Ga naar content

Wandelvakantie

Wandelen is de ultieme manier om een te zijn met de natuur. Tijdens een wandelvakantie en vooral tijdens meerdaagse wandelreizen kom je op plekken waar je normaal niet kan komen. Bovendien zie je tijdens het hiken het landschap vanuit een andere invalshoek en geeft wandelen een lekker gevoel.

Wandelvakantie in de natuur

Wandelen in de natuur is een manier om tot rust te komen, terwijl je toch actief bent. De frisse buitenlucht en prachtige uitzichten werken ontspannend, de spierbewegingen, het stijgen en dalen geven dezelfde voldoening als sporten. Overal in de wereld zijn mooie wandelvakanties in de natuur te maken: van enkele uurtjes lopen over heide tot meerdaagse trektochten in de bergen. Hiken is hot onder natuurliefhebbers. Maak een wandelvakantie met het gezin of neem deel aan een groepswandelreis in het buitenland, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Zie ook: Top wandelbestemmingen - Wandelen in de bergen - Huttentochten - Wandelen met bagagevervoer - Wandelen met hond

Hiking inspiratie

Tips voor leuke wandelvakanties met het gezin, alleen of met vrienden.

Mooiste wandelgebieden op aarde

Een wandel-vakantieland zoeken is een moeilijke keuze. Wat zijn de mooiste wandelgebieden ter wereld? Welke landen hebben de beste, mooiste en leukste wandelroutes?

1. Wandelen in Nederland
Een aanrader om te wandelen in eigen land is het Pieterpad, de langste wandelroute van Nederland (481 km). Deze leidt van Pieterburen in het noorden van Nederland naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht in het zuiden en is opgedeeld in 26 etappes. Lange tochten zijn, zowel in Nederland als andere landen, vaak opgedeeld in korte stukken voor dagtochten.

Wandelvakantie tips
Deel op Pinterest

Er zijn natuurlijk overal wandelingen te maken in Nederland, en er zijn vast gebieden waar je nog nooit van hebt gehoord. Bekijk onze tips voor wandelen in Nederland.

Wandelen in groepsverband

2. Hiken in Europa
Tijdens meerdaagse wandelreizen of trektochten kan je overnachten in bijzondere accommodaties, zoals hutten of refugio's. Een populaire wandelreis binnen Europa is bijvoorbeeld een tocht door de Dolomieten, maar ook Engeland, Ierland, Corsica en andere Europese wandelbestemmingen hebben leuke meerdaagse routes. Vaak is tijdig reserveren voor een wandelreis een noodzaak, vooral in het hoogseizoen. Op Naturescanner vind je uitgebreide tips voor wandelen in Europa

© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Wandelen op verre bestemmingen
Niet alleen dichtbij kan je goed wandelen. Ook wandelreizen op verre bestemmingen, zoals Zuid-Afrika, Nepal, Nieuw-Zeeland, Australië en veel meer andere mooie landen om te trekken, zijn een unieke ervaring. Tijdens het hiken ontmoet je mensen uit andere culturen, zie je dieren die in Europa niet voorkomen en sta je soms voor beproevingen zoals enorme hoogteverschillen. Bekijk per continent of land verdere hiking tips:

Individuele wandelvakantie of wandelreis in groep?

Een wandelreis kun je uiteraard prima zelf organiseren, maar het is ook mogelijk om een volledig verzorgde individuele wandelreis of georganiseerde groepswandelreizen met gids te boeken. Bij een individuele wandelreis is het voordeel dat alles al voor je geregeld en uitgestippeld is, bij een groepsreis trek je op met leuk gezelschap. Zowel in België als in Nederland zijn er tal van goede reisorganisaties die wandelreizen aanbieden. 

In Nederland is SNP Natuurreizen de wandelvakantie specialist, zij hebben zowel groepsreizen als individuele reizen. Bekijk onze tips voor individuele wandelvakanties en wandelreizen in groep en beleef een heerlijke vakantie in de natuur.

In bepaalde periodes is het niet mogelijk om veel te wandelen, bijvoorbeeld door het weer, of wegens drukte zoals tijdens de coronatijd. Het is dan ook wat lastiger om in conditie te blijven. Er zijn echter goede trainingssites om fit te blijven.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!