Ga naar content

Jasper Nationaal Park

Mooiste plekken Alberta - Jasper National Park, gelegen in het westen van Alberta, behoort tot één van de populairste en adembenemendste natuurgebieden van Canada. Het is het grootste nationaal park in de Canadese Rocky Mountains en bevat overweldigende bezienswaardigheden, zoals oeroude gletsjers, heetwaterbronnen, azuurblauwe meren, watervallen en steile bergtoppen.

Mooiste plekken Jasper N.P.

Wat zijn de hoogtepunten om te zien in Jasper Nationaal Park? Vanwege de schitterende natuur en ongelooflijke diversiteit aan wilde dieren staat Jasper National Park op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Omdat er zoveel te zien is geven we je hier de mooiste bezienswaardigheden.

1. Dieren in het wild

Jasper National Park is veruit de beste plek in de Canadese Rocky Mountains om wild te zien. Het bergpark telt vele zeldzame Noord-Amerikaanse dieren en is de thuisbasis van duizenden soorten insecten. In het gebied leven zelfs 53 soorten zoogdieren. Zo vind je kleine zoogdieren zoals eekhoorns, marmotten, bevers, wezels, pika’s en stekelvarkens. De grotere zoogdieren zijn elanden, herten, kariboes, elanden, dikhoornschapen, berggeiten, coyotes, wolven, poema’s en natuurlijk beren (zowel de zwarte als de grizzly beer). Gelukkig heeft het Jasper National Park 1.200 km aan wandelpaden zodat je vast en zeker bijzondere soorten tegen zult komen.

2. Gletsjers en het ijsveld

De Athabasca gletsjer is een van de meest toegankelijke gletsjers van heel Canada. Mocht je hem willen zien dan kan dat nu nog. Volgens wetenschappers is hij namelijk binnen een à twee generaties verdwenen. Deze gletsjer, die 1 kilometer breed is en tussen de 90 en 300 meter dik, trekt zich terug met 5 meter per jaar. Als je deze gletsjer groot vindt, besef dan dat hij één van de acht gletsjers is van het Columbia icefield. Dat ijsveld is het grootste van de Rocky Mountains en omvat een oppervlakte van 325 vierkante meter. Je kunt ijswandelingen maken op de gletsjer met een gids die je alle wetenswaardigheden vertelt.

Deel op Pinterest

3. Azuurblauwe Meren

Heldere, blauwe meren zijn typerend voor Jasper National Park.

Het bekendste meer is Maligne Lake, het grootste natuurlijke meer van de Rockies. Het is omgeven door bergpieken, drie gletsjers en bekend om het veel gefotografeerde eiland, Spirit Island. Met een boottocht kun je naar het eiland varen, dat hét kenmerkende beeld is van Jasper National Park. De prachtige omgeving van Maligne Lake is ideaal om te hiken, fietsen, vissen, kanovaren of kajakken. Voor de echte wandelaars begint hier ook de Skyline trail, een 44 kilometer lang wandelpad dat bekend staat om zijn overweldigende uitzichten. Vergeet dus zeker je camera niet.

Een ander mooi meer is Medicine Lake, een ondiep meer dat elk jaar leegloopt. Het smeltende gletsjerwater stroomt in de zomer Medicine Lake in waardoor een meer ontstaat. In het najaar neemt de toevoer af en verdwijnt het water van het meer in ondergrondse grottenstelsels. Verrassend veel wilde dieren bevinden zich in en rond dit hoog gelegen meer. Medicine heeft een grote populatie regenboogforel en beekforel en is een paradijs voor vliegvissers.

4. Bergen in Jasper

Als onderdeel van de Rocky Mountains bevat Jasper National Park natuurlijk genoeg bergen. De prominentste piek is Mount Edith Cavell met zijn 3.300 meter. Geen zin om een berg naar boven te lopen? Of wil je alleen van een prachtig uitzicht genieten? Neem dan de Jasper Sky tram. Dat is een kabelbaan die je naar een hoogte van 2.300 meter brengt naar de top van Mount Whistler. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op gletsjermeren, de Athabasca-rivier, zes bergketens en het pittoreske plaatsje Jasper met zijn omringende meertjes. Op de berg zijn verschillende wandelpaden en je kunt de Summit Trail volgen naar het hoogste punt van de berg. De echte sportievelingen kunnen in de bergen snowboarden, skiën, bergklimmen, ijsklimmen en mountainbiken.

5. Woeste watervallen

De twee indrukwekkendste en meest woeste watervallen van Jasper National park zijn de twaalf meter hoge Athabasca waterval en de Sunwapta waterval. De eerste behoort tot de ruigste watervallen in de Rocky mountains en is een must-visit. Een grote hoeveelheid water wordt door een smalle doorgang geperst waardoor een enorme kracht ontstaat. Via een kloof kun je met de trap naar beneden en dicht bij de waterval komen. Ook zijn er veel uitkijkplatforms van waar je prachtige foto’s van het natuurgeweld kan maken. Onderaan de waterval kun je beginnen met raften, vanaf deze plek kan je het gordijn van water dus goed bewonderen. Het water van de Sunwapta waterval stort 18 meter de diepte in. Deze watermassa bestaat uit twee boven elkaar gelegen watervallen.

Deel op Pinterest

6. Maligne Canyon

Maligne Canyon is een van de indrukwekkendste canyons van de Rocky Mountains in Canada. Het water afkomstig van het Maligne Lake stroomt door deze 50 meter diepe kloof en schuurt nog steeds het kalksteen uit. Rondom dit gebied kun je prachtig wandelen en dankzij 6 verschillende bruggen kun je de canyon op meerdere plekken oversteken. Watervallen, ondergrondse stroompjes, ruige rotsformaties en nauwe diepe kloven kenmerken de slot canyon. 

Deel op Pinterest

7. Warmwaterbronnen

Mocht je na een lange hike graag willen bijkomen in een heerlijke warmwaterbron dan ga je naar Miette Hot Springs. Het water uit deze bron is oorspronkelijk 51 °C en daarmee de heetste bron van de Canadese Rocky Mountains. Gelukkig wordt de temperatuur teruggebracht naar een comfortabele temperatuur van 40 °C en zijn er naast de drie warme baden ook 2 kleine koude badjes zodat je nog verder kan afkoelen.

Afbeelding van Guusje Hoek
Geschreven door
Guusje Hoek
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!