Ga naar content

Alberta in Canada

Voor velen staat een reis naar Alberta gelijk aan de adembenemende schoonheid van de Rocky Mountains. Maar de Canadese provincie biedt nog meer. Van de noordelijke sparrenwouden tot de bizarre Badlands in het zuiden en de weidse prairie in het oosten, Alberta blijft verbazen.

Natuur in Alberta

Wie een natuurreis naar Canada onderneemt, mag deze gebieden niet missen. Wat zijn dan de mooiste plekjes in Alberta? Met vijf nationale parken heeft de provincie het hoogst aantal natuurparken van het land. Bepaal eerst op welk tijdstip je gaat reizen. In de zomer, dan vind je hieronder de leukste tips. In de winter, bekijk dan onze tips over winter in Canada.

Mooiste plekken Alberta

De bekendste parken zijn Banff National Park en Jasper National Park, uitvalsbasis zijn de steden Calgary en Edmonton. De natuurparken zijn oogverblindend mooi: prachtige bergen, azuurblauwe meren, donkere bossen en warmwaterbronnen. Mooie wandelpaden voeren door het landschap, en maken dat je misschien het pad kruist met een van de vele wilde dieren.

De Nationale Parken zijn de mooiste plekken en belangrijkste bezienswaardigheden van Alberta en misschien zelfs van Canada. Een overzicht van hoogtepunten:

1. Banff National Park

Banff was in 1885 het derde nationale park ter wereld en begon als een klein reservaat van nog geen dertig km² rond de warmwaterbronnen van Cave and Basin National Historic Site.

Inmiddels is het Banff National Park in Alberta uitgegroeid tot ruim 6500 km² en via de Icefields Parkway verbonden met het noordelijker gelegen Jasper National Park. Dichte sparrenwouden reiken tot aan de boomgrens, daarboven beginnen enorme gletsjers en ijsvelden. 
>>Logeertip: Hidden Ridge Resort **** - Booking.com

Moraine Lake
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Banff staat met name bekend om de prachtige meren, zoals Moraine Lake en Lake Louise, beiden in de buurt van het gelijknamige plaatsje Lake Louise. Tal van prachtige wandelpaden omringen de meren. Het bekendste wandelpad is de 300 meter lange Rockpile Trail rond het Moraine Lake, die voert naar het meest gefotografeerde uitzichtpunt van Canada.

Het biedt zicht op de Valley of the Ten Peaks of Twenty Dollar View. Wie wat meer wil zien van de omgeving, kan hiervandaan ook langere trektochten ondernemen, zoals de 3 km lange Consolation Lakes trail en 5 andere wandelroutes. Banff is tevens het leefgebied van vele wilde dieren. 

2. Jasper National Park

Ook Jasper National Park is heel erg mooi; het is voor velen een van de mooiste natuurparken wereldwijd. De natuur in Jasper omvat de gletsjers van het Columbia Icefield, warmwaterbronnen, watervallen, bergen en mooie meren. Maligne Lake bijvoorbeeld is een hemelsblauw meer, omgeven door gifgroene sparren en de mooie bergen. In het midden van het meer ligt Spirit Island, een van de meest gefotografeerde eilandjes ter wereld.

Jasper NP
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Andere bekende bezienswaardigheden in dit nationaal park zijn Mount Edith Cavell, Pyramid Lake, Medicine Lake, Tonquin Valley, het Marmot Basi skigebied, de Athabasca Falls en de Jasper Tramway. Reizigers komen vaak naar Jasper om wildlife, vogels en bloemen te zien. Grizzly beren en zwarte beren staan bij velen op het wensenlijstje en hier zijn ze nog te zien.

Daarnaast bevolken bevers, wolven en elanden de natuurlijke omgeving. Bossen en alpenweiden zijn bijzonder goed voor het observeren van roofvogels en uilen. Kom tot rust in de prachtige natuur of ervaar het op een actieve manier: ga wandelen, fietsen, skiën, kanoën en raften of maak een helikoptervlucht. Maar midden in de natuur zie je toch meer dan vanuit de lucht.

De Icefields Parkway is een 230 km lange snelweg van Lake Louise (Banff NP) naar Jasper, met tal van mogelijkheden voor autobestuurders en fietsers om de mooiste plekken in de natuur hier te zien.

3. Bevroren bubbels in Abraham Lake

Tussen Banff en Jasper National Park ligt het kunstmatig aangelegde Abraham Lake en de Bighorn Dam. Hoewel het geen natuurlijk meer is, heeft het meer dezelfde azuurblauwe kleur als de andere meren in de Rocky Mountains. Abraham Lake is een trekpleister voor fotografen, omdat het bekend staat om de bevroren bubbels. Deze zeldzame ijsbellen ontstaan door vrijgekomen methaangas van rottende planten op de bodem van het meer. Dit prachtige fenomeen gaat gepaard met diepe krakende geluiden. 

Bevroren bubbels
Deel op Pinterest

4. Dinosaur Provincial Park

Wat voor ons een populair wetenschappelijke tv-serie was is in Alberta mogelijk: “walking with Dinosaurs”. Het uiterste zuiden was eens, in de krijtperiode, een kustvlakte bedekt met subtropisch bos en uitgestrekte moerassen. Wat stierf bleef bewaard in de modder, werd bedekt en zou door erosie tijdens de laatste ijstijd weer aan de oppervlakte komen. Dit zijn nu de Badlands van Alberta met het provinciale natuurreservaat Dinosaur Park als grootste attractie. In plaats van een vogellijst krijgt de bezoeker een lijst mee van dino’s die hier ooit rondliepen. Het is een droog en warm gebied waar schijfcactussen zich uitstekend thuis voelen. 

Natuurgebieden Alberta
Deel op Pinterest

5. Beaverhill

Voor onze natuurreis door Alberta maken we ook halte in de stad Edmonton en nemen je mee naar Beaverhill. Aan de rand van de Canadese prairie ligt hier één van drukste restaurants voor trekvogels op het Amerikaanse continent. Honderdduizenden sneeuwganzen, trompetzwanen, Amerikaanse witte pelikanen, prairiekraanvogels en ontelbare aantallen waadvogels strijken hier in het voorjaar neer voor hun laatste maaltijd op weg naar de noordelijke broedgebieden. Wil je veel vogels zien tijdens je Alberta reis, zet Beaverhill op het reisprogramma!

6. Wood Buffalo National Park

Als we de trekvogels volgen komen we aan bij de uiterste noordgrens van Alberta. Hier ligt het Wood Buffalo National Park. Dit grootste natuurgebied van Canada is opgericht om de laatste grote bizonkuddes van Canada een kans op overleven te bieden. Inmiddels lopen er weer 10.000 van deze prachtige dieren op de schier eindeloze vlakte. Bijna nog bijzonderder is het voorzichtige herstel van de sierlijke trompetkraanvogels die hier hun laatste natuurlijke broedplaats hebben.

Alberta natuurreis
Deel op Pinterest

7. Waterton Lakes National Park

Tegen de grens met Amerika ligt een prachtig nationaal park met veel wildlife, het Waterton Lakes Nationaal Park.

Reis naar Alberta

Hoe begin je aan een rondreis door Alberta? Calgary en Edmonton zijn de belangrijkste luchthavens van Alberta. Van hier uit zijn alle natuurgebieden uitstekend te bereiken. Je kunt je reis naar Alberta volledig zelf uitstippelen door vlucht, huurauto en hotels (of hostels) apart te boeken. Uiteraard kan een rondreis naar de Rocky Mountains en West-Canada ook als groepsreis geboekt worden of je kunt een reeds volledig verzorgde individuele reis naar Alberta boeken bij gespecialiseerde reisorganisaties. Bekijk zeker onze tips en wie weet boek jij vandaag nog je volgende natuurreis... naar de waanzinnige natuur in Alberta!

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!