Ga naar content

Natuur rond Edmonton

Zin in een actieve vakantie in Canada, maar weet je nog niet welk deel van het land uit te kiezen? Als je het ons vraagt is Edmonton (de hoofdstad van Alberta) dé ideale uitvalsbasis voor iedereen die lekker outdoor wil zijn in prachtige natuur. In dit artikel geven we je inspiratie voor enkele mooie gebieden rond Edmonton en de leukste activiteiten die je daar kan ondernemen.

Outdoor activiteiten in Edmonton

Denk aan toffe outdoor activiteiten zoals wandelen, fietsen, kanoën, kajakken, suppen, klimmen, wildlife spotten en sterren kijken. In Edmonton zit je in het hart van het buitenleven. Wat zijn de mooiste gebieden rond Edmonton voor een actieve natuurreis? De drie parken River Valley, Elk Island en Jasper wil je in ieder geval niet missen en zijn goed te combineren in een rondreis.

1. River Valley

Het avontuur begint al in de stad zelf! River Valley is namelijk het grootste stadspark van Canada met maar liefst twintig aansluitende parken met een totaal van 160 kilometer aan trails. In dit enorme park bij Edmonton kan iedere outdoor liefhebber zijn hart ophalen met talloze activiteiten op en rond de North Saskatchewan River.

Natuur Edmonton
© Explore Edmonton - Jeff McDonald
Deel op Pinterest

Enkele ideeën:

  • Stap in een kano en peddel over de North Saskatchewan rivier terwijl je de skyline van Edmonton in je opneemt. Met geluk ontmoet je onderweg enkele dierlijke inwoners van het gebied.
  • Dankzij de goede opties tot fietsverhuur is het makkelijk en fijn om een dag door te brengen op het zadel. Op de fiets heb je keuze uit meer dan 160 km aan trails!
  • Maak een ontspannen suptochtje over de rivier.
  • Ga met de segway toeren door de vele parken.
  • Probeer een van de vele wandelroutes, bijvoorbeeld de Grandin to Groat Loop van 5,5 km. Dit is een rustige hike tussen de bomen met schitterende uitkijkjes op de rivier en de skyline van Edmonton.

2. Elk Island National Park

Tijd voor écht wilde natuur. Wie naar Canada komt voor wildlife zit in Elk Island NP helemaal goed. Tijdens een wandeling in dit nationaal park op drie kwartier rijden van Edmonton heb je goede kans oog in oog te komen met een bizon of eland! Elk Island NP is op de eerste plaats dan ook een ideale plek om wilde dieren te spotten. Naast groot wild als bizons en elanden spot je er met geluk ook bevers en vele vogelsoorten. Wanneer je meer wil weten over de bescherming van de bizons in het park is het leuk om de Bison Conservation te bezoeken voor een korte wandelroute met een gids. 

Activiteiten Edmonton
© Explore Edmonton
Deel op Pinterest

Ook op eigen houtje maak je prachtige hikes in het park. De makkelijke Beaver Pond Trail van 3,6 km is geliefd vanwege de vele vogels en kans op (sporen van) bevers onderweg. Met kinderen is de Amisk Wuche Trail interessant en wie een lange, uitdagende hike wil maken kan de Wood Bison Trail (15,6 km) doen, waar je wood bizons kan zien, een grotere bizonsoort.

Wie echt volledig wil opgaan in het buitenzijn kan ervoor kiezen te kamperen in het nationaal park. Ga met een eigen tent of camper of huur een glampingaccommodatie voor meer luxe. Tijdens het kamperen geniet je gelijk van het Dark Sky Preserve. Je bent dag en nacht welkom om in Elk Island te genieten van de donkere hemel met daarin eindeloos veel sterren en in het juiste seizoen ook het noorderlicht.

3. Actief in Jasper National Park

Tot slot het Jasper National Park, internationaal bekend als walhalla voor de natuurliefhebber en actieve reiziger dankzij zijn heldere meren, grillige bergen en vele soorten wildlife. Dit natuurpark ligt op zo’n 4 uur rijden ten westen van Edmonton en past geweldig in een rondreis vanaf de stad. Uitvalsbasis voor Jasper NP is het kleine plaatsje Jasper. De activiteiten in dit park variëren van wandelen, fietsen, klimmen, raften, kanoën en paardrijden tot wildlife watching.

Vanaf de fiets of uit de wandelschoenen heb je de keuze uit kortere dagtochten maar ook meerdaagse trektochten dankzij een uitgebreid wandel- en fietsnetwerk. Wandel van hut naar hut of cross met de mountainbike over uitdagende trails. Tevens zijn bijna alle watersporten die je maar kan bedenken mogelijk in Jasper. Ga jij raften, kanoën, kajakken, suppen, duiken of misschien gewoon heerlijk zwemmen? De felblauwe meren nodigen in ieder geval uit tot een duik!

Actieve reis Edmonton
© Tourism Jasper
Deel op Pinterest

Wildlife spotten is in Jasper een must do activiteit met soorten als de beer, berggeit, wolf, kariboe en eland. Wil je een goede kans maken ook de schuwe dieren te zien, dan is een wildlife tour met gids een aanrader. Een kundige gids weet precies waar de dieren zich bevinden. Vergeet niet je camera mee te nemen, want je krijgt wellicht bijzondere soorten voor je lens!

Net als Elk Island heeft Jasper NP de status van Dark Sky Preserve, wat betekent dat je hier geniet van een duizelingwekkende sterrenhemel. Kortom, dit national park moet je absoluut ervaren tijdens een reis naar Edmonton en omgeving. Lees alles over Jasper op de officiële website.

Hoe reizen naar Edmonton?

Vanuit Nederland is Edmonton uitstekend bereikbaar. KLM vliegt vanaf Schiphol met een directe vlucht naar Edmonton International Airport. Via de website van KLM vind je meer informatie over de vluchten. Geef je de voorkeur aan een volledig georganiseerde reis, dan is de website van Edmonton-Jasper super interessant voor jou. Hier vind je volledige reispakketten naar de regio en aanvullende reistips. Denk aan mooie camper- of treinreizen.

Camperreis Edmonton

Tip: reizen met de camper door de natuur rond Edmonton is een geweldig idee! De drieweekse Bizondere camperaanbieding van GoCanada is een aanrader. Je vliegt met KLM direct naar Edmonton en hebt twee dagen de tijd in de stad. Daarna ga je, na een uitleg, met je eigen camper op pad, de wildernis in. De route die je kiest is volledig aan jou, maar uiteraard mag je bovengenoemde gebieden niet missen. Totaal heb je de camper 19 dagen tot je beschikking en heb je dus alle tijd en vrijheid om de regio Edmonton te verkennen en te beleven.

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!