Ga naar content

Wandelen in Canada

De natuur in Canada is oogverblindend mooi: de vele parken en natuurgebieden nodigen de actieve reiziger uit om te genieten van de buitenlucht en de prachtige landschappen. Wandelen in Canada is als de hemel op aarde. Steeds meer mensen kiezen dus ook voor een actieve wandelvakantie in plaats van een camperrondreis of autovakantie. Hierbij ontdek je één gebied meer in de diepte, in plaats van een oppervlakkige kennismaking van meerdere regio's.

Waar wandelen in Canada?

Tijdens de voorbereidingen voor een vakantie in Canada zetten steeds meer mensen wandelen of hiken op hun verlanglijstje. En terecht, Canada biedt ongekende wandelmogelijkheden voor ieder type wandelaar en wandeling, van een korte dagwandeling tot meerdaagse trekkings. Wie gaat hiken in Canada is helemaal weg van alle drukte en stress van het dagelijks leven. Natuur en wildlife staan hier op de eerste plaats! Met name de natuur in Alberta is bijzonder mooi om te wandelen, maar ook andere regio's bieden tal van mogelijkheden voor een trektocht.

1. Westkust Canada

Als je houdt van wandelen en natuur, dan is wandelen aan de westkust van Canada (Lower Mainland, Vancouver Island & de Sunshine Coast) een echte aanrader. Het leuke van een trekking aan de Canadese westkust is dat je op dezelfde dag kunt wandelen op alpien- én op zeeniveau, je kunt als het ware een iglo bouwen in de ochtend en een zandkasteel in de middag.

2. Hiken in nationale parken

Ook de Rockies en de prachtige nationale parken die zich iets verder het binnenland in bevinden, bieden legio mooie routes. Er is een uiterst gevarieerd pallet aan landschappen en, wat velen mogelijk niet direct zullen bedenken, seizoenen. Een mooie midzomerdag op een alpiene bergweide biedt je eigenlijk een kijkje terug in de lente met haar vele kleurrijke, bloeiende wildbloemen. 

Hiken Canada
Deel op Pinterest

Leuke gebieden om te hiken zijn het prachtige Banff Nationaal Park en Jasper Nationaal Park.

3. Wandelen Oostkust Canada

De Oostkust van Canada herbergt meer onontdekte plekken dan het toeristische Westen. Een pareltje is het schiereiland Nova Scotia. SNP Natuurreizen biedt hier een individuele wandelvakantie, die je zeker eens moet bekijken! Nog ongerepter is Newfoundland, een eiland voor de noordoostkust, met prachtige wandelroutes. Ook hier biedt SNP een wandelreis aan.

Wandelen in Canada voor iedereen!

Iedereen kan wandelen in Canada. Voor vele wandelingen zijn tijd, afstand, hoogteverschil, terrein-type en dergelijke prima af te stemmen op persoonlijke wensen en interesses. Er zijn pittige klautermomenten voor de geharde alpinist tot eenvoudige wandelingen met een kinderwagen. Tevens zijn diverse trails rolstoeltoegankelijk gemaakt.

Maak eens een strandwandeling langs één van de kilometers lange zandstranden aan de westkust van Vancouver Island: bij laag tij geven de vele getijdepoeltjes je een kleurrijk kijkje in het leven van de zeeanemonen, zeesterren en vele andere, vaak vreemd uitziende, zeewezentjes. Ook een wandelvakantie met kinderen in Canada is een prima optie. Kinderen vinden het fantastisch om met de enorme hoeveelheden aangespoeld drijfhout hutten en andere bouwwerken te bouwen. 

Wandelen met kinderen in Canada
Deel op Pinterest

Wandelen in Canada en natuur

Walvissen: wat je ook doet, hou één oog gericht op de oceaan: er is altijd een kans dat er een walvis voorbij komt gezwommen. Verrekijker en fototoestel meenemen dus!

Bossen: de weelderige bossen aan de kust vormen het gematigde regenwoud en herbergen alle kleuren groen die je jezelf maar voor kunt stellen. Slechts 1% van alle bossen op aarde behoren tot het gematigde regenwoud, ruim een kwart daarvan vind je tijdens een reis in British Columbia. De gematigde kustbossen worden deels nog steeds gevormd door immens grote sparren en cederbomen, waarvan sommigen ruim 85 meter hoog kunnen worden, met een doorsnede van zo’n 8 meter!

Rivieren: vanuit de ruige bergketens worden kabbelende beekjes langzaam omgevormd tot razende rivieren. Via stroomversnellingen en soms torenhoge watervallen monden deze dan weer uit in de Pacifische Oceaan.

Zalmtrek: één van de meest belangrijke en indrukwekkende fenomenen aan de westkust van Canada is de jaarlijks terugkerende zalmtrek, die ieder najaar weer voor een gigantisch spektakel zorgt. Vele stroompjes en riviertjes aan de kust worden soms letterlijk overspoeld met terugkerende zalmen, je hoeft voor het aanschouwen van deze wildernis-show dan ook zeker geen daglange wandeling te maken.

Bergen: de Coastal Mountain Range (Lower Mainland & Sunshine Coast) en de bergen op Vancouver Island bieden volop wandelmogelijkheden boven de boomgrens en op (sub)alpien niveau. De uitzichten zijn werkelijk fantastisch; besneeuwde bergtoppen en ijzige gletsjers rondom. Op vele plekken kun je zelfs de oceaan nog zien, of zoals de inwoners het zelf graag noemen: "From Sea to Sky". 

Wandelreis Canada

Er worden tal van Canada wandelreizen als groepsreis aangeboden, maar je kunt natuurlijk ook op eigen houtje naar het land reizen en wandelen in de gebieden van jouw keuze. Een goede wandelgids is dan aanbevolen. Bij reisboekhandel De Zwerver vind je interessante wandelgidsen en kaarten.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!