Ga naar content

Groene Woud

Als je in het hart van Noord-Brabant, tussen Tilburg, ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven, een denkbeeldige lijn trekt dan heb je ongeveer de grenzen van Het Groene Woud in beeld. Binnen deze groene driehoek vind je talloze natuurgebieden en zijn eindeloos veel routes uitgezet om je een verrassende natuurbeleving te bezorgen.

Natuur in het Groene Woud

Ben je gek op wilde dieren spotten? De bossen en vennen van het Groene Woud zijn voor dieren een fijne plek. Er zijn dan ook genoeg locaties waar je jouw kansen op wilde dieren vergroot. Neem je camera of verrekijker mee en geniet ook zeker van alle mooie kleuren die het landschap je te bieden heeft. Je wandelt zo van het ene groene bos het andere prachtige landschap in en door deze prettige afwisseling ga je het gegarandeerd heel fijn vinden. 

Mooiste plekken Groene Woud
© Sandra Engels
Deel op Pinterest

Mooiste plekken Groene Woud

Het groene woud telt 21 natuurgebieden dus om je keuzestress te verminderen hebben we de mooiste natuurgebieden met een grote kans om dieren te spotten voor je op een rijtje gezet.

1. Natuurgebied Venrode en Sparrenrijk

Je wandeling van 3 km begint bij wandelknooppunt 38. Dit avontuur bij Venrode begint al meteen goed, want je gaat via een natuurlijke trap zo de diepte in. Loop met zo weinig mogelijk geluid naar de rand van het ven en geniet van alles wat je daar ziet dobberen of toch nog net weg ziet fladderen. De ijsvogel vliegt in dit gebied soms heen en weer tussen de twee grootste vennetjes. Afgelopen jaar zat hier de zeldzame ringsnaveleend en dat was goed te merken aan het aantal vogelaars. De rust is weer terug nu de eend is gevlogen.

Vind je 3 km wandelen te kort? Kies er dan voor om je route uit te breiden met een bezoek aan Sparrenrijk. Als je dit bos van boven af zou bekijken en van alle lange lanen een plattegrond tekent dan ontstaat er een Luikse wafel, dus hoeveel vierkantjes kun jij nog aan vandaag?

Sparrenrijk
© Sandra Engels
Deel op Pinterest

Als je hier al vroeg in de ochtend bent kun je zomaar reetjes zien oversteken. Later op de ochtend wordt het te druk met wandelaars en zullen de dieren zich verschuilen.

2. Natuurgebied Mortelen en Scheeken

Wat is het verschil tussen wild en wilde dieren? Na een bezoek aan Natuurgebied Mortelen en Scheeken weet je het antwoord vast en zeker. In deze natuurgebieden lopen de edelherten niet helemaal vrij maar bevinden zich binnen een omheining. Bij het wildscherm zijn ze vaak te zien maar ook als je de edelhertenwandelroutes volgt kunnen ze zomaar ineens voor je neus staan. In de bronsttijd is het helemaal een unieke ervaring, vanaf de monnikenweg heb je vaak mooi zicht op dit tafereel.

Natuurgebied Mortelen en Scheeken
© Sandra Engels
Deel op Pinterest

3. Natuurgebied Kampina

In dit natuurgebied kun je zomaar wilde paarden tegenkomen. Deze paarden zijn erg nieuwsgierig en houden van mensen. Ze komen op je af en snuffelen even aan je jas of tas. De runderen en de schapen kiezen zelf meestal een ruime afstand tot personen. Vanaf de parkeerplaats Banisveld kun je een bezoek brengen aan de uitkijktoren Tour de Frans. Deze uitkijktoren is omgeven door struiken waardoor je een leuke kijk hebt op de vogeltjes die net onder je op een takje zitten (of alweer wegvliegen).

Natuurgebied Kampina
© Sandra Engels
Deel op Pinterest

Vervolg je wandeling over de brinksdijk en hopelijk ga je een vosje spotten. Bij een volgend bezoek aan de Kampina kies je gewoon een andere ingang en is de ontdekking weer compleet nieuw. Wat dacht je van de paarse heide in de nazomer?

4. Natuurgebied Oisterwijkse bossen en vennen

Het natuurgebied Oisterwijkse bossen en vennen is een feestje als je van landschapsfotografie houdt, en is dan ook wel bekend onder fotograferend Nederland. Het boompje op een klein onbewoond eilandje in Het Voorste Goorven heb je misschien al eens voorbij zien komen?

Natuurgebied Oisterwijkse bossen en vennen
Het Voorste Goorven
Deel op Pinterest

Tijdens een herfstwandeling is het een mooi moment om de onbekende pareltjes van dit gebied te ontdekken. Wanneer er weinig wind staat zie je de vennen dubbel zo mooi worden door de reflectie in het water. Wilde dieren ga je hier misschien niet zo makkelijk zien op de wandelpaden maar je zult zien dat kikkers, vlinders, vogels en andere kleine diersoorten hier ook een fijn thuis hebben. Wist je dat de vlinder in onderstaande foto een zuringspanner is?

Dieren Groene Woud
Zuringspanner
Deel op Pinterest

Weet jij soms ook niet waar je naar kijkt? Laat je foto beoordelen in de app ObsIdentify.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Sandra Engels
Geschreven door
Sandra Engels
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!