen op en kan je roofvogels spotten.

Gedurende het voorjaar wemelt het in veel van de vennen van de kikkerdril en kikkers. Al van veraf hoor je het gekwaak van de gifgroene amfibieën. De route is voor eigenlijk iedereen goed te bewandelen. Sommige vennen liggen wat meer verborgen dan de andere, maar een ding hebben ze gemeen, de oase van stilte.

Kikker in Oisterwijkse Bossen en Vennen
© Evan Hopstaken
Deel op Pinterest

2. Wandelen vanuit Huis ter Heide - 8 kilometer

Deze wandeling brengt je naar een ander stuk van het natuurgebied, nabij de Brabantse plaats Oisterwijk. Het Plakkeven en Leikeven zijn slechts enkele voorbeelden van de vennen die je tijdens deze wandeling passeert. Beklim tijdens de route het uitzichtpunt over het Leikeven en/of de andere uitkijktoren met zicht over het heidelandschap. Het mooiste stuk – wat ons betreft – is het stuk over het vlonderpad. Een waar walhalla voor kikkers, salamanders, libellen en watervogels.

3. Van Gogh wandelroute Tilburg

De jonge Van Gogh kreeg in Tilburg ooit zijn eerste tekenlessen en is daarom onlosmakelijk verbonden met deze regio. Wil je tijdens het wandelen meer leren over het leven van de schilder, wandel dan de 16 km lange Van Gogh route vanuit Tilburg, die tevens door het Oisterwijks vennengebied loopt.

4. Fietsroute Oisterwijkse Bossen en Kampina 33 kilometer

Deze fietsroute combineert de pracht van de vennen met de schoonheid van het nabijgelegen natuurgebied de Kampina. Rust onderweg even uit op een van de zogeheten leugenbenkskes. In vroeger tijden de plek waar lokale roddels werden gedeeld, nu een fijne plek om de thermosfles en de broodtrommel even uit de fietstas te halen. Zet zeker ook even de fiets op slot om de ‘Tour de Frans’, een toren vernoemd naar oud-boswachter Frans, te beklimmen. Na een korte klim word je getrakteerd op een weids uitzicht over de heide, bossen en vennen.

Fietsroute Oisterwijk
Deel op Pinterest

Zwemmen in de vennen

Op een warme zomerdag brengt wandelen langs de Oisterwijkse vennen al een boel koelte, maar soms lonkt het water en wil je maar een ding; erin springen. Gooi gerust zwemkleding en een handdoek in je tas, want van de verschillende Oisterwijkse vennen, is het bij het Staalbergven – gedurende de zomermaanden – toegestaan een frisse duik in het water te nemen.

Startpunt bezoek Oisterwijkse vennen

Een goed begin is het halve werk, start dan ook je avontuur bij de Brabantse Natuurpoort Groot Speijck. Behalve de horecagelegenheid Groot Speijck tref je er onder hetzelfde dak ook het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Deze uitvalsbasis is ideaal om voor vertrek informatie op te doen over de natuur en na afloop neer te strijken op het terras of in het restaurant voor een goede kop koffie en een fijne lunch.

Wil je een keer wat anders, dan zijn er nog andere vertrekpunten, waaronder de Parkeerplaats bij het Aderven langs de Gemullehoekenweg of Parkeerplaats de Sportvissers. De Oisterwijkse vennen maken deel uit van het Groene Woud, bekijk dan ook meer mooie plekken in de omgeving.

Horeca in de omgeving van de Oisterwijkse vennen

Wil je onderweg even aanleggen? Geen probleem, in de buurt van de Oisterwijkse vennen zijn tal van horecagelegenheden te vinden. Onderbreek je Brabantse avontuur even bij Hotel-restaurant Boschoord of Boshuis Venkraai.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Eva Hopstaken
Geschreven door
Eva Hopstaken
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!