Ga naar content

Wildlife in Jasper National Park

Het betoverend mooie Jasper National Park in de Canadese provincie Alberta staat bij vele natuurliefhebbers bovenaan hun reislijstje. Het is met zijn uitgestrekte landschap met blauwe meren, hoge bergen, dichte bossen en imposante gletsjers een walhalla voor liefhebbers van pure natuur. Bovendien is Jasper National Park een van de beste plekken in de Rockies om wild te zien. Dit ongerepte landschap vormt het leefgebied van indrukwekkende wilde dieren zoals de eland, het dikhoornschaap, de grizzlybeer en de wapiti. We vertellen je alles over dieren in Jasper en hoe ze te spotten.

Wildlife spotten in de lente en herfst

Zeker in het voor- en najaar is Jasper een geweldige bestemming voor wildlife spotting. In het voorjaar ontwaakt de natuur en staan de velden vol bloemen. Dieren worden wakker uit hun winterslaap en zijn zeer actief op zoek naar eten, wat het makkelijker maakt ze te spotten. Bovendien zijn de dieren vaak vergezeld door jongen, een geweldig beeld!

Dieren spotten in Jasper
Dieren spotten in Jasper
Deel op Pinterest

In de herfst neemt het landschap een warm kleurenpalet van geel, oranje en rood aan en is het landschap gehuld in warm licht. Een magische tijd voor een bezoek. Er gebeurt ook een hoop in de dierenwereld. Wilde dieren zoals beren maken zich klaar voor de winterslaap en doen zich tegoed aan al het voedsel dat ze nog kunnen vinden. De elanden en andere hertachtigen zijn in de ban van de paringstijd, wat betekent dat jij getuige kan zijn van de bronst. Een indrukwekkend schouwspel!

Bovendien geniet je buiten het hoogseizoen van meer rust in het park en maak je daardoor automatisch meer kans op bijzondere ontmoetingen met wilde dieren.

Jasper National Park vanuit Edmonton

Eerst even praktisch. Hoe reis je naar dit wildlife paradijs? Een reis naar Jasper National Park plan je eenvoudig vanuit de stad Edmonton. Dé toegangspoort tot het wilde westen van Canada. Met een directe KLM vlucht ben je in 8,5 uur vanuit Amsterdam in Edmonton. Van daaruit is het zo’n 4 uur rijden naar de plaats Jasper, die ligt in het Jasper National Park. 

Leuke tip voor een rondreis: vanuit Edmonton per trein door de Rockies waarbij je ook enkele dagen in Jasper Nationaal Park doorbrengt. Vervolgens reis je nog per trein verder naar Vancouver. Een geweldige Canada-ervaring voor liefhebbers van wildlife! Dit pakket boek je bij reisorganisatie NBBS.

Jasper in de herfst
© Olivia Robinson
Deel op Pinterest

Vertrek zeker niet direct uit Edmonton zonder eerst de stad te verkennen. Er is zoveel moois te zien en het is fijn om even een paar dagen te acclimatiseren na de vlucht. Een bezoek aan River Valley (het grootste stadspark van Noord-Amerika) is absoluut een must. Hier geniet je in het voor- en najaar van wandelingen, fietstochten en kanotochten en spot je misschien onderweg wel een hert of bever. Lekker begin van je vakantie!

Bovendien kan je Edmonton ook goed combineren met Elk Island National Park, waar je al direct geniet van wilde dieren zoals bizons, wapiti’s en elanden. Ontdek alle mooie plekken bij Edmonton in ons andere artikel.

Diersoorten in Jasper National Park

Voor een indrukwekkende wildlife ervaring moet je in Jasper National Park zijn! Het park biedt een thuis aan ruim 50 soorten zoogdieren waarvan de eland, wapiti, wolf, beer, dikhoornschaap en berggeit toch wel meest indrukwekkend zijn. En naast de grote jongens vind je er nog talloze andere dieren zoals marmotten, fluithazen en eindeloos veel vogels en insecten. Een ontmoeting met een van deze dieren is geweldig.

Onderstaand enkele van de mooiste dieren van Jasper en de beste plekken om ze in het wild te zien.

1. Eland

De koning van het bos! Dit enorme hert is imposant om te zien. Elanden zijn schuwe dieren en je moet dan ook geduld en wat geluk hebben om ze te spotten. In Jasper bestaat de elandenpopulatie uit slechts 150 dieren. De beste plekken om elanden te zien is bij Maligne Lake, Medicine Lake en Annette Lake. Met de schemer heb je de beste kans. Heb geduld en wie weet zie je dit imposante hert!

De herfst is een geweldige tijd om elanden te spotten. In deze periode is het gewei van de mannen op zijn mooist en de bronst is in volle gang. In het voorjaar heb je dan weer goede kans om een moeder met jongen tegen te komen. Let op: houd altijd extra afstand als dieren jongen hebben, ze kunnen onvoorspelbaar reageren.

2. Wapiti

Een andere hertachtige die je vrijwel zeker een keer tegen zal komen tijdens een bezoek aan Jasper is de wapiti, ook wel elk genoemd. Het is een van de meest gespotte dieren in het nationaal park en je zal ze vast langs de weg zien staan.

Wapiti in Jasper
© SunDog Tours
Deel op Pinterest

De wapiti’s zijn geherintroduceerd in Jasper nadat ze bijna waren verdwenen door de jacht in de vorige eeuw. De populatie is nu weer stabiel en dus heb je grote kans ze te zien. Hoewel de wapiti’s er prachtig uitzien, is afstand houden aan te raden. Stap niet uit als je ze langs de weg ziet staan. De dieren kunnen gevaarlijk zijn, zeker als ze jongen bij zich hebben en tijdens het paarseizoen.

3. Beer

In Jasper komen twee soorten beren voor: de grizzly en de zwarte beer. De zwarte beer wordt voornamelijk gezien in bossen, langs de weg en zelfs bij campings. Het is dan ook belangrijk om etenswaren altijd goed op te bergen als je kampeert, om geen beren aan te trekken.

Beer in Jasper
© Simone Heinrich
Deel op Pinterest

Grizzly’s zijn een stuk groter dan zwarte beren. Deze zie je in de lente en herfst voornamelijk in de valleien. Een beer in het wild zien is voor veel mensen een once in a lifetime ervaring. Dat moet je meemaken (vanaf een veilige afstand uiteraard)!

4. Wolf

Misschien wel het schuwste dier van Jasper National Park en eentje die je vrijwel nooit zal zien, maar ze zitten er zeker! Wolven hebben het direct door als er mensen in de buurt zijn en zullen dan vertrekken. Bovendien hebben ze een enorm leefgebied. Meer kans heb je op het zien van hun kleine broers: coyotes. Zij zijn niet mensenschuw en je ziet ze regelmatig langs de weg lopen op zoek naar roadkill. Ze kunnen zelfs brutaal zijn als het op eten aankomt, dus voer ze niet om gevaarlijke situaties te voorkomen.

5. Dikhoornschaap

Rond de 3000 dikhoornschapen leven in de omgeving van Jasper. Vooral de mannen zijn indrukwekkend om te zien met hun enorme, gekrulde hoorns. Dikhoornschapen worden vaak gezien bij Highway 16 ten oosten van Jasper en langs de Icefields Parkway in de buurt van de Tangle Falls. In de herfst kan je getuige zijn van de duels tussen de mannetjes tijdens het paringsseizoen.

Dikhoornschapen
© Coulter Schmitz
Deel op Pinterest

6. Berggeit

Deze enorme, fluffy, witte geiten kan je zomaar tegenkomen tijdens een hike in de bergen van Jasper. Ze zijn aangepast om het hele jaar boven de 2000 meter te kunnen leven. Berggeiten worden regelmatig gezien, zeker in het voorjaar. Kwestie van geluk hebben en op de juiste tijd op de juiste plek zijn!

Berggeit met jong
Deel op Pinterest

De geiten komen ook regelmatig even naar de vallei naar de Salt Licks. Ga bijvoorbeeld naar het Goat Lick viewpoint bij Mount Kerkeslin om grote kans te maken ze te zien. Grappig: berggeiten zijn eigenlijk geen geiten, ze zijn familie van de antilopen.

Verantwoord wildlife spotten

Houd er rekening mee dat jij als reiziger te gast bent in de leefomgeving van de wilde dieren. Wildlife is prachtig om te zien, maar kan ook onvoorspelbaar reageren en daardoor gevaarlijk zijn. Enkele vuistregels voor een veilige ervaring: houd voldoende afstand, benader de dieren niet, voer de dieren niet en berg etenswaren goed op. Zo blijft het voor iedereen leuk en veilig om in Jasper National Park dieren te spotten. Voor de beste kansen om dieren te zien, kan je een wildlife tour met gids boeken. Een leuke en veilige manier om de dieren van Jasper te bewonderen.

Meer doen in Jasper National Park en Edmonton

Ook voor andere activiteiten zijn het voor- en najaar in de buurt van Edmonton ideaal. Wat denk je van een verfrissende kajaksessie in de lente op gladde meren? Of wandelen in een warm gekleurd herfstlandschap? Ontdek de geweldige outdoor tips voor Jasper en Edmonton in de herfst.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!